Претражи овај блог

уторак, 30. новембар 2021.

POSNA PITA OD MLINACA SA PRAZILUKOM I KROMPIROM





Posna pita od mlinaca sa prazilukom i krompirom..Hrskava  i ukusna pita..
Posna i jednostavna za pripremu, pita je tako ukusna odmah se pojede..
Moja preporuka (slobodno dupla mera sastojaka za pitu) ovo je mala količina za jednu pitu koja je toliko dobra a tako ukusna..
Ukus pite od mlinaca sa prazilukom i krompirom podseća, kao na bakine kore koje je pekla na plotni na šporetu na drva... 
Ako ne verujete probajte..
Pripremila sam vam video , pa možete da vidite  kako sam pripremila pitu ..
Zapratite me na istagramu - @recepti_iz_mickine _kuhinje
Prijatno!

POTREBNO JE:
Za podlogu:
  • 500g gotovi mlinci-         (drugi put praviću kore sama)
  • Pleh veličina -30x20cm
Nadev:
  • 2 struka praziluka
  • 2 srednja krompira
  • so
  • suvi biljni začin
  • biber mleveni
  • ulje

PRIPREMA:
  1. Omekšati kore -MLINCI
  2. Na vatri stavite vodu posoljenu sa malo soli da proključa.
  3. U vreloj vodi potapajte jednu po jednu koru (mlinci),  držati nekoliko sekundi pa izvadite je rešetkastom kašikom iz vode , postupak ponovite sa ostalim korama.

Priprema nadeva:

  1. Praziluk nožem sitno iseckajte, krompir krupno izrendajte na rende.
  2. U tiganj sa uljem propržite praziluzka, malo da omekša, pa dodajte izrendani krompir.
  3. Na laganoj vatri dinstajte povrće sve zajedno da omekša oko 10 minuta, posolite po svom ukusu i začinite začinima.
 Postupak ređanja pite:
  1. U podmazan kalup stavite jedan red kora -mlinci, zatim ravnomerno rasporedite po kori nadev od praztiluka i krompira.
  2. Ponovite postupak, složite drugi red kora mlinci , nadev i završite sa korom - mlincima.
  3. Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta, dok kora ne porumeni i poprimi zlatno žutu boju.
PRIJATNO!












 

недеља, 28. новембар 2021.

POSNA SARMA I SUVA PAPRIKA











POTREBNO JE:


  • 3 glavice crnog luka 
  • 1 struk praziluka
  • 2 šargarepe
  • 200gr pirinča
  • 1-2 krompira
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 10 komada suvih paprika
  • 1 kašičica suvi biljni začin
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  •  lovorov list
  •  biber mleveni
  • biber u zrnu
  • 1 kašika brašna
  •  so po ukusu
  •  3 grančice peršuna
  • ulje po potrebi

PRIPREMA:

Sitno iseckati crni luk,i prazi luk (moze u elektricnom secku).
Luka izdinstati na ulju.

Za to vreme pirinač potopiti u vodu, beli luk sitno iseckati.
Šargarepu izrendanu, celer i peršun, dodati u luk, dinstati jos oko10 minuta.

Potopljeni pirinač ocediti od vode, zatim ga dodati u luk i dinstati sve zajedno jos desetak minuta.

 Skloniti sa šporeta, dodati mešavinu biljnog začina, biber, posoliti po ukusu, izrendani krompir i list pešuna seckanog.  
Sve zajedno promešati, zatim uviti sarmu i napuniti suve paprike.

PRIMER :
 (Na tanjiru staviti ocisceni list kupusa,staviti kasiku smese od pirinca i povrca,sa obe bocne strene list saviti i uviti list u rolnu- sarmu)
 Udubokoj šerpi poredjati nekoliko listova kupusa,poredjati red uvijene sarme pa red punjene suve paprike.

 Ponavljati postupak sve dok ima fila od pirinča, naliti vodom, prekriti listovima kupusa i poklopiti poklopcem.
 Kuvati na srednjoj temperaturi oko2 do 3 sata.

 Kada je prošlo odredjeno vreme,sarmu i paprike skuvane treba ih zapeći u zagrejanoj rerni na 200c oko30 minuta.(skinuti poklopac).

 Za to vreme napraviti zapršku, u tiganju zagrejati ulje dodati kašiku brašna i kašicicu mlevene paprike.
 Zatim izvaditi šerpu sa sarmom i paprikom,  preliti preko zaprsku od brasna i paprike,vratiti nazad u rernu i zapecći još 10 minuta.
 PRIJATNO!





четвртак, 25. новембар 2021.

RAFAELO BOMBICE



Rafaelo bombice... fine,slatke bombice.. mirišu na kokos ,vanilu i belu čokoladu...
Još jedan najlepši , ukusni kolač koji je krasio našu slavsku trpezu..
Jednostavne rafaelo bombice, brzo i lako se pripremaju, mana im je što sa tanjira brzo nestanu...


