Претражи овај блог

уторак, 30. јул 2019.

VOĆNI KOLAČ SA MALINOM I OREO KEKSOM



















Voćni kolač sa malinom koji se ne peče!
Kolač je jako kremast..sočan  sa ukusom malina i čokolade...


POTREBNO JE:

Podloga-

  •  KEKS(bilo koji)


Za potapanje keksa-

  • 100ml MLEKA
  • 2 KAŠIKE RUMA


Oreo fil-
  • 300g OREO KEKSA-jedna kutija
  • 200g ČOKOLADA - ZA KUVANJE


Beli fil-

  • 300ml SLATKE PAVLAKE
  • 75g ŠEĆERA U PRAHU
  • 150g MALINA


Vocni fil od malina-

  • 200g ŠEĆERA
  • 200g MALINA
  • 100ml VODA
  • 1 PUDING OD MALINA
  • 2 KAŠIKE GUSTINA


Za dekoraciju-

  • 2 KESICE ŠLAGA
  • 200ml GAZIRANE VODE
  • MALINE PO POTREBI


PRIPREMA:


  • Kalup velicčine 32x20cm obložiti  folijom.Keks poredjati u kalupu, predhodno ga potapati u mleku sa rumom.
  • Oreo izmrviti , predhodno mu nožem odvojiti beli deo.

Crni fil od orea:

  • U manju posudu otopiti čokoladu, zatim dodati beli deo od orea i izmrvljeni oreo keks.
  • Fil izmešati kašikom da se izjednaci masa.  Fil ostaviti sa strane

Beli fil:

  • Umutiti čvrsto slatku pavlaku sa prah šecerom , dodati maline. Fil lagano izmešati kašikom, ostaviti sa strane.
  • Beo fil od slatke pavlake i malina, kao i crni fil od orea keksa, slagati kašikom na podlogu naizmenicno --
  • -po kašiku crnog fila od orea
  • -zatim po kašiku belog fila
  • -opet po jednu  kasiku crnog fila. pa belog fila i tako sve dok ima fila.

(Podlogu ostaviti u frizideru da se hladi dok se skuva voćni fil)

Voćni fil od malina

  • Posudu sa malinom , secerom i 50ml vode staviti na vatri  da provri.
  • Zatim u 50ml vode razmutiti kesicu pudinga od malina, puding  umešati  u provrele maline.
  • Fil  neprestano mešati  sve dok se ne ukuva i zgusne vocni žele.
  • Fil  od malina ostaviti sa strane da se malo ohladi.

Finalni postupak:

  1. Hladnu  podlogu izvaditi iz frizidera , skinuti foliju i okrenuti na tacnu.
  2. Preko podloge staviti topli  filo od malina.
  3. Umutiti šlag sa gaziranom vodom, šlagom po vrhu dekorisati kolač.
  4. Kolač ostaviti u frižideru oko 3h do 4h ,da se dobro ohladi i stegne.
  5. Na kraju kolač po vrhu ukrasti sa malinama.

Savet!
 Kolač koji se ne peče!..
 Ohlađen kolač iseci na željenu parčad-kocke i sluziti se, isečenu parčad ukrasiti još po nekom malinom i preliti voćnim prelivom ili topingom od malina.
Kolač se moze  praviti od druge vrste bobicastog voca,  od jagoda ribizla, borovnica, kupina.
PRIJATNO!





























понедељак, 22. јул 2019.

GRILIJAŠ SEMIFREDDO SA BADEMOM


                              


POTREBO JE:

