- 400 ml vode
- 100ml ulja
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 3 kašike gustina
- 250g brašna
- 5 jaja
SIRUP ZA TULUMBE:
- 1kg šećera
- 600ml vode
- 1 limun
PRIPREMA;
Sirup za tulumbe
U posudu sipajte šećer i vodu, kuvajte da voda i šećer
proključa , zatim od kada provri kuvajte još 8 minuta.
Sirup ostavite da se hladi dok pripremate testo za tulumbe.
Priprema testa za tulumbe:
U odgovarajucu posudu stavite vodu i ulje, šećer i naprstak soli da provri.
Kada je mešavina provrela dodajte brašno, gustin, sklonite posudu sa vatre i neprestano mešajte varjačom da se sjedini smeša od brašna , vode i ulja, da se dobije fino, homogeno testo za tulumbe.
Ostaviti da se testo dobro ohladi.
Hladno testo isipajte na radnu površinu, rukama premesite
i izjednacite u glatku loptu .
Zatim u pripremljeno testo dodajte postepeno jaje po jaje, tada mikserom neprekidno žicama za testo miksajte kako bi se masa od testa sjedinila u finu i kompaktnu smesu.
Postupak prženja tulumbe
Uvećoj šerpi sipajte ulje, malo ga zagrejte ga, da bude onako malo toplo ulje .
Spric za tulumbe napunite smesom koliko je potrebno, zatim istiskajte tulumbe odgovarajuće veličine u zagrejano mlako ulje.
Tulumbe pržite dok ne porumene i ne poprime zlatno žutu boju.
Zatim gotove pržene tulumbe vadite i odmah ih stavite u hladan sirup.
Kašikom tulumbe okretajte i držite ih u sirupu dok druge tulumbe ne dođu, ove izvadite iz sirupa i odložite u odgovarajucu duboku posudu.Za svo vreme dok to radite ulje će se malo ohladiti dok pripremate drugu turu tulumbe, tada vrtite posudu sa tulumbama i nastavite prženje.
Gotove tulumbe, složite u posudu i prelijte sa ostatkom sirupa.
Tulumbe sa sirupom ostavite na hladnom mestu da stoje 4 do 5 sati, kako bi lepo upile sav sirup i bile sočne i jako ukusne.
SAVET!
Tulumbe da bi bile spolja hrskave, a unutrašnjost sočno meka, trebalo bi ulje malo prohladiti na svakom završetku prženja tulumbe.
PRIJATNO!