Претражи овај блог

четвртак, 7. октобар 2021.

KOLAČ SA BANANAMA


Kolač sa bananama ..jednostavan, fini kremasti kolač sa ukusom banana...

POTREBNI SASTOJCI:

ZA KORU:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika mekog brašna


Za preliv kore:

  • 200ml hladnog mleka 
  • 1 kesica vanil šećer


FIL:

ZA FIL: 

OD VANILE I ČOKOLADE:

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 500 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 5 kašika šećera
  • 50g margarina


  • 500ml mleka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 5 kašika šećera
  • 50g margarina

Još:

  • 4 banane

DEKORACIJA:

  • 1kesica šlaga
  • mleko po potrebi


PRIPREMA:

  • Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte postepeno šećer mutite mikserom neprestano dok se šećer ne otopi.
  • Dodajte prosejano brašno i lagano ga izmešajte varjačom .
  • Pripremljenu smesu rasporedite i poravnajte u podmazan kalup  veličine 22x32cm .
  • Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko20minuta.
  • Gotovu koru izvadite iz rerne i odmah je prelijte sa hladnim mlekom pomešanog sa kesicom vanilinog šećera.

PRIPREMA FILA:

Vanil fil :

  • Posebno umutite penasto žumanca sa šećerom  da pobele.
  • Umućena žumanca podelite na dva dela 
  • U jedan deo umućena žumanca umešajte 2 kesice pudinga od vanile,5kašika šećera sa 200ml mleka, zatim dodajte i umešajte mešavinu pudinga od vanile u proključalo mleko.
  • Mešajte smesu neprestano dok se ne skuva i zgusne puding,  zatim odmah dodajte i umešajte omekšali margarin . 
  • Vanil kremu ostavite da se ohladi.

čokoladni fil:

  • U drugi deo umućenih žumanaca umešajte 2 kesice pudinga od čokolade, 5 kašika šećera sa 200ml mleka,dodajte mešavinu pudinga od čokolade u proključalo mleko.
  • Mešajte smesu i kuvajte dok se ne zgusne, odmah dodajte i umešajte omekšali margarin.

POSTUPAK  FILOVANJA  :

  • Umutite šlag sa mlekom kao prema upustvu na kesici.
  • Na hladnu koru nanesite prvo vanil kremu i ravnomerno je rasporedite i poravnajte
  •  Zatim preko vanile kreme isipajte i premažite polovinu čokoladne kreme složite cele banane, preko isipajte preostali čokoladni krem i poravnajte.
  • Kolač ostavite da se ohladi a potom ukrasite umućenim šlagom..

Prijatno!



 








 

недеља, 3. октобар 2021.

SLATKO OD BELOG GROŽĐA









POTREBNO JE:
-1kg Belog grožđa -krupnih zrna
-1 kg šećera
-1 čaša vode-200ml
-1 kesica limontusa
-1 limun po želji
-List rozetle po želji

Priprema slataka:

Grožđe oprati pod mlazem hladne vode.
 Sa zrna grožđa skinuti peteljke.

 Zrna grožđa ocediti  od vode u đevđiru.

Na laganoj vatri staviti šerpu sa 1 kg šećera i čašu vode da se skuva sirup.

Kada se sirup ukuvao i postao malo gušći tad dodati zrna grožđa.

 Šerpu protresti kako bi se zrna jednako natopila sirupom dok se kuvaju.
Slatko kuvati na jačoj vatri uz povremeno protresanje šerpe i skidanje pene ako je potreno.

Slatko je gotovo kada se na površini pojave veliki bistri mehuri.
Na kraju dodati kesicu limontusa , po želji narezan limun na kolutove ili  list rozetle.Slatko kuvati još koji minut zatim skloniti šerpu sa vatre.
Pamučnu krpu nakvasiti hladnom vodom i pokriti šerpu sa vrelim slatkom.
Šerpu sa slatkom ostaviti da se ohladi 24h.

Sutradan slatko sipati kašikom u čiste, suve i sterilisane  staklene tegle.
Tegle zatvarati hermetičkim poklopcima.Tegle sa slatkom od grožđa staviti na hladnom mestu na polici u špajzu...

NAPOMENA!
Pri kuvanju slatka dolazi do izlaženja semenkica iz zrna.
Pred kraj kuvanja slatka kašikom skupiti sa površine sve semenkice kako bi slatko bilo ukusnije i imalo lepši izgled u tegli.
Mera čaša za vodu je 200ml.
Prijatno!












недеља, 5. септембар 2021.