  • 400g SLATKE PAVLAKE
  • 50g ČOKOLADE ZA KUVANJE

  • 4 BELANCETA
  • 50 g ŠECERA
  • 3 KAŠIKE GRILIJAŠA SA BADEMOM

  • 4 ŽUMANCETA
  • 100g BELE ČOKOLADE

  • 200g ŠEĆERA
  • 100g PEČENOG BADEMA

PRIPREMANJE

  • Umutiti slatku pavlaku i dodati  rendanu čokoladu.
  • U sud posebno odvojiti belanca i umutiti sa šećerom, narendati crnu čokoladuza kuvanje, i sve spojiti sa slatkom pavlakom.
  • Umućenu masu staviti na hladnom u frizideru.
  • Žumanca umutiti  da pobele, belu čokoladu otopiti na pari da nema grudvica , zatim je umešati u smesi od zumanaca.
  • Mikserom mutiti neprestaao i sjediniti  u kompaktnu masu.
  • Na laganoj vatri šecer otopiti u tečnu karamel masu.(paziti da ne izgori secer).
  • Bademe usitniti, te dodati  u vrelu karamel masu, zatim odmah isipati  na masnom papiru za pečenje da se prohladi.
  • Zatim hladan grilijaš usitniti sitne komadiće (kao kada usitniš keks)čekićem za meso uli oklagijom . (od te kolicine po potrebi razdeliti )

FINALNI POSTUPAK:


  • Kalup prečnika 30 x11cm. duguljasti obložiti prozirnom foljom, posuti  po dnumalo (dve kasike) usitnjenog grilijaša.
  • Umućenoj pavlaci dodati tri kašike usitnjenog grilijaša, zatim izmešati i sjediniti masu.
  • Polovinu pavlake sa grilijašem isipati po dnu kalupa,  (preko grlijaša).
  • Zatim u sredini mase sipati žuti krem od žumanaca sa belom čokoladom,zatim i tu malo posuti grilijas( kašiku,dve),
  •  Na kraju  isipati drugu polovinu slatke pavlake.
  • Odozgo po vrhu poslastice posuti preostali usitnjeni grilijaš.
  • Semifreddo obložiti prozirnom streč folijom i ostaviti na hladnom u zamrzivacu najmanje oko3h.da se ohladi i stegne..
Savet!
Pre sluzenja semifreddo poslastice izvaditi iz hladnjaka i sačekati koji minut, kako bi dezert omekšao. i lako se seko na šnite..
Pre sečenja poslastice  nož potopiti u vrelu vodu.
Semifreddo sa grilijašem i bademom je fenomenalan , ukus jedinstven.Grilijas i badem
 prste po ustima, a nepce upija socan ukus i topi slast u ustima.
Treba probati, za vrele dane pravo osveženje.
PRIJATNO!












уторак, 25. јун 2019.

ČOKOLADNI KEKSIĆI SA LEŠNIKOM










Domaći  čokoladni keksići sa puno čokolade.....  neodoljivi ..jednostavni  ..i brzo se prave..
Čokoladni keksiči nestanu tako brzo, da morate odmah druge da pravite...Znam da ih deca obožavaju..



Potrebno je:
200g crne čokolade
200g margarina
200g šećera
80g meda
2jaja
400g mekog brašna
50g mlevenog lana
2 kašike kakaa
100g mleveni lešnik
1/2kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice peciva
prstohvat soli
malo cimeta

Od ove mere dobićete oko50kom keksića, skoro tri puna pleha od šporeta..

Priprema:
 U maloj posudi na laganoj vatri otopite čokoladu i margarin, zatim sklonite posudu i ostavite sa strane da se malo ohladi.
Kada se malo prohladila čokolada i margarin dodajte med i lagano izmešajte..
U vanglici za mešenje testa prosejte brašno, sa sodom bikarbonom,prašakom za pecivo, kakaom, cimetom, zatim dodajte so i mleveni lešnik.
U drugoj posudi umutitte jaja i šećer, dodajte umućenim jajima otopljenu čokoldu i margarin, zatim na kraju polako dodajte mešavinu brašna.
Lagano varjačom promešajte i fino sjedinite smesu.
Čokoladnu smesu pokrite prozirnom folijom i ostavite ufrižideru na hladnom 30 minuta.
Ohlađenu čokoladnu smesu izvadite iz frižidera , na masnom papiru oklagijom razvijte smesu ,okruglom modlicom vadite keksiće. Po svojoj želji može i drugi oblik keksića..
Pleh obložite masnim papirom  za pečenje zatim po njemu složite keksiće.
Keksiće poređajte sa malim razmakom,  jer će keksići da malo narastu dok se budu pekli  i da se nebi spojili..
Pecite keksiće u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 10 minuta.

