Претражи овај блог

субота, 10. јун 2017.

MLADI GRASAK SA SVINJSKIM VRATOM I KROMPIRICIMA

 

                       MLADI GRASAK SA SVINJSKIM

                         VRATOM I  KROMPIRICIMA




POTREBNO JE:
500 g MLADOG GRASKA
1kg SVINJSKOG VRATA
7-8  KROMPIRICA MLADIH
3     SARGAREPE
1 GLAVICA CRNOG LUKA
2 STRUKA MLADOG LUKA
2 PAPRICICE-MOZE SLATKA PAPRIKA
3 CENA BELOG LUKA
100ml ULJA
1 KASICICA SUVOG ZACINA
3 KASIKE BRASNA
1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE
PO UKUSU SO

PRIPREMA:

Svinjski vrati izlupati tuckom za meso sa jedne i sa druge strane , posoliti i pobiberiti ga.
U tiganju zagrejati ulje, snicle svinjskog vrata proprziti s jedne strane i druge strane
 da blago porumene.


Povrce pripremiti, ocistiti i isedkati crni luk, sargarepu ogliti i iseci celu na polutke i nekoliko delova.Beli luk ceo cen ocistiti i izgnjeciti ga malo.

U posudu zagrejati ulje, dodati povrce poklopiti i dinstati da omeksa povrce.
Zatim u dinstanom povrcu dodati mlade krompirice i mladi grasak, sve zajedno dinstati na umerenoj temperaturi oko 30minuta.


Kada je grasak omeksao, zaciniti ga, posoliti. dodati 2 kasike
brasna i kasicicu mlevene paprike.Lagano sve promesati varjacom i naliti vodom da ogrezne.
Na kraju poredjatii u posudu sa povrcem  snicle svinjskog vrata.

Poklopiti posudu sa mesom i graskom, vratiti nazad i kuvati jos30 minuta.

NAPOMENA!
Mladi grasak je po starom receptu koje ja pravim dugo niz godina.
 Grasak moze se pripremiti sa piletinom i junetinom, ukusan je bez obzira
 skojim mesom se priprema.
U porodici ga svi obozavaju i vole kada se ovako spremi.Kada prodje vreme mladog
 graska, moze se jelo pripremiti sa smrznutim graskom, i tada jelo ne menja svoj ukus
 tada krompir dodati  isecen na polutke.
PRIJATNO!




                                                                                                                     


                                                                                                                             
















среда, 7. јун 2017.

PIKNIK TIKVICA SA SIROM

PIKNIK TIKVICA SA SIROM


POTREBNO JE:

ZA POHOVANJE TIKVICA:

1kg MLADIH TIKVICA
3 JAJA
200g BRASNA

FIL:
300g SIRA TVRDOG
2JAJA

PRELIV:
200ml MLEKA
2 JAJA
JOS:
ULJE-PO POTREBI
SO- PO POTREBI

PRIPREMA:

Tikvice oljustiti i iseci uzduz na tanke kaiseve.Posoliti i ostaviti tikvice da odstoje
 da bi pustile vodu.

Umutiti jaja penasto, tikvice uvaljati u brasno i ispohovati ih na ulju.Umutiti jaja, viljuskom
 izgnjeciti tvrdi sir, zatim pomesati masu pa filovati i redjati u plehu ili djuvecu  pohovane tikvice.

Jedan red tikvica pa fil od sira i jaja.Sve tako raditi dok ima fila i tikvica.

Preliv , jaja umutiti viljuskom, dodati mleko i preliti pitu.

Pitu peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200 c pa smanjiti na 170c i peci  pitu oko60 minuta.

Piknik tikvica sa sirom ili pita je odlican spoj, veoma je ukusna.Sluziti toplu pitu za dorucak ili
veceru, isto tako je dobra i kad je hladna .
PRIJATNO!



























PUDING SA VOCEM

PUDING SA VOCEM

























POTREBNO JE;
100g BRASNA
100g MARGARINA
100g KAKAO
150g SECERA
1 KESICA VANILINOG SECERA
1 L MLEKA
 PRELIV I DRESING :
100g COKOLADE ZA KUVANJE
300g JAGODA
100g SECERA
1/2 LIMUNA-SOK



PRIPREMA ;

Prokuvati mleko sa vanilinim secerom i margarinom.Udrugoj posudi  izmesati
secer, brasno i kakao, zatim provrelo mleko nalivati uz stalno mesanje kasikom.

Posudu vratiti na vatru i kuvati puding sve dok se masa ne zgusne.
Vreo puding sipati u kalupe koji su predhodno premazani margarinom.

Ostaviti puding da se ohladi i stegne.Jagode iseci na sitnije komadice, sipati secer i sok
od pola limuna  u posudu,  i staviti da vri uz stalno mesanje varjacom.

Cokoladu istopiti na pari, hladan puding istresti na tacnu, a zatim ga preliti
 otopljenom cokoladom.
Preliti dresingom od jagoda.

NAPOMENA!
Pravi domaci puding i poslastica koja osvezava. Moze se preliti sa raznim
 prelivom od voca i dekorisati  na razne nacine.Samo pustiti mastu i uzivati u njemu.
Puding moze biti od jagoda, malina i vanile, takodje dresing od raznog voca,  a dekoracija,
ostaje  po svom  izboru.
PRIJATNO!














недеља, 28. мај 2017.