BISKVITNI VOĆNI KOLAČ KAO TORTA



Biskvitni voćni kolač kao torta..
Jedan fini, starinski kolač u novom izdanju..  premazan finom vanil kremom sa dodatkom voća.Ovog puta su to breskve i neizbežne banane...koje daju posebnu notu ukusa voćnom kolaču..
Voćni kolač je izdašan kao jedna torta..ima predivan ukus kome neće odoleti ni deca ni odrasli..probajte i uživajte ..


POTREBNI SASTOJCI:


ZA KORU:

  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 100ml vruće vode
  • 10 kašika mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv kora:
  • 250ml hladnog mleka

ZA FIL:
  • 1l mleka
  • 10-12 kašika šećera
  • 4 žumanca
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 3 kašike gustina
  • 100ml slatke pavlake
  • 125g maragarina
  • 50g šećera u prahu

 ZA DEKORACIJU:

  • 200g šlaga
  • mleko  po potrebi 
 još:
  • 2 banane - još 1 banana za dekoraciju
  • 2 breskve-još 1 breskva za dekoraciju
  • 50g čokolada


PRIPREMA:

KORA:

  1. Posebno odvojite belanca od žumanaca.
  2. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer postepeno i miklsajte mikserom dok se šećer ne otopi.
  3. Umućenim belancima dodajte žumanac po žumanac, vruću vodu, zatim miksajte na laganoj brzini sve dok masa ne postane beličasta i penastija.
  4. Na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, varjačom lagano smesu izmešajte i sjedinite.
  5. Pripremljenu smesu isipajte i ravnomerno rasporedite na pleh od šporeta koji je obložen masnim papirom za pečenje.
  6. Pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15 minuta.
  7. Gotov patišpanj izvadite iz rerne pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.


FIL:

SAVET!:

  • Za fil su potrebna samo žumanca,  belanca ostavite ufrižideru za kasnije, ne bacati ih nego iskoristiti za puslice ili po želji za pavlovu tortu!

  1. Umutite žumanca sa šećerom da pobele, dodajte puding od vanile, gustin i 200ml mleka, izmiksajte mikserom da nema grudvica,smesu isipajte u 800ml provrelog mleka.
  2. Neprestano mešajte dok se fil ne zgusne
  3. Fil ostavite da se ohladi.
  4. Umutite slatku pavlaku .
  5. Umućen margarin sa šećerom u prahu spojite sa hladnim filom od vanile, dodajte umućenu slatku pavlaku, dobro izmiksajte smesu  i sjedinite krem.
POSTUPAK FILOVANJA:
  • Banane 2 isecite na kolutove +1 banana za dekoraciju
  • Breskve izrežite na jednake tanje režnjeve.


  • Skinite papir sa patišpanja i isecite ga na pola na dva pravougaona dela.

  • Jedan deo kore stavite na tacnu. poprskajte mlekom, zatim isipajte pola fila  i ravnomerno rasporedite i premažite.

  • Drug deo polovine kreme podelite na  dva dela.

  •  Drugu koru takođe poprskajte mlekom, isipajte fil od vanile i  premažite,  na fil poređajte banane na kolutove i breskve.

  • Kolač po vrhu dekorišite ostatkom kreme od vanile i šlagom. 
  • Na kraju kolač ukrasite sa bananom i breskvom i rendanom čokoladom.
  • Kolač ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne oko 4h do5h, kako bi se ukusi sjedinili i koloč bio što ukusniji...

SAVET ZA FILOVANJE!
Uzela sam dve dresir kese za ukrašavanje torte, napunila jedu kremom od vanile i drugu kesu sa umućenim šlagom, na dresir kesi isekla vrhove, zatim i istiskivala kremu i šlag u jednake puslice i tako isfilovala kore i ukrasila kolač.

Napomena!
Voće za kolač koristila sam banane i breskve, drugi put obavezno pravim sa jagodama, sada ih nema ali može sa drugim sezonskim voćem,kao sa kupina,borovnica .. još višnja, malina, kajsija i td.















 

недеља, 29. август 2021.

DOMAĆE SLATKO OD DIVLJIH KUPINA





Srpska tradicija je da se dan započne kašičicom slatka i čašom hladne vode..
....sačuvajmo staru tradiciju od zaborava...

