Претражи овај блог

среда, 23. новембар 2022.

TORTA LEDENI VETAR












  Torta Ledeni vetar..  kremasta fantazija od torte...
Torta ledi i sladi dah..prava eksplozija ukusa..  koju će te svi obožavati..

Potrebni sastojci:
Za kore: 
  • 18 belanaca
  • 300g šećera
  • 3 kesice vanilin šećer
  • 3 kašike jabukovo sirće

Fil;
  • 18 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 7 kašika brašna
  • 600ml mleka
  • 250g margarina

potrebno je još...

  • 400g šlag kreme
  • voće :banane-jagode-kivi-

po želji mogu- višnje-maline-breskve
Za dekoraciju torte

  • 500šlaga
  • 400ml mleka

Priprema:

  1. Žumanca odvojite od belanaca.
  2. Predhodno dobro umutite belanca sa prstohvatom soli.
  3. Dodajte postepeno 100g šećera, 1kesicu vanilin šećer i 1 kašiku jabukovog sirćeta.
  4. Četvrtasti kalup od šporeta obložiti masnim papirom, predhodno obeležiti na belom papiru promere 24x35cm.
  5. Na masnom papiru isipati umućenu masu od belanaca.
  6. Rernu zagrejati na 200stepeni , zatim smanjiti na 150 stepeni 60minuta peći koru.
  7. Ponoviti postupak za ostale dve kore..trebaju tri iste kore.

  1. Fil:
  • Umutite 18 žumanaca sa 9 kašike šećera, 2 kesice vanilin šećer da pobele , zatim dodajte 7 kašika brašna sa malo mleka.
  • Ostatk mleka stavitite na vatri da provri.U provrelo mleko sipatjte masu od žumanaca, neprestano mešajte dok se masa ne zgusne.
  • Fil ostavite da se ohladi, u hladan fil umutite margarin .
  • Fil podelite na tri dela
  • Šlag krem umutite sa mlekom -podelite ga na dva jednaka dela.
  • Voće ne seći odmah da se ne osuši.. kada krenete sa filovanjem kora tada seći voće na kolutove i ređati na filu.

Finalni postupak torte:

  • Prva Kora-fil od žumanaca- banane na kolutove - 200g šlag krema
  • Druga kora-fil od žumanaca - jagode  - 200g šlag krema
  • Treća kora- fil od žumanaca - kivi isečen na kolutove-

Dekoracija

  • Umućenim šlagom ukrasite celu tortu po svojoj želji

Napomena:
Četvrtasta torta Ledeni Vetar je velika torta , pravila sam je  od 18 jaja.Voće je  banana,višnje,kivi.
Velika je torta i izdašna je, pogodna za sve prilike i veselja.
Okrugla torta Ledeni Vetar je manja torta pravila sam 3 kore od  po 4 belanaca..voće je banana-jagoda, kivi.
Recept  dole za drugu okruglu tortu..
Kremasta je fantazija ukusa , kod jedne i druge torte..

Priprema:
  • 12belanaca
  • 150g šećera
  • 3 kesice vanilin šećer
  • 3 kašičice jabukovog sirćeta


  1. Žumanca odvojite od 4 belanaca.
  2. Predhodno dobro umutite belanca sa prstohvatom soli.
  3. Dodajte postepeno 50g šećera, 1kesicu vanilin šećer i 1 kašiku jabukovog sirćeta.
  4. Okrugli kalup 26cm. obložiti masnim papirom
  5. Na masnom papiru isipati umućenu masu od belanaca.
  6. Rernu zagrejati na 200stepeni , zatim smanjiti na 150 stepeni 60minuta peći koru.
  7. Ponoviti postupak za ostale dve kore..trebaju tri  kore.
 Fil:


  • 12 žumanaca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 1 kašika brašna
  • 400ml mleka
  • 200g margarina
  • 300g šlag krema
  • 200ml mleka
3 kesice šlaga
mleko po pšotrebi..

Za dekoraciju:Finalni postupak torte:

  • Prva Kora-fil od žumanaca- banane na kolutove - 100g šlag krema
  • Druga kora-fil od žumanaca - jagode  - 100g šlag krema
  • Treća kora- fil od žumanaca - kivi isečen na kolutove-

Dekoracija

  • Umućenim šlagom ukrasite celu tortu po svojoj želji
  • Po vrhu torte složite iseckano voće
  • Okolo oboda torte ukrasite iseckanim komadićima čokolade..ili lešnika

Savet :
Tortu ukrasite šlagom ,ili po želji
Pripremite šlag prema upustvu na kesici
Tortu dobro ohladiti, najbolje je da prenoći na hladnom ili u frižideru..
Tako će se ukusi torte spojiti i sjediniti u neodoljivo kremastu tortu..
Postupak priprema kora je isti kao kod prve četvrtaste torte tako i kod  okrugle  torte..
Prijatno!























