Претражи овај блог

среда, 11. март 2020.

TORTA MONTE SA MALINAMA









Torta monte sa malinama..kremasta..malinsta i jednostavna.. bez pečenja..
Torta je veoma ukusna...laka i brza za pripremu...




Potrebno je:
  • 300g mlevenog keksa
  • 50g mlevenog lešnika
  • 2 kašike eurokrema
  • 130gr margarina
  • 100ml soka od narandže


Beo fil:
  • 1l mleka
  • 100g gustina
  • 100g šećera
  • 125g margarina


Voćni žele od malina
  • 200g malina
  • 100g šećera
  • 2 kašike gustina


Ganaš glazura:
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 100ml slatke pavlake



Priprema:
  • Za podlogu:
  • U posudi pomešajte sve sastojke, masu rasporedite na dno kalupa 26 cm.Koricu ostavite u frižideru da se stegne .

Beo fil:
  1. U 200ml mleka izmešajte gustin, šećer vanilin šećer, ostalih 800ml mleka stavite da uzavri, kada je mleko provrelo dodajte mešavinu od gustina uz neprestano mešanje kuvajte dok se fil ne zgusne..
  2. Pred kraj, još u vrući fil dodajte margarin, neprestano mešajte dok se margarin ne otopi i sjedini sa filom.
  3. Vrući fil odmah isipajte preko hladne stegnute korice. odložite na hladnom.

  • Voćni žele od maline:

  1. Posudu sa malinom i šećerom stavite na vatri da provri, u malo soka od malina izmešajte gustin te dodajte uzavrele maline uz neprestano mešanje dok se voćni žele ne zgusne.
  2. Topli žele od malina isipajte preko belog fila,tortu odložite na hladnom da se stegne.

  • Ganaš fil:

Na laganoj vatri zagrejte i istopite slatku pavlaku i čokoladu.Neprestano mešajte sve dok se čokolada i slatka pavlake ne otope i sjedine u finu glatku masu..
Izvadite tortu iz frižidera, topao ganaš fil prelijte po vrhu preko fila od malina.
Monte tortu ostaviti da odstoji na hladnom na nekoliko sata, a najbolje je tortu ostaviti preko noći da se dobro ohladi i stegne.






















среда, 4. март 2020.

ČOKOLADNI MAFINI SA ČOKOLADOM I LEŠNICIMA


























Čokoladni mafini, sočni i veoma ukusni... prava čokoladna fantazija koje treba obavezno probati..
Jednostavnost im je mana a vidite kako lepo izgedaju a tek ukus...čoko..čoko..
Nije potreban mikser, ručno mućenje smese, varjačom izmešajte sve sastojke, sipajte u kalupe i pecite...Zar nisu divni čokoladni mafini a tako su ukusni...i čokokasti...
Prijatno!



Potrebni sastojci:


  • 150g brašna
  • 2 kašike kakao
  • 1kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 100g otopljenog margarina
  • 120ml mleka
  • 1 jaje
  • 150g šećera
  • 150ml verle vode
  • 70g iseckani komadići bele i crne čokolade
  • 70g usitnjeni lešnik


Priprema:

  1. Prvo pripremite pleh i kalupe za mafine ili papirnate korpice.
  2. Ja sam papirnate korpice stavila u plehu za mafine itako ih pekla.
  3. U posudi dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i  sodu bikarbonu kašikom izmešajte suve sastojke u to  dodajte mleko ,otopljeni margarin, jaje,  varjačom sve izmešajte.
  4.  U priremljenu smesu dodajte još,  šećer, vrelu vodu, zatim varjačom izmešajte i sjedinite u finu gustu smesu bez grudvica.
  5. U pleh za mafine stavite papirne korpice, napunite ih 3/4 pripremljene smese
  6. Po vrhu mafina sipajte komadiće crne i bele čokolade i usitnjenog lešnika..
  7. Mafine pecite u zagrejanoj rerni na  180stepeni oko 20 minuta..





















уторак, 18. фебруар 2020.

KREMŠNITE SA PIŠKOTAMA I KIVIJEM



Kremšnite..kremaste i egzotične...
 ....  neobična kombinacija ...vanila, kivi i piškote....prava poslastica za uživanje..
Kolač koji se ne peče i brzo se priprema..
Uživajte u slatko-kislekasto,kremaste kremšnite...

