Претражи овај блог

субота, 5. фебруар 2022.

DOMAĆA SAVIJAČA SA SIROM


                  





Najlepša i najukusnija  je domaća pita.. kada sami napravite testo i razvučete kore..Domaća savijača nije komlikovana da se pripremi samo treba volja i eto pite.
Čovek se uči dok je živ pa tako i ja...svaki put kada pripremam domaću pitu učim iznova, za to mi je pita uvek sve lepša i ukusnija.. ..moj je moto nikada ne odustajem..i svi zadovoljni ukusom moje pite..
Uvek zamesim testo za pitu  od 1 kg mekog brašna i napravim pola sa sirom pola sa spanaćem, nekada i sa zeljem kada ga imama jer  obožavamo pitu .


POTREBNO JE:

  • 500g mekog brašna
  • 2 kašike ulja
  • 300ml tople vode 
  • 1 kašičica so
  • par kašika ulja za premazivanje

FIL 
  • 250g  tvrdog sira
  • 2 jaja
  • 200g svinjska mast (otopljena)
PRIPREMA:
  1. U vanglici stavite brašno, u sredini brašna napravite malo udubljenje, sipajte so, ulje, sa toplom vodom zamesite mekano, glatko testo koje se ne lepi za ruke (mesite testo oko10 minuta).
  2. Od zamešenog testa odvojite četiri jednaka delova testa, rukama oblikujte jufkice, malo rastanjite veličine  plitkog tanjira a zatim  premažite uljem .
  3. Pokrijte kesom i krpom i ostavite da odstoje oko 30 minuta.
  4. Na sto raširite stari , pamučni stolnjak, pospite po njemu malo brašna, stavite jufku i malo je oklagijom razvucite a zatim počnite rukama da razvlačite testo u krug , nadlanicama vucite i razvlačite testo ka sebi što tanje kao papir.
  5. Pazite da vam se ne pocepa kora.
  6. Deblje krajeve oko razvučene kore isecite nožem.
  7. Razvijenu koru poprskajte otopljenom svinjskom mašcu.Na kori posipajte pripremljeni fil od izmrvljenog sira sa jajima.
  8. Razvijenu koru pomoću stolnjaka urolajte koru nafilovanu filom u rolnu, složite je u podmazanu tepsiju.Na isti način uradite sa drugim korama.
  9. Zatim kada završite sa razvlačenjem i složite pitu na kraju je poprskajte po vrhu sa otopljenom svinjskom mašću ili uljem.
  10.  Zagrejte rernu na 200c,  pecite pitu oko 30 minuta da blago porumeni.
  11. Kad je pita gotova malo je poprskajte hladnom vodom, pokrite krpom i ostaviti da se malo ohladi.
Savijaču, domaću pitu sa sirom secite na parčad
Pitu služite toplu uz kiselo mleko.
Prijatno!

















уторак, 1. фебруар 2022.

KISELI KUPUS SA SUVIM MESOM





Kiseli kupus sa sa suvim mesom..  staro tradicionalno jelo koje otvara apetit, većinom se kuva i jede zimi..Najviše prija uz vruću proju belog i crnog luka..

POTREBNO JE:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 1komad suvih rebaraca
  • 1 manji komad suvog mesa
  • 1 manji komad suve slaninice
  • 2 do 3 kašike svinjske masti
  • 1 kašika mlevene -slatke paprike
  • biber mleveni
  • biber u zrnu
  • lovorov list

PRIPREMA:
  • Kiseo kupus ako je prekiseo i puno slan oprati pod mlazom vode i isecite ga na krupnije parčadi.
  • Suvo meso, suva rebarca operite, potopiti u vreloj vodi i da malo odstoji, a potom dobro operite, isecite na manje parčadi.

  1. U dubokoj šerpi ili loncu sipajte kašiku svinjske masti i malo premažite posudu.

  1. Kiseo kupus  isečen na krupniju parčad poređajte i složite u šerpi, zatim složite red suvog mesa, rebarca i slaninice zatim red kupusa.Slaganje sastojaka ponovite istim redom,  završite kupusom. i kašikom svinjske masti
  2. Na kraju složen kiseo kupus začinite, dodajte biber mleveni, malo bibera u zrnu, lovorov list, po vrhu pospite mlevenu papriku, dodajte vruću vodu da ogrezne ili do dva prsta ispod složenog kupusa sa mesom u šerpi ili lonca.
    SAVET!
(nemojte preterati sa vodom da nebi kipela  iz posude dok se krčka kupus)
  • Poklopite posudu sa pripremljenim kupusom i mesom, krčkajte  i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 3 do 4 h
  • Služite se i uživajte  u tradicionalnom ukusu starog jela naših baka i mama..
Prijatno!