Napomena:
Prilikom pečenja keksića pazite da vam se kesići ne prepeku,jer mogu da vas zavaraju.
Jer kada su keksiči vrući kada ih dodirnete biće meki kao da nisu pečeni u stvari oni su pečeni. zato ih izvadite i ostavite da se skroz ohlade u  plehu na papiru.Keksići kako se budu hladili biće čvrstiji i prhkiji kada ih budete probali..
Prijatno!















среда, 19. јун 2019.

PILETINA U SOSU SA ŠAMPINJONIMA





Potrebno je:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 500g šampinjoni
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika biljnog začina
  • biber zrno po potrebi
  • mleveni biber po ukusu
  • ulje po potrebi
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kašika gustina
  • 2 kašikike brašna




Priprema:
Sitno iseckati:crni luka , 3 čena belog luka, šargarepu.
U dubokoj posudi na zagrejanom ulju povrće propržiti.
Na radnoj površini ,belo meso otkoštičiti od kostiju i iseći na male šnicle.
Parčadi šnicle belog mesa uvaljati u brašno a zatim ih staviti odozgo na prodinstano povrće.
Posudu sa povrćem i mesom naliti sa dve čaše vode po 200ml.sve zajedno dinstati na laganoj vatri oko30 minuta.
Povremeno šerpu protresati -ne mešati varjačom.
Pred kraj, 10 minuta dodati šampinjone,očišćene i isečene na  komade..malo promešati
Kašiku gustina razmutiti u malo vode, dodati  preko mesa i šampinjona a zatim odmah i 2 kašike kisele pavlake.
Malo prokrčkati jedan minut i odmah skloniti sa vatre a zatim začiniti po svom ukusu...
Za prilog skuvati pirinač oko 200g sa malo karija i biljnog začina  ili 500g krompira za  pire..
 Prilog :
pirinač sa kurkumom ili krompir pire
Napomena:
Meso je na ovaj način veoma sočno, meko i ukusno..
Na ovaj način sam probala da pripremim i drugu vrstu mesa, svinjsko, juneće..mekoća i ukus mesa je fantastičan..
Prijatno!







понедељак, 17. јун 2019.

RAŽANI HLEB






Potrebno je:

  • 200g ražanog brašna
  • 100g speltinog brašna
  • 50g ječmenog brašna
  • 1 kašičica himalajska so
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikabone
  • 400ml gazirane vode
  • 1kašika semenke golice
  • 1 kašika semenke lana
  • 1 kašika semenke suncokreta.

Priprema:


  1. U vanglici za mešenje testa kašikom sve satojke izmešajte sa gaziranom vodom-osim praška za pecivo koje se dodaje pred sam pečenje hleba.
  2. Kašikom mesite testo jer je  lepljivo i gnjecavo.
  3. Testo ostavite da odstoji i fermentiše 4-5h sati, zatim pred samog pečenja hleba dodajte kašičicu praška za pecivo.Varjačom dobro izmešajte i sjedinite testo.
  4. Tepsiju ili pravougaoni pleh obložite masnim papirom za pečenje, izručite testo u pleh a zatim kašikom izravnjajte i zagladite testo  po vrhu .
  5. Po testu pospite semenke lana, suncokreta i tikve golice.
  6. Hleb pokrite  alu folijom, stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 60 minuta,10minuta predkraj pečenja hleba sklonite alu foliju.
  7. Hleb pecite još 10 minuta, isključite rernu i ostavite još malo da bi hleb i korica bili hrskaviji.

Kada je hleb gotov izvadite iz rerne uvijte ga u pamučnoj krpi da se tako potpuno ohladi..

Napomena:
Najbolje je da uveče zamesite hleb, a pečete ujutru..Što duže zamešeno testo odstoji hleb je ukusniji i rupičastiji..

Često pripremam hleb od ražanog brašna, jer je veoma zdrav u ishrani, dugo sam sita a kažu da je dobar za dijetu  da budete vitalni i zdravi..Provereno je probajte ovaj hleb...
Prijatno!