Претражи овај блог

уторак, 2. октобар 2018.

ROLNICE SA PRAZILUKOM


 ROLNICE SA PRAZILUKOM



POTREBNO JE:


500g MEKOG BRASNA
 250g MARGARINA
 200ml MLEKA
 1 KESICA PRASAK ZA PECIVO
 PO POTREBI SO
 3-4 STRUKA PRAZILUKA
 200ml MLEKA
 250 g RENDANOG KACKAVALJA
 250g MLADOG KRAVLJEG SIRA
 3 JAJA
 PO UKUSU BIBERA
 PO UKUSU SOLI


PRIPREMA:

 U vanglicu prosejati brasno sa praskom za pecivo,u sredini brasna napraviti udubljenje,dodati prstohvat soli i omeksali margarin isecen na komade (na sobnoj temperaturi).
 Zatim sve skupa zamesiti da se dobije izjednacena homogena masa.
Umeseno testo uviti u plasticnoj foliji i ostaviti u frizideru oko sat vremena da odstoji.
 Zato vreme ocistiti praziluk i iseci ga na kolutove pa ga skuvati u 200ml mleka,oko 15 do 20 minuta,prohladiti luka.
 U posudu umutiti jaja,dodati izmrvljen sira i praziluka,narendati kackavalj, pomesati i sjediniti masu.
 Na masnom papiru za pecenje oklagijom rastanjiti ohladjeno testo.
 Preko rastanjenog duzeg dela kore rasporediti fil od sira sa prazilukom.
 Pomocu lista masnog papira urolati i uviti koru sa filom.Papir masni skloniti.
 Zatim rolate seci na kolutove debljine 1,5cm.Rolnice redjati u podmazanom plehu.
 Rolnice  peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200C oko 30 minuta.Posle 15 minuta smanjiti temperaturu na 180Cdovrsiti pecenje.Pikantne rolnice sluziti tople sa jogurtom.PRIJATNO!





















четвртак, 27. септембар 2018.

DOMAĆI HLEB BEZ KVASCA SA SEMENKAMA













POTREBNI SASTOJCI:

200 g raženog brašna
200g speltinog brašna
150g heljdinog brašna
1 kašičica himelajska  so
1 kašičica sode bikarbone
100ml maslinovog ulja

1 kašika tikve golice
1 kašika suncokreta
1 kašika lana
1 kašika susama
1 kesica praška za pecivo
400 - 500ml vode
50g raženih pahuljica



PRIPREMA HLEBA
U vanglici za mešenje testa dodajte izmerene suve sasstojke, varjačom pomešajte , zatim dodajte maslinovo ulje.

Vodom zamesite testo, polako jednom rukom dodajete vodu a drugom rukom mesite testo.Sami će te videti i osetiti pod rukom da li je potrebna sva ta količina vode.

Testo kada se zamesi je lepljivo pa zato ne treba da preterivat sa vodom.
Testo pri mešenju ako se lepi dodati sloodno još brašna raženog ili bilo kog drugog brašna.

Zamšeno testo  izručite na radnu površinu posutu  brašnom,  umesite veću  jufku.
Jufku uvaljjte u ražene pahuljice, lagano je rukom pritiskajte i oblikujte testo.
Na masnom papiru za pečenje stavite zamešeni hleb, zatim  preko njega pospite  još brašna da prekrije testo.

Metalnu šerpu sa metalnim poklopcem zagrejte u rerni na 200ctepeni. Posle izvesnog vremena izvadite zagrejanu šerpu , stavite zamešeni hleb sa papirom u zagrejanoj šerpi.

Hleb pecite na 200stepeni oko60 minuta.
Na kraju pečenja sklonite poklopac sa šerpe i pecite hleb još 5minuta .

Pečeni hleb izvadite iz šporeta sa šerpom pokrite krpom i ostavite da se tako ohladi. Kasnije hleba uvijte u pamučnu krpu i ostavite u najlon kesi, dugo će tako  biti svež i jako ukusan .
Prijatno!





SAVET!
Vodu dodajte prema potrebi i zavisnosti od vrste brašna . Ja sam dodala oko 400ml vode,  jer se testo lepo zamesilo i nije se puno lepilo  za ruku . 









субота, 22. септембар 2018.

ČOKOLADNE PALAČINKE - BAŠ-BAŠ - ČOKASTE

  













Potrebni sastojci:

Testo za palačinke:
Za 10 palačinke
2 jaja
2 kašike šećera
150ml gustog jogurta
4 kašike ulja
100 ml mleka
2 kesice pudinga od čokolade
4 pune kašika čokoladnog praha -Nesguik
5 kašike brašna
1 kašika kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
Ulje po potrebi

Čokoladni fil

200ml slatke pavlake
200 gr čokolade za kuvanje
400ml mleka
2 kesice pudinga od čokolade



Priprema palačinki:

Mikserom izmiksajte penasto jaja i šećer.

 Dodajte u umućena jaja prvo tečne sastojke, jogurt, ulje,mleko.

