Претражи овај блог

петак, 4. август 2017.

SALATA OD PECENIH PAPRIKA I PARADJZA

                        SALATA OD PECENIH PAPRIKA





POTREBNO JE:

1/2 CRVENE PAPRIKE
1/2 kg PARADAJZA
2 LJUTE PAPRICICE
1 SAKA SVEZEG PERSUNA
2 CENA BELOG LUKA
1 PRAZI LUK
ULJE PO POTREBI
SIRCE JABUKOVO -PO POTREBI
SO POPOTREBI


PRIPREMA:

Crvene paprike ispeci na sporetu , (moze  u rerni)
Pecene paprike uviti u krupu i ostaviti da se ohlade.

Hladne paprike oguliti i izvaditi semenke.
paprike iseci na trake.

U ciniju staviti secenu papriku, seckani paradajz, zatim dodati sitno
 seckani beo luka, prazi luka i persuna

Salatu preliti uljem, sircetom, posoliti po svom ukusu
Salatu promesati i sjediniti sastojke pa posluziti.


NAPOMENA!
Kolicinu paprike i ostalih sastojaka mozete povecati prema svom
ukusu i koliko imate apetit.
Sama priprema ove salate je brza i veoma laka.








четвртак, 3. август 2017.

KROMPIR PAPRIKAS SA PILETINOM

KROMPIR PAPRIKAS

                                       SA PILETINOM




POTREBNO JE:

400 g  PILECEG MESA SA KOSTIMA(po svom izboru)
1 GLAVICA CRNOG LUKA
1 SARGAREPA
2 PAPRIKE
1 PARADAJZ
4 SREDNJA KROMPIRA
1 KASICICA SUVOG BILJNOG ZACINA
1 KASICICA CRVENE MLEVENE PAPRIKE
BIBER PO UKUSU
2 LOVOROVA LISTA
50ml ULJA

PRIPREMA
Posudu sa uljem zagrejati na vatri.Na zagrejanom ulju proprziti komade piletine.
Varjacom pilece meso okreteti sa jedne i sa druge strane, da blago porumeni.

Za to vreme povrce oprati.Sitno naseckati, luka, sargarepu, paradajz, papriku,  krompir
iseci na kocke. Dodati povrce prodinstanoj piletini.

Sve zajedno dinstati, meso i povrce, zatim dodati krompir.Povrce povremeno promesati,
i dinstati  sve skupa jos 10 minuta.

Zatim posoliti , dodati suvi biljni zacin, bibera, lovorov slist i  slatku mlevenu papriku, izmesati
varjacom i naliti vodom da ogrezne.

Krompir paprikas kuvati 30 minuta na srednjij temperaturi.
Gotov krompir paprikas skloniti sa vatre.

Sluziti krompir paprikas topao sa prepecenim hlebom uz sezonsku
salatu po svom izboru .

PRIJATNO!









недеља, 30. јул 2017.

LETNJA KREM CORBICA OD POVRCA

LETNJA KREM CORBICA

                                        OD POVRCA




POTREBNO JE:

2 SREDNJE TIKVICE
2 KROMPIRA
100g CELERA
1 SARGAREPA
1 CRNI LUK
2 CENA BELOG LUKA
1 CASA KISELA PAVLAKA
50 ml MASLINOVOG ULJA
SO PO UKUSU
SUVI BILJNI ZACIN PO UKUSU
BIBERA PO UKUSU
1/2 VEZE SVEZEG PERSUNA
1l VODE

PRIPREMA:

Povrce oprati ,  tikvice, krompir, i sargarepu . Sve oguliti i naseckati na
komade.


Na laganoj vati na maslinovom ulju, proprziti iseckani crni luk.
Kada je luk omeksao i postao staklast, dodati pripremljeno povrce.

Tikvice, krompir, celer, sargarepu, persun i 2 cena belog luka, izmesati  i dinsatati
sve zajedno jos 10 min. da luka i persun  puste svoj miris.

Dinsatno povrce posoliti i zaciniti po ukusu, naliti litar vode i ostaviti da se 
kuva jos 30 minuta

Zatim pred kraj kuvanja u corbicu dodati casu kisele pavlake, promesati
 corbu i nastaviti sa kuvanjem.

Corbicu skloniti sa vatre i usitniti  stapnim mikserom.

Krem corbu na kraju zaciniti i ukrasiti seckanim persunom.

Sluziti se toplom corbom uz integralni prepecen hleb.

PRIJATNO!










SALATA OD PECENIH PAPRIKA SA SIROM

SALATA OD PECENIH PAPRIKA 

SA SIROM 




POTREBNO JE:

SALATA ZA 4 OSOBE

4 PAPRIKE VELIKE-SILJE
2 LJUTE PAPRICICE
4 CENA BELOG LUKA
2 KRISKICE MLADOG SIRA
1/2 CASE PAVLAKE
SO PO UKUSU
BIBERA PO UKUSU
3-4 KASIKE MASLINOVOG ULJA
1/2 VEZICE PERSUNA SVEZEG



PRIPREMA:

PAPRIKU SLATKU I LJUTU OPRATI , OSUSITI OD VODE I ISPECI JE
 NA JAKOJ VATRI.