SASTOJCI:

  • 500ml slatke pavlake
  • 2 pudinga od vanile
  • 200g bele čokolade
  • 100g kokosa
Još..
  • 150g kokosa za valjanje
  • 100 g pečenog lešnika 
PRIPREMA:

  • Slatku pavlaku 400ml stavite na vatri da uzavri, u ostatak100ml slatke pavlake razmutite 2 kesice pudinga od vanile .


  • Puding od vanile sipajte u provrelu slatku pavlaku, neprestano mešajte da se smesa skuva i zgusne.

  • U vrelu smesu od pudinga dodajte 200g bele čokolade, mešajte dok se ne otopi, zatim dodajte 100g kokosa, izmešajte smesu i sjedinite.
 
  • Smesu za rafaelo ostavite da se potpuno ohladi.
  • Od hladne smese pravite bombice, u svaku stavite pečeni lešnik i uvaljajte u kokos.
  • Prijatno!











 



среда, 24. новембар 2021.

KUMINE ORASNICE



Orasnice koje se tope u ustima... 
Kumine orasnice .. po receptu moje stare kume Živke...  zapisan u mojoj svesci...čuvam ga od zaborava...



 POTREBNI SASTOJCI:

  • 3 belanaca
  • 300g šećera
  • 300g mlevenih oraha
  • 300g seckanih oraha

PRIPREMA:
  • Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećer postepeno kašiku po kašiku, mikserom neprestano mutite sve dok se šećer ne otopi, treba da se dobije što gušća i čvršća masa od belanaca kao šam.

  • U umućen šam od belanaca sipajte postepeno mlevene orahe i mešajte da se lepo sjedine orasi sa smesom od belanaca.
  • U duboki tanjir sipajte seckane orahe, malom kašičicom zahvatite smesu od belanaca kao malu kuglicu veličine oraha i stavite ih u tanjir sa seckanim orasima.
  • Da se smesa ne bi lepila za ruke dok pravite malu kiflicu orasnicu kašičicom vrtite i valjajte smesu kako bi pokupila seckane orahe.
  • Zatim rukama kuglicu sa seckanim orasima uvaljajte u tanji mali valjčić i savijte je u obliku kiflice.

NAPOMENA!
Od ove smese ispadnu oko 50 orasnica.
 tako da ima  dva pleha od šporeta ako želite ovako male orasnice, ako želite veće orasnice izlazi oko jedan ipo pleh .
Kada pečete prvu turu orasnica obavezno smesu stavite u frižideru da ne bi omekšala i izgubila čvrstinu.
Kada završite pečenje ponovite postupak pripreme orasnica..

  • Orasnice ređajte na pleh obložen pek papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 120minuta oko 30 minuta.






уторак, 23. новембар 2021.

ŠAHER MINJONI








Najlepši minjoni krasili su našu slavsku trpezu..
Sočni, čokoladni šaher minjoni..tako su jednostavni za pripremu a veoma ukusni..
Čokoladni šaher minjoni sa ukusom kajsija...
Izdašan kolač koji uvek uspe... probajte..

Potrebni sastojci:
  • 5 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 150g čokolade za kuvanje
  • 175g margarina ili maslaca
  • 100g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za premazivanje korica:
  • 250g džema od kajsija
 
Čokoladna glazura:
  • 300g čokolade
  • 100g margarina
  • 2 kašike ulja

PRIPREMA:

  • Na pari otopite čokoladu i margarin, malo ohladiti.

  1. Umutite posebno belanca sa šećerom u prahu u čvrst sneg kao šam, ostavite sa strane
  2. U drugu posudu umutite posebno  žumanca, dodajte otopljenu čokoladu sa margarinom, zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  3. Varjačom izmešajte smesu, dodajte postepeno umućen sneg od belanaca,pa opet smesu lagano izmešajte i sjedinite .
  4. Smesu isipajte na pleh obložen pek papirom za pečenje, pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
  5. Gotovu koru ohladite a zatim je isecite na tri jednaka dela po dužini.

Za premazivanje kora:
  • Na vatri zagrejte da se otopi džem od kajsija.
  • Nožem skinite tanki sloj po vrhu kora, kako bi korice lakše upile džem i bile što više sočnije.
  • Korice premažite toplim džemom od kajsija da se dobro natope.
  • Spojite tri kore , redom jedna na drugu, pa treću koru.
  • Poslednju, koru ne premazivati je džemom,ostavite da odstoje do sutradan da se dobro ohladi i stegne.
  • Kore secite na željene veličine kockica, 2,5cm.

Čokoladna glazura:
  • Čokoladu sitno iseckajte, dodajte margarin i ulje, stavite na paru da se otopi, ili u mikrotalasnoj pećnici.
  • Kockice umočiti u otopljenu čokoladu sa viljuškom a drugom kašičicom pelivati čokoladu preko kockica.
  • Čokoladne kockice minjona stavljati na papir ili rešetku da se čokolada stegne i ohladi.
  • Minjone ukrasiti po želji šarenim sitnim bombonicama ili cvetićima..