PENUŠAVI VOĆNI SLADOLED
Sladoled slatko ledeno zadovoljstvo!
Sladoled je ledena poslastica kojoj niko ne može odoleti. Svi ga obožavaju, deca i mi stariji volimo da se osvežimo i zasladimo
Da se pripremi sladoled i uživa u njemu ne treba biti veliki majstor ni poslastičar, samo malo volje, želje, voće po izboru , i eto sladoleda. Želim sa vama da podelim nekoliko recepta za sladoled i moju omiljenu kombinaciju ukusa.Uživajte i napravite za svoju porodicu domaći sladoled koji osvežava i prija.
Prijatno!
POTREBNI SASTOJCI
300g ŠLAG KREM
250ml GAZIRANE VODE
300ml GUSTOG JOGURTA
200gŠEĆERA
300g SVEŽIH VIŠANJA
250ml GAZIRANE VODE
300ml GUSTOG JOGURTA
200gŠEĆERA
300g SVEŽIH VIŠANJA
150ml KONDEZOVANO MLEKO
300g SVEŽIH VIŠANJA BEZ KOŠTICA
2 BANANE
100g ČOKOLADE ZA KUVANJE
2 KAŠIKE KAKAA ili ISTANT KAFA
100ml KONDEZOVANOG MLEKA
2 KAŠIKE KAKAA ili ISTANT KAFA
100ml KONDEZOVANOG MLEKA
200g JAGODA
PRELIV ZA SLADOLED
100g ČOKOLADE
3KAŠIKE ŠEĆERA- 2 kašike meda
3 KAŠIKE MLEKA
50g MLEVENOG PEČENOG LEŠNIKA
50g MLEVENOG PEČENOG LEŠNIKA
PRIPREMA:
-Dan ranije pripremiti kondezovano mleko, kako bi se ohladilo i dobilo gustu strukturu
1. Dan ranije banane zamrznuti, oguliti , iseći na kolutove , staviti u plastičnoj kesici i zamrznuti.
2. U veću posudu umutiti penasto šlag krem sa gaziranom vodom. posudu skloniti na hladnom.
Pripremljeno kondezovano mleko spojiti sa umućenim šlagom, umutiti sve zajedno u čvrstu kremastu masu, posudu ostaviti na hladnom
3. Jagode izblendirati sa štapnim mikserom, skloniti na stranu
4. Višnje ubrala sveže, očistila od koštica i izblendirala u finu kašu
5. Čokoladu za kuvanje otopiti u mikrotalasnoj, može na šporetu, u posudi dodati čokoladu, šećer i mleko, umesto šećera može se dodati med .
Kada se doda med čoklada dobije još sjajniju tečnu strukturu
Mešati varjačom čokoladu, sjediniti je u glatku masu bez grudvica
Otopljenu čokoladu takodje skloniti sa strane.
POTREBNO JE:
ZA KONDEZOVANO MLEKO
200g ŠEĆERA
150ml MLEKA
25g MASLACA-MARGARINA
1KAŠIČICA GUSTIN
1 KESICA VANILINOG ŠEĆERA
200g ŠEĆERA
150ml MLEKA
25g MASLACA-MARGARINA
1KAŠIČICA GUSTIN
1 KESICA VANILINOG ŠEĆERA
U maloj posudici na vatri istopiti mslac i li margarin.aua drugoj posudici izmešati gustin , vanilin šećer sa mlekom.Kada se maslac otopio dodati pripremljenu mešavinu od mleka.Mešati na laganoj vatri varjačom neprekidno oko5 minuta.
Kad masa postaje gusta , sklonitisa vatre i ostaviti da se ohladi.Kondezovano mleko prohladjeno sipati u staklenoj teglici i ostaviti u frižideru do upotrebe.Na ovaj način kondezovano mleko može da stoji do nekoliko dana i
dobra zamena kad nema te pri ruci pravo kondezovano mleko.
Kada je sve pripremljeno od sastojaka , pravimo sladoled.Moj izbor je bio
ZA SLADOLED OD VIŠANJA
PRIPREMA:
Višnje oprati i skoštičiti od koštica.
Očišćene višnje kretko izblendirati štapnim mikserom
Zatim u blendirane višnje dodati gusti jogurt i šećer, štapnim mikserom malo još izblendirati
Priremljenu smesu od višanja sipati u plastičnu odgovarajuću posudu, ostaviti u zamrzivaču na zamrzavanje.
Povremeno kašikom promešati sladoled da nema kristalići leda
Zaledjeni sladoled od višanja izvaditi iz hladnjaka, ostaviti malo na sobnoj temperaturi da se malo opusti i omekša.