PECENU PAPRIKU STAVLJATI U POSUDU I POKRITI JE KRPOM.
PAPRIKA CE OMEKNUTI I LAKSE CE SE OGULITI

PAPRIKU  I BEO LUKA SITNO ISECKATI, DODATI IZMRVLJENI
MLADI SIR, POLA SACE KISELE PAVLAKE, POLA VEZICE PERSUNA
 USITNJENOG.

SALATU  POSOLITI ZACINITI BIBEROM, I HLADNIM MASLINOVIM ULJEM
SVE ZAJEDNO PROMESATI I SJEDINITI

PRIPREMLJENU SALATU OD PAPRIKA OSTAVITI U FRIZIDERU DA SE DOBRO
 OHLADI.

SALATU OD PECENIH PAPRIKA SLUZITI UZ  INTEGRALNI PREPECEN HLEB,
 KAO PRILOG NEKOM JELU LI KAO MEZE UZ HLADAN APERATIV.
 .



NAPOMENA:
HLADNA SALATA OD PECENIH PAPRIKA POGODNA JE ZA SVE PRILIKE I SLAVLJA
 PORCIJA SALATE POVECATI BROJ PECENIH PAPRIKA I OSTALE SASTOJKE PRIJATNO!
SALATA JE MALO LJUTKASTA ALI VEOMA UKUSNA.
KO JE LJUBITELJ PAPRIKA UZIVACE U NJENOM UKUSU.
PRIJATNO!



































































среда, 26. јул 2017.

CUFTE U PARADAJZ SOSU

CUFTE U PARADAJZ SOSU


POTREBNO JE;

300g MESANOG MLEVENOG MESA
1 JAJE
1 GLAVICA CRNOG LUKA
2 CENA BELOG LUKA
1 SARGAREPA
3 KASIKE PREZLI
PO UKUSU SO
PO UKUSU SUVI BILJNI ZACIN
1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE
PO UKUSU BIBERA
MALO NANE


SOS OD PARADAJZA:

100ml ULJA-
2 KASIKE BRASNA
4 PARADAJZA
2 CASE VODE
1/2 KASICICE SECERA
POSOLITI -
ZACINITI-po ukusu

PRIPREMA:
U posudu sa mlevenim mesom dodati sitno iseckan crni i beli luk sargarepu.
Dodati celo jaje, parce sredine hleba iscedjenog od mleka.

Smesu od mesa posoliti, zaciniti suvim zacinom i pobiberiti po svom ukusu.
Rukama smesu dobro izmesati i izgnjeciti u kompaktnu masu

Smesu dobijenu od mesa, rukama oblikovati male cufte.U tiganj na vrelom
 ulju prziti cufte, jednako sa jedne i sa druge strane.

Gotove cufte, stavljati na papirnom ubrusu da se iscedi visak
masnoce, skloniti cufte sa strane dok se priprema sos.

Paradajz sos:
Paradajz  ceo staviti u kljucalu vodu, drzati ga  par minuta pa ga izvaditi iz
 vrele vode, i ostaviti da se malo prohladi.

Paradajz oguliti skinuti kozicu,  ispasirati u blenderu  da se dobije
 gusti sok od paradajza.

U posudu zagrejati ostatak ulja, pa proprziti 2 kasike brasna, mesati varjacom
-paziti da brasno ne porumeni.

Dodati odmah pasirani paradajz i kasicicu mlevene peprike, mesati varjacom da se
masa izjednaci i da nema grudvica.U gustu smesu dodati 2 case vode po200ml
 koliko je potrebno.

Sos kuvati 3-4 minuta.Dodati zacine po zelji kao i secer.
Gotove cufte spustiti u vrelom sosu, protresti posudu da se cufte sjedine
sa sosom , poklopiti i krckati sve zajedno jos pola sata.

NAPOMENA!
Da bi cuftice bile pikantne i vrlo ukusne zavisice od vrsta zacina , luka stavljati  samo
 u mesu .Pikantne cuftice sluziti uz pire krompir, kuvane makarone, kuvani pirinac.
Po zelji salata sezonska.
PRIJATNO!













понедељак, 24. јул 2017.

POSNA PITA SA SAMPINJONIMA

                     POSNA PITA SA SAMPINJONIMA


POTREBNO JE:

500g HELJDINIH KORA
1 GLAVICA CRNOG LUKA
1 PRAZILUKA
500g SVEZIH SAMPINJONA
100g PREZlE
PO UKUSU SO
PO UKUSU BIBERA
PO UKUSU SUVI BILJNI ZACIN

PRELIV;
100g GRIZA
200ml GAZIRANE VODE
100 ml ULJA 
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
POSOLITI PO UKUSU

PRIPREMA:

Crni luka i praziluka sitno iseckati i uprziti  na vrelom ulju. Kada je luka omeksao
dodati usitnjene sampinjone.