Potrebno je:

Za fil:

  • 1l mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 5kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 100 g bele čokolade
  • 150 g margarina
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 4 kivija
  • 2 kesice šlaga
  • 400g piškota


Priprema:

  1. U posudi sa 200ml mleka izmešajte kašikom, puding od vanile, brašno i šećer.
  2. Pripremljenu mešavinu od pudinga isipajte u 800ml. uzavrelog mleka, zatim odmah dodajte čokoladu i margarin.
  3. Smesu mešajte neprestano dok se čokolada i margarin ne rastope i zgusne.
  4. Vrelu smesu malo prohladite te umešajte kiselu pavlaku.
  5. Pravougaoni kalup 25x21cm.poređajte jedan red piškota, preko piškota isipajte polovinu fila, zatim poređajte naseckani kivi .
  6. Preko kivija poređajte red piškota, te piškote  prekrijte sa  drugom polovinom fila od vanile, opet poređati iseckni kivi.
  7. Kolač ostavite na hladnom da se ohladi i stegne.
  8. Umutite šlag po upustvu na kesici, umućenim šlagom premažite i ukrasite kolač naseckanim kivijem.
  9. Hladan kolač isecite na šnite ili na parčad..

Prijatno!



четвртак, 13. фебруар 2020.

PLAZMA KOLAČ SA VIŠNJAMA













 Kremasti kolač sa ukusom plazme i višanja ..
Jednostavan,brzi kolač za koje vam puno vremena ne treba..Kolač se brzo  priprema, tako se i brzo pojede,nestane začas...
 Kremasta struktura ,plazma i višnje su savršen spoj za kremaste poslastice, jer kolaču daju finu notu profirnog ukusa ..

Prijatno!






Potrebno je.

  • 400g mlevene plazme
  • 150g šećera u prahu
  • 150g margarina
  • 100g rendane čokolade
  • 150ml soka od narandže


 fil:

  • 300ml slatke pavlake
  • 2 kesice šlaga
  • 200ml mleka
  • 250g kisele pavlake
  • 100g šećera u prahu
  • 100g višanja-iz kompota ili smrznute

Dekoracija:
100g čokolada za kuvanje

Priprema:
Višnje pripremiti , očistiti od koštica, ocediti od viška soka.

  1. Omekšali margarin i šećer u prahu izmiksajte mikserom.
  2. Zatim dodajte mleveni keks i rendanu čokoladu, varjačom izmešajte te sipati sok od narandže.Mikserom izmiksajte fil da se masa sjedini.
  3. Pripremljenu podlogu za kolač ravnomerno rasporedite u pravougaoni kalup20x25cm i ostavite u frižideru da se ohladi i stegne podloga.

Fil:

  1. Umutite šlag sa mlekom, dodajte slatku pavlaku, mikserom izmiksajte i izjednačite masu, dodajte kiselu pavlaku šećer u prahu, varjačom izmešajte i sjedinite dobro fil.
  2. Pripremljeni fil podelite na dva jednaka dela 
  3. jedan deo fila je sa kesom 
  4. drugi deo ostaje samo beo fil...


  1. U prvi deo fila dodajte100g mlevene plazme, fil ravnomerno rasporedite preko podloge.
  2. Preko fila stavite višnje, malo ih rukom utisnite u fil.
  3. Zatim preko višanja ravnomerno rasporedite drugi deo fila
  4. Kolač ohladiti u frižideru kako bi se ohladio i stego...Hladan kolač seći na kocke a zatim  dekorisati otopljenom čokoladom i višnjama



Voće za kolač može te staviti, maline, višnje, kupine, borovnice i td.
Keks možete koristiti mlečni  ili bilo koji..po želji...
Recept sam radila sa malim izmenama od "Minjina kuhinjica"















четвртак, 6. фебруар 2020.

ŠUŠKAVI ROLAT SA VIŠNJOM

                                            

                  




Uživajte u šuškavom slatkom užitku!!

POTREBNO JE:

  • 150g PEČENOG LEŠNIKA
  • 4 BELANACA
  • 200 g ŠEĆERA
  • 2 KAŠIKE GUSTINA


Žuti fil:


  • 700ml MLEKA
  • 4 ŽUMANACA
  • 2 KESICE PUDINGA OD VANILE
  • 100g ŠEĆERA


Beo fil:

  • 200g ŠLAG SLATKA PAVLAKA
  • 200ml MLEKA


Voće
200g VIŠNJE (otkoštičiti i ocediti ih od viška soka)

PRIPREMA:
Za koru:

  • Belanca posebno odvojite od žumanca.
  • U mutite čvrst sneg od 4 belanaca, postepeno dodajte 200g šećera, neprestano mutite mikserom da se šećer otopi.