 

четвртак, 27. јануар 2022.

DOMAĆI BUREK SA SIROM OD GOTOVIH KORA





                






:
Domaći burek



Burek sa sirom od gotovih kora je jedna jednostavna verzija dobre pite.Brzo se pravi, odličan je za dobro jutro i vikend kad smo svi tu ili za  večeru.Veoma je ukusan i hrskav. Burek se može   praviti u raznoj varijanti, posan sa pečurkama i prazi-lukom, krompirom ili sa  mesom koji je preukusan.Postupak je isti da se napravi burek,  a nadev kombinovati i dodati po svom izboru i ukusu.Nema ništa lepše nego  kad ste sam svoj majstor domaćeg bureka i kad  zamiriše cela kuća na domaći burek.
Obavezno služiti vruć burek sa kiselim mlekom, jogurtom ili uz kiselu pavlaku.Jer je to najukusniji spoj da se oseti slast i hrskavost bureka.
Prijatno!



POTREBNO JE:


  • 500g gotovih kora
  • 250ml vode ili gazirane vode
  • 100ml ulja
  • 1 kašika svinjske masti
  • 1 kašičica soli
  • 400g punomasnog tvrdog sira


PRIPREMA:

Rernu zagrejati na 200c.
U manju posudu napraviti mešavinu od 250ml gazirane vode, ulja, svinjske masti i zagrejati je na vatri.

Kore odvojiti po3 ako su deblje ili po 4kore ako su tanje, kao meni što su bile tanke pa sam   po 4 kore redjala-


 Izabrati i ostaviti jednu koru koja je debela za kraj da se pokrije ceo burek

Dno tepsije premazati uljem, poredjati po dnu po 3 ili 4 kore tako da krajevi kore vire izvan tepsije
-kao što je na slici, jer tim korama zatvaramo burek na kraju

Drugi deo 4 kora zgužvati i slagati u tepsiji.Dobro poprskati kore mešavinom ulja i vode.
Preko kora staviti polovinu izmrvljenog ili sitnog sira


Ponoviti , opet zgužvati kore, dobro poprskati kore mešavinom ulja, sira
 staviti na kore, zatim opet red preostalih  zgužvanih kora

Kore opet po vrhu porskati mešavinom, malo ostaviti za kraj
Zatim na kraju poklopiti burek po redu sa krajevima koji vire
izvan tepsije


Ceo burek poklopiti i opkružiti jednom korom koju smo ostavili za kraj
Burek na kraju premazati preostalom količinom ulja i vode

Peći u zagrejanoj rerni na 200c oko25- 30 minuta da burek  blago porumeni































уторак, 25. јануар 2022.

ČOKOLADNI KEKS KOLAČ















Čokoladni keks kolač...za čokoljupce prava fantazija ukusa... Nešto brzo..lepo i slatko...kolač od čokolade, keksa i višanja.
Kolač jednostavan za pripremu, a pritom veoma ukusan i dekorativan..
Umesto višanja možete koristiti bilo koje drugo bobičasto voće.


Potrebno je:

  • 1 l mleka
  • 3 pudinga od čokolade
  • 1 puding od vanile
  • 300g šećera
  • 50gr.čokolade za kuvanje
  • 100gr. margarina
  • 200gr. čokoladnog keksa(turski keks)


Fil .
 glazura ganaš

  • 100gr. čokolade
  • 100ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 100ml slatke pavlake

Voćni fil:

  • 200gr. višanja(smrznute ili iz kompota)
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika gustin



Priprema:
Pripremite pravougaoni kalup prečnika12x21cm.
Kalup obložite prozirnom folijom

  1. U posudi sa 200ml mleka izmešajte puding od čokolade i puding od vanile.
  2. Na vatri stavite posudu sa 700ml mleka,300gr.šećera i 50gr.čokolade za kuvanje, da provri.
  3. U provrelo mleko umešajte mešavinu od pudinga i margarin, neprestano mešajte varjačom dok se fil ne zgusne.
  4. U pripremljeni kalup odmah sipajte vrući čokoladni fil, zatim po njemu poređajte čokoladni keks uspravno jedan pored drugog sa malim razmakom, ređajte u red po 4 keksa .
  5. Na kraju kolač obložite keksom vodoravno.
  6. Kolač uvijte prozirnom folijom i ostavite na hladnom da odstoji i ohladi se, najbolje je da vam kolač odstoji preko noći, sutradan dekorišite kolač.Hladan kolač okrenite na tacnu, skinite prozirnu foliju.