Promesati smesu  kasikom, i zaciniti suvim zacinom, posoliti i pobiberiti.Dinstati smesu
sa sampinjonima, povremeno mesati kasikom sve dok ne ispari visak vode.

Skloniti sa vatre smesu , dodati prezle, promesati i ostaviti da se malo prohladi.

Preliv-
U ciniju dodati sastojke za preliv.Griz, gaziranu vodu, ulje, kesicu praska za pecivo.
Kasikom promesati smesu i izjednaciti je da nema grudvica.

Na radnoj povrsini staviti jednu koru, zatim je premazati prelivom u tankom sloju, staviti
drugu koru i na nju porskati nadev od sampinjona.

Kore spojene po dve sa filom saviti u rolnu pa u krug uviti kao puz.  Savijenu koru pite
poredjati na sred tepsije.

Tako uraditi sa osatalim korama, samo sto ostale  kore savijati oko
 predhodne kore, u krug. (kao na slici)

Na kraju pitu preliti ostatkom preliva,  zatim je pokriti jednom korom.
Pitu poprskati  malo uljem pre pecenja.

Zagrejati rernu na 200c, pa smanjiti na 180 i peci pitu oko 30 minuta, da blago porumeni.

`Pecenu pitu izvaditi, pokriti je i ostaviti da se ohladi.Skinuti gornji sloj pecene kore
kojom je pokrijena pita.(sluzila je da pita ne izgori)
NAPOMENA!

Pita je posna i vrlo ukusna, lepaje vruca a i hladna.Ako je pita za posluzenje za  slavu i goste,
 najbolje je praviti dan ranije, ohladiti i tada je seci na parcad.
PRIJATNO!












петак, 21. јул 2017.

LAGANA VOCNA TORTA

LAGANA VOCNA TORTA

POTREBNO JE:


ZA KORU:x2

12 BELANACA
16 KASIKA SECERA
8 KASIKA DZEMA OD KAJSIJA
8 KASIKA BRASNA
8 KASIKA GRIZA
200 g ORAHA SECKANIH (ZA PODLOGU)

FIL:

12 ZUMANACA
16 KASIKA SECERA
4 KESICE PUDINGA OD VANILE
4 KASIKE GUSTINA
120 ml MLEKA
350g MARAGARINA
200g SECERA U PRAHU

VOCE:
4 BANANE
4 KIVIJA
1 LIMUN

ZA DEKORACIJU:

4 KESICE SLAGA

PRIPREMA:

Orahe sitno iseckati i peci 15 minuta u rerni na 180 c.Cetvrtasti pleh obloziti pek
 papirom za pecenje, zatim sipati po dnu po100g pecene orahe.

U ciniju pomesati dzem od kajsija, griz i brasno i ostaviti po strani.Umutiti belanac
 u cvrst sneg uz postepeno dodavanje secera kasikom .

Umucenom snegu od belanaca lagano dodati kasiku po kasiku pripremljenu
 smesu od dzema.Drvenom varjacom lagano promesati da se smesa izjednaci.

Smesu sipati u pleh preko pecenih oraha i peci u zagrejanoj rerni na 30 minuta na 180 c
-Postupak ponoviti sa drugom korom-

FIL:
U posudu staviti litar mleka  na sporetu da provri, u manju posudu odvojiti malo
 mleka za kasnije. Zumanca sa secerom umutiti u posebnom sudu.

Zatim dodati puding u prahu, gustin i preostalo mleko.Provrelo mleko spojiti sa kremom
od zumanaca , dobro promesati masu.

Vratiti na sporetu da se dobro ukuva masa pa je ostaviti da se ohladi.
U hladnoj masi dodati penasto umuceni margarin sa secerom u prahu.

Banane iseci na tanke krugove, pa ih preliti sokom od limuna-da ne bi potamnele.
Kivi takodje isitniti na sitne delice.

Ohaladjeni krem podeliti na dva jednaka dela, u jedan deo krema dodati seckane banane.
U drugi deo dodati seckani kivi.

Finalni postupak:

Na tacnu staviti koru, premazati je polovinom fila od banana, pa preko premazati  
polovinom fila od kivija, staviti drugu koru, premazati je preostalim filom od banana
i preostalim  filom od kivija.

Tortu ukrasiti umucenim slagom , dekoracija po zelji..


NAPOMENA!

Sastojke  za tortu podeliti na dva jednaka dela i ispeci dve korice.Torta je dosta velika, pa je pogodna
 za razna slavlja , rodjendane i veselja.Torta je laganog vocnog ukusa i moze puno da se pojede.
Korice sa kremom se spoje i istope u bozanstvenu kremu carobnog ukusa.
Tortu praviti dan ranije, kako bi odstajala i ukusi se spojili u jednu neodoljivu kremastu celinu.
PRIJATNO!