  Zatim dodajte suve sastojke koje ste prvo posebno izmešali i sjedinili, puding od čokolade,  praha Nesguik,brašno,kakaa,pola praška za pecivo.

Mikserom lagano izmiksajte smesu za palačinke .

Umućenu smesu za palačimke ostavite 1h da odstoji

Palačinke pecite na malo ulja sa jedne strane  i sa druge strane, na laganoj vatri.
Pazite da vam palačinke ne pregore.
Postupak ponovite sve dok imate testa za palačinke.


Čokoladni fil
Na vatri zagrejte slatku pavlaku do vrenja, u drugu posudu čokoladu za kuvanje izlomite na sitnije komade.
Izlomljenu čokoladu prelijte sa vrelom slatkom pavlakom, mešajte varjačom  da se sjedini čokolada i pavlaka.

Zatim na vatri stavite 200ml mleka sa 3 kašike šećera da provri.
U drugom sudu razmutite mešavinu pudinga od čokolade i umešajte u provrelo mleko.

Mešajte varjačom masu neprekidno sve dok puding se ne skuva i zgusne.

Puding od čokolade umešajte u mešavinu od slatke pavlake i čokolade( ganaš krem )
Mikserom izmiksajte i sjedinite  u finu glatku čokoladnu masu.

Finalni postupak:

Gotove palačinke premažite čokoladnim filom po celoj dužini,palačinku uviti u rolnu.

Zatim nožem palačinku podelite na pola, krajeve palačinke nožem skratite na jednake dužine da dobijete lepe rolnice od palačinke...

Palačinke ukrasite i dekorišite topingom od čokolade ili voćnim topingom po svojoj želji..
Kako god da uradite dečica i ostali  uživaće u  čokoladnim palačinkama....Sreći nikad kraja ko zna da  se sladi uživa u čokoladi i njenoj čaroliji...
Prijatno!




















































































































недеља, 16. септембар 2018.

MARIN HRONO AJVAR








ZIMNICA-MARIN HRONO AJVAR-
moj recept prenet sa kulinarskog portala "Recepti.com"

POTREBNO JE:

  • 6 kg pečene mlevene paprike
  • 400 ml maslinovog ulja (za prženje)
  • 4-5 čena belog luka
  • 1 limun - sok
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • 4 kašike morske soli


Papriku oprati, odstraniti ako ima trulež (samo zdrava paprika). Papriku ispeći sa obe strane, ostaviti da odstoji poklopljena u najlon kesi kako bi se lakše ljuštila.



Papriku oljuštiti, očistiti od semena, i ostaviti preko noći u rupičastom džaku da se ocedi od viška vode. Sutradan samleti na mašini za meso ili u blenderu (kako ko) šta ima.

U većem sudu sipati mlevenu papriku sa usitnjenim belim lukom. Pržiti na srednjoj vatri, uz stalno mešanje oko pola sata da ispari sok koji još ima u paprici. Dodati 400 ml maslinovog ulja i isceđen sok od jednog limuna, uz neprestalno mešanje drvenom varjačom.

Kuvati ajvar na srednjoj temperaturi oko 2h (sok od limuna i ulje maslinovo učiniće ajvar u kompaktnu i gustu masu). Na kraju prženja ajvara posoliti sa morskom solju po svom ukusu (ja sam dodala 4 kašike supene) i  usitnjenu vezicu svežeg peršuna.

Ajvar sipati u čistoj ambalaži (staklene tegle) i zatvarati ih hermetičkim poklopcem. Kada se tegla napuni ajvarom zatvoriti je i okrenuti naopako. Tako zatvorene tegle naopako ostaviti da prenoće, sutradan isto tako ih preneti na hladnom mestu (može u frižideru) da stoje do upotrebe.


Marin hrono ajvar dobio je naziv po moje ćerke Marije, jer je tada bila na  nekoj dijeti -Hron ishrana.  Marija je želela hrono ajvar da joj napravim, bez konzervansa, bez alkoholnog sirćeta. Tražila  sam na internetu, ali tada nije bilo ni nekog recepta  za hrono ajvar. Tako sam rešila da sama napravim -Hrono ajvar- po svojoj recepturii uz pomoć  moje Mare ćerke.

SAVET!
Marin hrono ajvar sa dodatkom belog luka sa maslinovim uljem i soka od limuna je jako ukusan, nema razlike od običnog ajvara. Samo je puno zdraviji, pikantniji, ukusniji. Probala sam da napravim i uspela, probajte i vi. Prijatno!








PAPRIKE U PARADJZ SOSU





Zimnica -Paprike u paradajz sosu- moj  recept  prenet sa kulinarskog portala" Recepti.com"





POTREBNO JE :

3 kg PARADAJZA
4 ČAŠNJA  BELOG LUKA
400 ml ULJA
150 g ŠEĆERA
100ml ALKOHOLNOG SIRĆETA 
1 KESICA KONZERVANSA
40 kom.OČIŠĆENIH PAPRIKA


Paradajz opratii I popariti u vrelu vodu
 ( na par minuta da odstoji pa ga vaditi iz vode) malo prohladiti i skinuti mu kožicu.