  • Voćni fil od višanja:
  • U činiji stavite da provri višnje, šećer sa malo soka od višanja.
  • Zatim u drugoj činiji u malo soka izmešajte gustin, šećer umešajte u provrelo višnje, mešajte neprestano dok se fil ne zgusne.
  • Fil od višanja ostavite da se malo ohladi

Priprema ganaš krem

  • Na vatri otopite čokoladu, dodajte slatku pavlaku, izmešajte varjačom i sjedinite masu.
  •  Pre glaziranja ganaš glazuru malo ohladite jer je tada sjajnija.
  • Ganaš glazuru sipajte sa strane i na krajeve kolača, ostatak ganaš glazure premažite po vrhu.

Finalni postupak:

  • Mikserom umutite čvrsto slatku pavlaku, zatim je kašikom nanesite po vrhu kolača, preko slatke pavlake nanesite voćni fil od višanja.
  • Na kraju ceo kolač dekorišite čokoladnom glazurom.

Prijatno!





















недеља, 23. јануар 2022.

PITA HARMONIKA SA SIROM I SPANAĆEM




Pita harmonika sa sirom i spanaćem od gotovih kora.. jenostavna i brza za pripremu..
Ovog puta odlučila sam da napravim harmoniku pitu sa sirom i spanaćem ..spremila sam i video da vidite kako je slažem sa filom a kasnije je prelivam sa slanim porelivom , kada se pita ispeče tada vidite kako je zaista fenomenalna  i jako ukusna kada je probate..
Pite obožavam i pravim ih na razne načine , najčešće od gotovih kora, jer su lake za pripremu.. Ove pite od domaćih kora malo ređe pravim jer zahtevaju puno vremena ..Zato su  pite ukusne na bilo koji način da ih pripremite--
Odlične su za doručak ili večeru..ništa lakše napraviti kao pitu od gotovih kora..sa sirom, spanaćem, krompirom, mesom itd..
"Samo mašta pravi svašta"
PRIJATNO!

 POTREBNI SASTOJCI:

  • 500g gotovih kora za pitu
  • 400g spanaća
  • 2 jaja
  • 250g punomasnog tvrdog sira
  • 100g kisele pavlake
  • 100ml ulja
  • 1kašičica soli
  • 1/2 kesica praška za pecivo

PRELIV:
  • 100ml mleka
  • 100ml gazirane vode
  • 1 čaša jogurta
  • 2 jaja
  • 50ml ulje

PRIPREMA:
  • Spanać dobro operite, isecite nožem a zatim prelijte vrelom vodom, ostavite tako 10 minuta da odstoji.
  • Viljuškom jaja umutite.
  • U posudi sjedinite izmrvljeni tvrdi sir sa kiselom pavlakom.
  • Zatim dodajte jaja, ulje, praška za pecivo i soli po ukusu.
  • Varjačom fil dobro izmešajte, na kraju dodajte pripremljeni spanać i dobro sjedinite.

  • Pravougaoni pleh obložite masnim papirom, na radnoj površini raširite celo pakovanje kora.
  • Rasporedite fil po kori oko 3kašike fila .(ja sam po jednu šaku fila stavljala na svakoj kori)
  • Koru filovanu ( faltajte) skupite uzduž rukama kao lepezu i stavite je u pripremljeni pleh do same ivice pleha.
  • Nastavite tako i uradite sa preostalim korama, stavljajte ih u pleh jednu do druge kao lepezu. .
Preliv:
  • Viljuškom umutite jaja i dodajte redom ostale sastojke, mleko,gaziranu vodu, jogurt i ulje.
  • Pripremljenim prelivom prelijte složene kore pritom rukama pomerajući i širiti kore kako bi preliv prelio odjednom sve kore složene sa filom.
  • Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta, zatim smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite pitu još 10 minuta dok pita lepo ne porumeni .