Torta Ledeni vetar.. kremasta fantazija od torte...
Torta ledi i sladi dah..prava eksplozija ukusa.. koju će te svi obožavati..
Potrebni sastojci:
Za kore:
- 18 belanaca
- 300g šećera
- 3 kesice vanilin šećer
- 3 kašike jabukovo sirće
Fil;
- 18 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećer
- 7 kašika brašna
- 600ml mleka
- 250g margarina
potrebno je još...
- 400g šlag kreme
- voće :banane-jagode-kivi-
po želji mogu- višnje-maline-breskve
Za dekoraciju torte
- 500šlaga
- 400ml mleka
Priprema:
- Žumanca odvojite od belanaca.
- Predhodno dobro umutite belanca sa prstohvatom soli.
- Dodajte postepeno 100g šećera, 1kesicu vanilin šećer i 1 kašiku jabukovog sirćeta.
- Četvrtasti kalup od šporeta obložiti masnim papirom, predhodno obeležiti na belom papiru promere 24x35cm.
- Na masnom papiru isipati umućenu masu od belanaca.
- Rernu zagrejati na 200stepeni , zatim smanjiti na 150 stepeni 60minuta peći koru.
- Ponoviti postupak za ostale dve kore..trebaju tri iste kore.
- Fil:
- Umutite 18 žumanaca sa 9 kašike šećera, 2 kesice vanilin šećer da pobele , zatim dodajte 7 kašika brašna sa malo mleka.
- Ostatk mleka stavitite na vatri da provri.U provrelo mleko sipatjte masu od žumanaca, neprestano mešajte dok se masa ne zgusne.
- Fil ostavite da se ohladi, u hladan fil umutite margarin .
- Fil podelite na tri dela
- Šlag krem umutite sa mlekom -podelite ga na dva jednaka dela.
- Voće ne seći odmah da se ne osuši.. kada krenete sa filovanjem kora tada seći voće na kolutove i ređati na filu.
Finalni postupak torte:
- Prva Kora-fil od žumanaca- banane na kolutove - 200g šlag krema
- Druga kora-fil od žumanaca - jagode - 200g šlag krema
- Treća kora- fil od žumanaca - kivi isečen na kolutove-
Dekoracija
- Umućenim šlagom ukrasite celu tortu po svojoj želji
Napomena:
Četvrtasta torta Ledeni Vetar je velika torta , pravila sam je od 18 jaja.Voće je banana,višnje,kivi.
Velika je torta i izdašna je, pogodna za sve prilike i veselja.
Okrugla torta Ledeni Vetar je manja torta pravila sam 3 kore od po 4 belanaca..voće je banana-jagoda, kivi.
Recept dole za drugu okruglu tortu..
Kremasta je fantazija ukusa , kod jedne i druge torte..
Priprema:
- 12belanaca
- 150g šećera
- 3 kesice vanilin šećer
- 3 kašičice jabukovog sirćeta
- Žumanca odvojite od 4 belanaca.
- Predhodno dobro umutite belanca sa prstohvatom soli.
- Dodajte postepeno 50g šećera, 1kesicu vanilin šećer i 1 kašiku jabukovog sirćeta.
- Okrugli kalup 26cm. obložiti masnim papirom
- Na masnom papiru isipati umućenu masu od belanaca.
- Rernu zagrejati na 200stepeni , zatim smanjiti na 150 stepeni 60minuta peći koru.
- Ponoviti postupak za ostale dve kore..trebaju tri kore.
- 12 žumanaca
- 4 kašike šećera
- 2 kesice vanilin šećer
- 1 kašika brašna
- 400ml mleka
- 200g margarina
- 300g šlag krema
- 200ml mleka
mleko po pšotrebi..
Za dekoraciju:Finalni postupak torte:
- Prva Kora-fil od žumanaca- banane na kolutove - 100g šlag krema
- Druga kora-fil od žumanaca - jagode - 100g šlag krema
- Treća kora- fil od žumanaca - kivi isečen na kolutove-
Dekoracija
- Umućenim šlagom ukrasite celu tortu po svojoj želji
- Po vrhu torte složite iseckano voće
- Okolo oboda torte ukrasite iseckanim komadićima čokolade..ili lešnika
Savet :
Tortu ukrasite šlagom ,ili po želji
Pripremite šlag prema upustvu na kesici
Tortu dobro ohladiti, najbolje je da prenoći na hladnom ili u frižideru..
Tako će se ukusi torte spojiti i sjediniti u neodoljivo kremastu tortu..
Postupak priprema kora je isti kao kod prve četvrtaste torte tako i kod okrugle torte..
Prijatno!
Torta Ledeni Vetar za Mladence
Torta Ledeni Vetar za Vaskrs