  • Zatim dodajte 2 kašike gustina, lagano varjačom promešajte da se smesa izjednaci.
  • Pripremite pečene lešnike, izmrvite ih u blenderu.
  • Četvrtasti pleh, veličine prečnika 23x32 cm.obložite pek papirom.
  • Na pek papiru isipajte umućenu masu od belanaca, zatim po njemu pospite  usitnjeni lešnik.
  • Koru pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 180c oko20 minuta.
  • Gotov rolat izvadite iz šporeta , skinite papir, zatim rolat uvijte u vlažnoj krpi (okrenuti koru rolata na krpi, gornji deo sa lesnikom).

Žuti fil:

  • Žumanca 4 dobro umutite sa 100g šećera, zatim umešajte 2 kesice pudinga od vanile sa malo mleka.

  • Ostalo mleko stavite na vatri da provri.
  • Mešavinu  pudinga od vanile i umucena žumanca spojite zatim dodajte u provrelom mleko.
  • Fil kuvajte na vatri neprestano mešajte dok se masa ne zgusne.Gotov fil ostavite da se ohladi.

Beli fil:

  • Umutite 200g šlaga sa 200ml mleka.


Finalni postupak:

  • Razvijte rolat na prozirnu foliju.
  •  Filujte ceo rolat  sa zutim filom, zatim  ravnomerno premažite preko beo fil od slaga, uzduž rolata poređajte ocedjene višnje.
  • -Uviti rolat, polako stegnuti celofanom kao bombonu (da ne bi ispucao jer je kora prhka)
  • Rolat ostavite na hladnom mesto ili u frižideru da se stegne.
  • Najbolje ostavite  da prenoći kako bi se stego da se lakše seče na šnite.
  • Šuškavi rolat je fantazija  prava , ušuškan u sočnom kremom vanile ,slatke pavlake i višanja ..
 Uzivajte u šuškavom i slatkom užitku!
PRIJATNO! 

















уторак, 4. фебруар 2020.

DEČJI HLEB-BUBBLE BREAD





Bubble bread..mmm miriše i veoma je ukusan..
Poznat je u narodu i u svetu kao Dečji hleb...ili Bubble bread....kuglice su tako malene nesrazmerne kao da su ih dečje rukice zgotivile..a Bubble efekat dolazi do izražaja..vire velike loptice pa za njima i malene loptice.....
Dečica  vole i obožavaju da prave  ovaj hleb jer se pravi od malih loptica...O ukusu hleba neće mo rasoravljati. Probajte..Zadiviće vas kao i nas!! Hleb sam radila po receptu-"pravidomacikolaci"
U pripremi ovog divnog hleba pomogli su  mi moji unučići Novak i Teodora..
Potrebno je:


  • 200ml mleka
  • 200ml vode
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 800g brašna-1kgbrašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 200ml ulja


Za premazivanje hleba

  • 50ml mleka
  • krupna morska so
  • susam

Priprema:

  • U malo toplom mleku rastopite kocku kvasca,2 kašičice šećera i 2 kašike brašna.
  • Posudu ostaviti na toplom da kvasac naraste.
  • U vanlici za mešenje testa sipajte oko800g prosejano brašno sa praškom za pecivo, u sredini brašna napravite malo udubljenje dodajte 2 kašičice soli, nadošli kvasac, 200ml ulja.
  • Zamesite testo sa 200ml tople vode.Ako se pri mešenju testo lepi za ruke dodajte još malo brašna.
  • Zamešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da narasta, pri tom testo treba dva puta da narasta i da se udvostruči masa, i dva puta da se malo premesi.
  • Drugog puta testo premesite, kidajte rukama testo,među dlanova oblikujte i pravite male loptice.Loptice od testa ređati jednu do druge u krug,u podmazanu tepsiju prečnika 28cm.
  • Na poslednji krajnji reda ostaviti malo razmak između loptica (oko 3mm).
  • Pripremljene loptice u tepsiji pokrijte i ostavite oko30minuta da naratu.Narasle loptice  pre pečenja premažite mlekom, odokativno pospite po loptice malo  krupnu morsku so.
  • Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 do 30  minuta u zavisnosti od vaše rerne.


Savet.
Pre pečenja, hleb možete posuti semenke lana, susama ili kima-Po želji..
Ako vam je količina testa ili hleba velika možete prepoloviti sastojke i napraviti manji BubbleBread..Takođe manju količinu testa pecite u manju odgovarajuću tepsiju..
Hleb ne pokrivati krpom posle pečenja, jer je hleb lepši, hrskaviji i ukusniji..