Kašikom za sladoled vaditi kuglice sladoleda od višanja
Sladoled od višanja dekorisati otopljenom čokoladom
Sladoled od višanja dekorisati otopljenom čokoladom
ZA SLADOLED OD BANANE
PRIPREMA:
Zamrznute banane izvadii iz zamrzivača, izblendirati u finu kašu
Umućeni krem podeliti na tri jednaka dela
Jednu trećinu krem odvojiti i spojiti sa izblendiranom bananom.
Varjačom lagano ovlaš promešati šlag krem i banane, pripremljeni sladoled sipati u plastičnu posudu
Pripremljeni sladoled od banane ostaviti u zamrzivaču na zamrzavanje 2h.
ZA SLADOLED OD JAGODA
PRIPREMA:
Zamrznute banane izvadii iz zamrzivača, izblendirati u finu kašu
Umućeni krem podeliti na tri jednaka dela
Jednu trećinu krem odvojiti i spojiti sa izblendiranom bananom.
Varjačom lagano ovlaš promešati šlag krem i banane, pripremljeni sladoled sipati u plastičnu posudu
Pripremljeni sladoled od banane ostaviti u zamrzivaču na zamrzavanje 2h.
ZA SLADOLED OD JAGODA
Jagode oprati, očistiti peteljke.Usitniti i ili izblendirati u finu kašastu masu
Izblendiranim jagodama dodati polovinu ostalog krema, lagano varjačom promešati da se jagode i krem sjedine.Sladoled od jagoda sipati u plastične posude i odmah ostaviti u zamrzivaču na 2-3h hladjenje.
Izblendiranim jagodama dodati polovinu ostalog krema, lagano varjačom promešati da se jagode i krem sjedine.Sladoled od jagoda sipati u plastične posude i odmah ostaviti u zamrzivaču na 2-3h hladjenje.
Potrebno je napraviti čokoladnu bazu
2 kašike čistog kakaa ili 2 kašike instant kafe preliti sa 2 kašike vrele vode, dodati sitno naseckanu čokoldau za kuvanje,, 100ml kondezovanog mleka.
Varjačom sve promešati i staviti u mikrotalasnoj na kratko samo da se zagreje i otopi čokolada
U otopljenoj masi od čokolade dodati kašičicu ekstrata vanile i naprstak soli, opet izmešati i sjediniti čokoladnu masu.
Pripremljenu čokoladnu bazu spojiti sa peostalim umućenim kremom od šlaga i kondezovanog mleka.
Trećinu preostalog krema umešati u čokoladu pa zatim dodati preostali krem .Izmešati dok se ne sjedini u glatku čokoladnu kremu.
Čokoladni sladoled sipati u plastičnu posudicu, ostaviti da se hladi u zamrzivaču najmanje oko5h sati.
Varjačom sve promešati i staviti u mikrotalasnoj na kratko samo da se zagreje i otopi čokolada
U otopljenoj masi od čokolade dodati kašičicu ekstrata vanile i naprstak soli, opet izmešati i sjediniti čokoladnu masu.
Pripremljenu čokoladnu bazu spojiti sa peostalim umućenim kremom od šlaga i kondezovanog mleka.
Trećinu preostalog krema umešati u čokoladu pa zatim dodati preostali krem .Izmešati dok se ne sjedini u glatku čokoladnu kremu.
Čokoladni sladoled sipati u plastičnu posudicu, ostaviti da se hladi u zamrzivaču najmanje oko5h sati.
DEKORACIJA ZA SLADOLED OD ČOKOLADE
U posudi otopiti čokoladu za kuvanje, sa mlekom šećerom, dodati mleveni pečeni lešnik
Izmešati čokoladni preliv , sjediniti u glatki preliv bez grudvica.
Kašikom za sladoled vaditi po želji kugle sladoleda, na kraju dekorisati prelivom od čokolade i lešnikom.
SAVET!
Po želji izabrati voće koje najviše volite i napravite svoj sladoled sa nallepšim ukusom!
PRIJATNO!
U posudi otopiti čokoladu za kuvanje, sa mlekom šećerom, dodati mleveni pečeni lešnik
Izmešati čokoladni preliv , sjediniti u glatki preliv bez grudvica.
Kašikom za sladoled vaditi po želji kugle sladoleda, na kraju dekorisati prelivom od čokolade i lešnikom.
SAVET!
Po želji izabrati voće koje najviše volite i napravite svoj sladoled sa nallepšim ukusom!
PRIJATNO!