DOMACA PITA ZELJANICA

 

DOMACA PITA ZELJANICA









POTREBNO JE:



500g MEKOG BRASNA T-400
100 ml ULJA
1 KASIKA SOLI
400 do 500ml TOPLE VODE  

FIL:
500g  ZELJA MLADOG
500g SIRA  TVRDOG
200g KAJMAKA
4 JAJA
PO UKUSU SO
JOS:
200g SVINJSKE MASTI

PRIPREMA:

Uvanglicu za mesenje testa dodati prosejano brasno, ulje, so,  zamesiti  glatko testo bez grudvica.

Testo podeliti na 2 jednake jufke.Jufke rastanjiti oklagijom i premazati malo uljem.Ostaviti odradjeno testo
da odmara oko30 minuta.

Za to vreme ocistiti , oprati i narezati na trakice zelje.Tvrdi sir izgnjeciti viljuskom, dodati
 kajmak i jaja.Malo posoliti dodati zelje i izjednaciti smesu sa sirom i jajima.

Na radnu povrsinu staviti veliku staru pamucnu tkaninu, posuti brasno i rukama razvlaciti testo.
Pazeci da testo prilikom rastezanjem rukama, nadlancima ne pocepa se.

U manju posudu zagrejati i otopiti svinjsku mast.Kasikom posipati po razvucenoj kori
 otopljenu mast.Fil sa zeljem i sirom ravnomerno rasporediti po kori celom duzinom.

Testo uviti sa jedne i sa druge strane pomocu pamucne krpe na kom se razvucena kora nalazi.
Testo staviti u podmazan pleh.

Pitu peci u predhodno zagrejanoj rerni na 180 oko 40-50 minuta,  zavisnosti od sporeta i rerne.

NAPOMENA!
Domaca pita zeljanica je najlepsa i uksna kada je sir punomasan i po mogucstvu domaci.
Jos ako se u fil doda domaci kajmak, pita je bozanstvena i prava.Ali moze i ovaj sir koji se prodaje u sirnicama, samo treba izabrati pravi.Zelje sam ubrala sumsko, pa je  zbog toga ukus bio jedinstven.
PRIJATNO!



.









четвртак, 25. мај 2017.

BRZA-COKO- KEKS FANTAZIJA SA JAGODOM

BRZA-COKO- KEKS FANTAZIJA 

SA JAGODOM   

 


Mesec je maj, nazlost vecinom kisan i pomalo hladan.Jagode su stigle , mislim na one prave, mirisljave kao sto su iz moje baste.Od jagode se  mogu napraviti bas lepe  poslastice , kao sto je slatko od jagoda, gustog soka i   ukusnog dzema.
Napravih ovu tortu  , da se barem zasladimo i uzivamo u njenom ukusu.Volim vocne brze  torte, kao sto je  vocna Fantazija  od keksa sa jagodom.Ne oduzima puno vremena u prirpremi ova vocna fantazija. Uzivas u njenom ukusu sa manje stresa, i bas te briga  sto je lose vreme.Zar nisu lepe jagode, koje su sazrele u mojoj basti i prosto mame da ih probas.Pozdrav iz moje prelepe baste i uzivajte u ukusu ove vocne fanatzije.PRIJATNO!






POTREBNO JE:

700g TURSKOG KEKSA-Petitbeurre

FIL:
1 L MLEKA
2 KESICE PUDINGA OD VANILE
2 KASIKE GUSTINA 
2 KASIKE OSTROG BRASNA
100g SECERA
250g MARGARINA
100g SECERA U PRAHU
--------------------
200g MLEVENOG LESNIKA
6 KREM BANANICE
300g JAGODA

DEKORACIJA:
200g SLAG PENE
200ml MLEKA
200g JAGODE
100g MRVLJENOG LESNIKA

JOS
200ml MLEKA ZA POTAPANJE KEKSA

PRIPREMA:
U posudu sa malo mleka razmutiti mesavinu sa 2 pudinga od vanile, secer,  2 kasike
gustina, 2 kasike ostrog brasna.Ostatak mleka staviti da prokljuca, zatim umesati pripremljenu 
mesavinu sa pudingom od vanile.Mesati bez prestanka varjacom sve dok se puding ne zgusne.
Gotov puding ostaviti da se prohladi.
Umutiti omeksali margarin sa 100g prah secera,  spojiti ga sa hladnim pudingom od vanile.
Fil podeliti jednako na tri dela:
-prvi deo fila staviti 200g mlevenog lesnika
-drugi deo fila  300g jagode naseckane
-treci deo fila 6 krem bananica


FINALNI DEO:
Keks potapati  u mlakom mleku,(brzo samo da prodje kroz mleko)  poredjati na tacnu, rasporediti ravnomerno prvi fil od lesnika,
poredjati drugi red keksa pa premazati ravnomerno drugi fil od jagoda, opet poredjati red keksa
malo potopljen u mleko, zatim premazati fil sa  bananicama.
Dekoracija:
Umutiti cvrsto 200g slag pene sa 200ml hladnog mleka, premazati celu tortu  sa polovinom 
 slaga, pa posuti naseckane jagode po slagu, zatim ukrasiti tortu sa ostatkom slaga.
Na kraju tortu posuti izmrvljenim lesnikom.
Tortu dobro ohladiti, seci je na parcad ili snite. Sladiti se i uzivati u njenom fantasticnom ukusu.
PRIJATNO!