Претражи овај блог

уторак, 23. новембар 2021.

ŠAHER MINJONI








Najlepši minjoni krasili su našu slavsku trpezu..
Sočni, čokoladni šaher minjoni..tako su jednostavni za pripremu a veoma ukusni..
Čokoladni šaher minjoni sa ukusom kajsija...
Izdašan kolač koji uvek uspe... probajte..

Potrebni sastojci:
  • 5 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 150g čokolade za kuvanje
  • 175g margarina ili maslaca
  • 100g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za premazivanje korica:
  • 250g džema od kajsija
 
Čokoladna glazura:
  • 300g čokolade
  • 100g margarina
  • 2 kašike ulja

PRIPREMA:

  • Na pari otopite čokoladu i margarin, malo ohladiti.

  1. Umutite posebno belanca sa šećerom u prahu u čvrst sneg kao šam, ostavite sa strane
  2. U drugu posudu umutite posebno  žumanca, dodajte otopljenu čokoladu sa margarinom, zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  3. Varjačom izmešajte smesu, dodajte postepeno umućen sneg od belanaca,pa opet smesu lagano izmešajte i sjedinite .
  4. Smesu isipajte na pleh obložen pek papirom za pečenje, pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
  5. Gotovu koru ohladite a zatim je isecite na tri jednaka dela po dužini.

Za premazivanje kora:
  • Na vatri zagrejte da se otopi džem od kajsija.
  • Nožem skinite tanki sloj po vrhu kora, kako bi korice lakše upile džem i bile što više sočnije.
  • Korice premažite toplim džemom od kajsija da se dobro natope.
  • Spojite tri kore , redom jedna na drugu, pa treću koru.
  • Poslednju, koru ne premazivati je džemom,ostavite da odstoje do sutradan da se dobro ohladi i stegne.
  • Kore secite na željene veličine kockica, 2,5cm.

Čokoladna glazura:
  • Čokoladu sitno iseckajte, dodajte margarin i ulje, stavite na paru da se otopi, ili u mikrotalasnoj pećnici.
  • Kockice umočiti u otopljenu čokoladu sa viljuškom a drugom kašičicom pelivati čokoladu preko kockica.
  • Čokoladne kockice minjona stavljati na papir ili rešetku da se čokolada stegne i ohladi.
  • Minjone ukrasiti po želji šarenim sitnim bombonicama ili cvetićima..






















Нема коментара:

Постави коментар