....sačuvajmo staru tradiciju od zaborava...
...Divlja kupina😋😋
Domaće slatko od divljih kupina je moja omiljena poslastica..a možda će od sada biti i tvoja...Divlja kupina čeka na te, da uberetš njene slatke plodove kao što sam ih ja ubrala ...
Samo se malo potrudi, prošetaj u prirodi, odi u nekom obližnjem šumarku na obroncima livada i njiva, čeka te tamo trnoviti zeleni žbun, sa puno primamljivih plodova, uberi kupine i uživaj u njima.. kupina te čeka samo da je ubereš...
Od davnina su poznata lekovita svojstva ovog voćnog blaga -kao što je divlja kupina-, od nje se pravi veoma lepa i ukusna zimnica, kao što je , džem, sok , slatko, kupinovo vino, ili sirće..
Za sada sam izabrala da od kupina napravim slatko i sok, na starinski način kao što je nekada radila moja baba na starom šporetu na drva..
Slatko iz detinjstva.. Budi moje sećanje Rado se setim tog ukusa i slatka od divljih kupina .
Baba je znala da nam sačuva po neku teglicu slatka od kupina.Volela je kada dođemo kod nje, da nas posluži čašom hladne bunarske vode i slatko od kupina da se osvežimo i zasladimo...kao što se sada daje čokolada deci, tako je tada bilo...
Slatko se od divljih kupina i domaćih kupina možete pravite na isti način.
Samo što je slatko od divljih kupina aromatičnije i miriše vam cela kuća,dok ga kuvate, od domaćih kupina slatko ne miriše tako zanosno..
Da ne gnjavim više... ajde da kuva mo slatko...
Potrebno je:
- 1kg kupina
- 1250g šećera
- 1 čaša vode
Priprema:
- Kupine lagano operite pod jakim mlazom hladne vode-u đevđiru..
- Zatim kupine dobro ocedite od vode..
Uzeti veću šerpu gde će te kuvati slatko-
👉Postoji staro pravilo kod kuvanja slatka koje se treba pridražavati, da treba kuvati slatko u manjim količinama, a to znači ne više od 1kg -do 2kg voća.
- Da bi plodovi voća ostali celi, da se ne bi zgnječili pri kuvanju...
- Početi sa slojem šećera i završiti sa slojem šećera.
- U šerpi sipajte sloj šećera, sloj kupina, sloj šećera , sloj kupina na kraju završiti slojem šećera.
- Šerpu sa kupinama dobro protresajte da se kupina dobro ušuška i sjedini sa šećerom.
- Pamučnu krpu nakvasite iscedite, zatim pokrijte šerpu sa kupinama, krajeve krpe dobro zategnite ..
- Ostavite da odstoji pokrivenu šerpu sa kupinama od 6h do 8h časova.
Na primer..uveče pripremite kupine sutra dan kuvajte slatko od njih.
- Kupine kada su vremenski odstajale spremne su za kuvanje, sipajte jednu čašu vode na kupine.
- Zatim šerpu sa kupinama malo ostavite da ostoje oko 20-tak minuta, onda početi sa kuvanjem slatka.
- Slatko počnite sa kuvanjem tako što ćete početi prvo sa laganom vatrom pa sa srednjom vatrom,po potrebi pojačavati vatr, sve dok slatko ne provri i zapeni..
👉Važno je znati -da pri kuvanju slatka ne mešati , samo lagano protresti šerpu .
Kada se šećer otopio na laganoj vatri, pojačati vatru, tada će slatko početi da peni.
👉Važno je znati- da tokom kuvanja slatka kašikom sakupljati i skidati po vrhu penu .
- Slatko kuvajte oko 45 minuta od početka do samog kraja, ako je slatko kuvano na laganoj vatri, treba kuvati oko 60 minuta .
- Pena treba da peni i prekrije celu površinu slatka sa velikim bistrim mehurima.
👉Na kraju eksperiment sa kašičicom- na tacni izvadite malo skuvanog slatka, ohladite-videti dali se zgusnulo
- Ohlađeno slatko pustite da klizi niz kašičicu , ako kapljice klize polako i lenjo slatko je gotovo ako pak kapi brzo klize još kuvati sklatko.
- Gotovo slatko sklonite sa šporeta, pokrite vlažnom pamučnom krpom.ostavite da se ohladi.
- Čiste sterilisane staklene tegle kašikom punite sa slatkom, zatim ih povežite celofanom i zatvorite hermetičkim poklopcem.
- Slatko tako pripremljeno ostavite na hladnom da dočeka zimu..
- 👉😋U sledećem postu pišem recept za domaći sok od divljih kupina na starinski način bez konzervansa
PRIJATNO!