...Divlja kupina😋😋
 Domaće slatko od divljih  kupina  je moja omiljena poslastica..a možda će od sada biti i tvoja...Divlja kupina čeka na te, da uberetš njene slatke plodove kao što sam ih ja ubrala ...
Samo se malo potrudi, prošetaj u prirodi, odi u nekom obližnjem šumarku na obroncima livada i njiva, čeka te tamo trnoviti zeleni žbun, sa puno primamljivih plodova,  uberi kupine i uživaj u njima.. kupina te čeka samo da je ubereš...

Od davnina su poznata lekovita svojstva ovog voćnog blaga -kao što je divlja kupina-, od nje se pravi veoma lepa i ukusna zimnica, kao što je , džem, sok , slatko, kupinovo vino, ili sirće..
 Za sada sam izabrala da od kupina napravim slatko i sok, na starinski način  kao što je nekada radila  moja baba na starom šporetu na drva..
Slatko iz detinjstva.. Budi moje sećanje Rado se setim tog ukusa i slatka od  divljih kupina .
Baba je znala da nam sačuva  po neku teglicu slatka od kupina.Volela je  kada dođemo kod nje, da nas posluži čašom hladne bunarske vode i slatko od kupina da se osvežimo i zasladimo...kao što se sada daje  čokolada deci, tako je tada bilo...

Slatko se od divljih kupina  i domaćih kupina možete pravite na isti način.
Samo što je slatko  od divljih kupina aromatičnije i miriše vam cela kuća,dok ga kuvate, od domaćih kupina slatko ne miriše tako zanosno..
Da ne gnjavim više... ajde da  kuva mo slatko...


Potrebno je:

  • 1kg kupina
  • 1250g šećera
  • 1 čaša vode

Priprema:

  1. Kupine lagano operite pod jakim mlazom hladne vode-u đevđiru..
  2. Zatim kupine dobro ocedite od vode..


Uzeti veću šerpu gde će te kuvati slatko-
👉Postoji staro pravilo kod kuvanja slatka koje se treba pridražavati, da treba kuvati slatko u manjim količinama, a to znači ne više od 1kg -do 2kg voća.
  • Da bi plodovi voća ostali celi, da se ne bi zgnječili pri kuvanju...
  • Početi sa slojem šećera i završiti sa slojem šećera.
  •  U šerpi sipajte  sloj šećera, sloj kupina, sloj šećera , sloj kupina na kraju završiti  slojem šećera.
  • Šerpu sa kupinama dobro protresajte da se kupina dobro ušuška i sjedini sa šećerom.
  • Pamučnu krpu nakvasite iscedite, zatim pokrijte šerpu sa kupinama, krajeve krpe dobro zategnite ..
  • Ostavite  da odstoji pokrivenu šerpu sa kupinama od  6h do 8h časova.

Na primer..uveče pripremite kupine  sutra dan kuvajte slatko od njih.

  • Kupine kada su vremenski  odstajale spremne su za kuvanje, sipajte jednu čašu vode na kupine.
  • Zatim šerpu sa kupinama malo ostavite da ostoje oko 20-tak minuta, onda početi sa kuvanjem slatka.
  • Slatko počnite  sa kuvanjem tako što ćete početi prvo sa laganom vatrom pa sa srednjom vatrom,po potrebi pojačavati vatr, sve dok slatko ne provri i zapeni..

👉Važno je znati -da pri kuvanju slatka ne mešati , samo lagano  protresti šerpu .
Kada se šećer otopio na laganoj vatri, pojačati vatru, tada će slatko  početi da peni.
👉Važno je znati- da tokom kuvanja slatka kašikom sakupljati i skidati po vrhu penu .


  • Slatko kuvajte oko 45 minuta od početka do samog kraja, ako je slatko kuvano na laganoj vatri, treba kuvati oko 60 minuta .
  • Pena treba da peni i prekrije celu površinu slatka sa velikim bistrim mehurima.

👉Na kraju eksperiment sa kašičicom- na tacni izvadite malo skuvanog slatka, ohladite-videti dali se zgusnulo

  • Ohlađeno slatko pustite da klizi niz kašičicu , ako kapljice klize polako i lenjo slatko je gotovo ako pak kapi brzo klize još kuvati sklatko.
  • Gotovo slatko sklonite sa šporeta, pokrite vlažnom pamučnom krpom.ostavite da se ohladi.
  • Čiste sterilisane staklene tegle kašikom punite sa slatkom, zatim ih povežite celofanom i zatvorite hermetičkim poklopcem.
  • Slatko tako pripremljeno ostavite na hladnom da dočeka zimu..
  • 👉😋U sledećem postu pišem recept za domaći sok od divljih kupina na starinski način bez konzervansa


PRIJATNO!