Претражи овај блог

петак, 5. новембар 2021.

DOMAĆI FONDAN SA MEDOM






Domaći fondan sa medom bez glicerina, bez hemije na prirodan i zdrav način...
Od kada sam dobila ovaj recept za fondan sa medom, samo sa njime oblažem torte za sve prilike, pogotovo za dečicu i njihove rođendane jer znam šta su pojeli..
Radila sam Farmu Tortu na sprat kao i figurice za Vasilijin 2.rođendan tako da mi je bila potrebna dupla količina fondana, inače je radim  od 500 do 600g šećera u prahu i sve ostale sastojke podelim na pola, toliko je količina smese fondana dovoljna da se obloži torta od prečnika 26cm do 28cm. ako je potrebno više fondana radite  duplu smesu
Torta je bila čokoladna, predhodno sam je premazala podlogom od čokolade i margarina, ohladila a zatim stavila fondan.
Torta sa fondanom doro podnosi hladnoću u frižideru, ne znoji se i ne puca kao ovaj sa glicerinom.
Prijatno!

SASTOJCI:
  • 10g želatina
  • 4 -5kašika vode
  • 100g margarina
  • 100g meda
  • 4 kapi arome vanilije
  • 900g-1kg šećera u prahu

PRIPREMA:
  • Šećer u prahu -obavezno- prosejte na situ za brašno..
  • Više od polovine šećera u prahu sipajte u posudu i napravite u sredini malo udubljenje, preostalo šećera ostavite sa strane za kasnije.

  • Želatin sipajte u posudicu sa 4-5 kašika vode i izmešajte, ostavite ga da nabubri.

  • U drugoj posudici sipajte med, margarin,  sve zajedno otopite na laganoj temperaturi.

  • Sklonite posudu sa vatre, dodajte nabubreli želatin, mešajte kašikom dok se želatin ne rastopi.

  • Otopljenu masu od meda, margarina i želatina odmah isipajte u posudu sa šećerom u prahu, mešajte kašikom sve dok šećer ne upije i pokupi svu tečnost, zatim pređite rukom da mesite smesu pritom dodajući postepeno šećer u prahu.

NAPOMENA!
Većinom slučajeva ne potrošim svu količinu šećera, ponekad ode sav šećer , nekada ne.. bolje je staviti manje šećera jer može se dodati naknadno.

  • Smesa za fondan na kraju trebala bi biti kompaktna, mekana koja se ne lepi za ruke.
SAVET!
  • Fondan sa medom najbolje je napraviti onda kada vam treba, jer tada najlepše je sa njim raditi, smesa je mekana, lako se razvlači i lepo se obloži torta.

  • Ako sa fondanom odmah ne radite stavite ga u najlon kesi , istisnite vazduh iz kese a zatim dobro umotajte kesu. 

  • Kesu sa fondanom stavite u plastičnoj ambalaži, dobro zatvorite poklopcem i ostavite ga u frižideru do upotrebe.

  • Fondan koji je dugo odsatajao biće čvrste strukture.
  • Radnu površinu premažite sa biljnom mašću, izručite fondan i rukama masnim od biljne masti premesite fondan da omekša i izbacite zaosatali vazduh koji je ostao, zatim rastanjite oklagijom koliko vam je potrebno za tortu.

  • Rastanjeni fondan prebacite preko oklagije, prenasite preko torte i obložite je celu po pravilnom postupku kako treba.

NAPOMENA!
Pri radu sa fondanom VIŠE ne  koristim GUSTIN nego BILJNU MAST ILI MARGARIN, mnogo je lakše raditi sa fondanom i bolje se razvlači..PS..Za tu caku videla sam kod "MarinaS TASTE"





















 

Нема коментара:

Постави коментар