Očišćeni paradajz iseći na kriške i kuvati sa usitnjenim belim lukom. Sve zajedno kuvati 45 minuta (od kad provri paradajz računati vreme).

Kada je paradajz provreo dodati 400 ml ulja i 150 g šećera i 100 ml sirćeta i 40 komada očišćenih paprika od peteljki i semena (gledati da paprike budu male veličine) (može paprika somborka, ili sitnija ajvarka).

Paradajz i papriku , i sve sastojke koje smo dodali dobro promešati , kuvati još 20 minuta.
 (Gledati vreme od kada je počeo da ključa paradajz i paprika).
Zatim kada se  sve zajedno kuvalo 20 minuta dodati soli po svom ukusu (oko 2 kašike) i jedan konzervans. Promešati da se lepo so i konzervans pomešaju i spoje u paradajzičnom sosu.
Spremiti čiste tegle, odmah vreo paradajz sos sa paprikama sipati u tegle i zatvarati hermetičkim poklopcem. 
Sterilisati tegle na ovaj način (okreniti zatvorenu teglu naopako da stoji, dok drugu punite, kada završite teglu sa punjenjem, onu prvu okrečete uspravno, a na dalje postupak je isti.

Savet!

Paprika u paradajz sosu je sladokusno nakiseli proizvod. Možete ga zaljutiti tako što će te umesto slatkih dodati okrugle ljute papričice. Idealan je za predjela, možete se dodati kao dodatak jelu (zimi kada nema svežeg  paradajza). 
Sve je na vama i vašoj želji, lepo i ukusno ga je imati za zimu. Prijatno!












петак, 31. август 2018.

DOMAĆE SLATKO OD NELJUŠTENIH ŠLJIVA

DOMAĆE SLATKO OD NELJUŠTENIH  ŠLJIVA








Domaće slatko od neljuštenih šljiva je veoma jednostavno - slatko i aromatično!

1kg tvrdih šljiva -  bez koštica i neljuštenih
1kg Šećera
200 ml Vode
1kesica limontusa


Za potapanje šljiva
3kašike ugašenog kreča
3l Vode

2 kašike sodebikarbone
2 l vode

1 šipka vanile ili 1 kesica vanilin šećer
Po želji  listovi rozetle

Priprema ugašenog kreča za slatka

 Prvo pogasite kreč da dobijete  krečnu vodu. 
U dublji sud stavite grumen kreča i prelijte ga sa po malo vode, uz neprestano mešanje kašikom.
Kada se utroši kreč i oko 2 litra vode, mešajte još malo da  dobijete što gustu tečnost kreča. 
Dobijenu tečnost procedite kroz gustu cediljku ili gazu.

 U proceđenu tečnost  nalijte još oko 2-3l vode, dobro promešajte i ostavite tako 1-2 sata da se kreč staloži, a voda iznad postane bistra. 

Pažljivo kašikom skinute pokoricu koja se stvorila.
Zatim sipajte bistru tečnost u šerpicu koja je krečna voda.

Priprema slatka od neljuštenih šljiva
Šljive za slatko trebaju biti tvrde ili blago zrele-rukom ubrane!


Šljive oprati, nožem ih presecite na pola i zvadite im koštice i ne ljuštite ih.

U posudu dodajte 3 kašike ugašenog kreča i pomešajte  sa 2 do3 litara vode.
Neljuštene polutke šljive stavite i potopite u krečnu vodu, držati ih oko 60 minuta.

Zatim u 2 litara vode stavite 2 kašike sode bikarbone, polutke šljive izvadite iz krečne vode pa ih ubacite u vodu sa sodom bikarbonom, držati ih 10 minuta.

Šljive pre nego što ih stavite u ušpinovani šećer, prvo ih stavite u djevdjir da se ocede od vode.
Za to vreme ušpinujte šećer za slatko.

Na jačoj vatri stavite veću šerpu od 4kg ili 6kg, stavite 1 kg šećera  prelijte sa 200mlvode( ili neka bude vam mera jedna čaša za piće), da se ušpinuje šećer i dobijete sirup.

(Bolje veći prečnik šerpe  za slatko jer su šljive jednako rasprostrete po dnu, lakše se slatko skuva.)

U sirup dodajte šljive, smanjite vatru i kuvajte slatko bez mešanja.
 Šerpu često lagano protresajte da bi se šljive promešale u sirupu dok se kuvaju.

Slatko kuvajte oko 30 minuta , kada je sirup dovoljno gust i pada u teškim kapima slatko je gotovo.
Šerpu sa slatkom sklonite sa vatre, kašikom po površini skupite penu
.
Mokrom krpom pokrijte slatko, ostavite  preko noći 24h .

 Sutradan sipajte slatko u čiste sterilisane tegle, zatvorite ih hermetičkim poklopcem ili ih povežite celofanom i gumicom.
Slatko čuvati na hladnom do posluženja.