Torta Ledeni Vetar  za Mladence










Torta Ledeni Vetar za Vaskrs





















уторак, 22. новембар 2022.

SALATA SA CLEROM, JABUKOM I ORASIMA




Salata sa celerom, jabukom i orasima veoma je ukusna i osvežavajuća..
Salata može kao prilog, jer slaže uz sve..kao predjelo, dobro ide uz meso i sva vrsta pečenja...
Celer salatu pravim je često, volim ovakve vitaminske salate koje krepe i osvežavaju.. sada je bila jedna vrsta salata na našoj slavskoj trpezi..
Gostima na slavi dopala se puno...pitali za recept..ja evo zabeležila je neka se nađe...


NAPOMENA!
Sastojci za celer salatu  ovde sam ispisala duplu meru  jer sam je pravila za slavu, inače kada salatu pravim za nas za 4 do 6 osoba, onda pravim je od pola mere sastojaka.

Probajte je divna je salata i veoma zdrava...

POTREBNI SASTOJCI:

  • 1 veći koren celera
  • 2 jabuke nakisele
  • 2 šargarepe
  • 180ml milerama
  • 180ml kisele pavlake
  • 100 g prepečenih oraha
  • 2 kašike mlevenih oraha
  • peršun sveži naseckani-3 grančice
  • sok od jednog limuna
  • biber sveži mleveni
  • so

PRIPREMA:

  • Očistite celer, šargarepu, jabuku oljuštite i očistite od semenki.
  • Orahe prerpecite, nožem ih grubo iseckajte i usitnite na nejednake komadiće, odvojite za dve kašike mlevenih oraha.
  • U većoj posudi narendajte koren celera, šargarepu, jabuke, zatim dodajte prepečene i mlevene orahe, milerama i kiselu pavlaku, dodajte sveži seckani peršun.
  • Salatu prelijte isceđenim sokom limuna, začinite svežim mlevenim biberom i posolite.
  • Varjačom sastojke za salatu izmešajte i sjedinite.
  • Pripremljenu salatu ostavite u frižideru da se ohladi i sjedini svoje ukuse ..




 

уторак, 8. новембар 2022.

VOĆNE PRINCES KROFNE




Voćne princes krofne veoma ukusne, kremaste i lepe,,u bilo kojoj voćnoj kombinaciji..da li sa višnjama ili sa malinama.. jednako su dobre i ukusne voćne princeze...Princes krofnice neodoljivo osvežavaju i slade ..Probajte ih !



PRIPREMA:
  • 4 do 5 jajeta
  • 250ml vode 
  • 125ml ulja
  • 150g brašna
  • prstohvat soli
  • 3 ravne kašičice šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
FIL OD VANILE:
  • 1l mleka
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 12 kašika šećera
  • 100g slatke pavlake
  • 125g margarina
FOĆNI FIL:
  • 200g višanja
  • 100ml soka od višanja
  • 3 kašike gustina
fil od malina
  • 200g maline
  • 100ml vode ili soka od malina
  • 2-3 kašike gustina
  • 150g šlag kreme
  • 200ml gazirane vode
PRIPREMA:
Smesa za krofne
  • U odgovarajucoj posudi sipajte vodu, ulje, šećer i so , stavite da provri.
  • Sklonite posudu sa ringle, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, zatim promešajte varjačom, sjedinite da se dobije fina kompaktna glatka smesa. Vratite posudu sa smesom da se još malo na laganoj vatri  masa zgusne.(uz neprestano mešanje varjačom)
  • Sklonite smesu sa vatre,  ostavite da se potpuno ohladi.
  • U hladnoj smesi dodajte postepeno jaja,jedno po jedno jaje, mikserom lagano mešajte da se sjedini u kompaktnu masu.
  • Špric za tulumbe napunite pripremljenom smesom. pa istisnite male kuglice nejednakog oblika na pleh obložen pek papirom za pečenje.
  • Formirane krofnice pecite u zagrejanoj reni na 200c oko30 minuta.
  • Rernu ne otvarajte dok se peku krofnice da ne bi spale.
  • Kada jako porumene isključite rernu i ostavite tako da stoje oko 5 minuta, pa ih onda izvadite iz rerne.
FIL:
  • U posudi većoj sipajte 800ml mleka,šećer, stavite da provri, udrugoj posudi sipajte puding u preostala 200ml mleka izmešajte mešavinu  pudinga od vanile.
  • Mešavinu pudinga sipajte u proključalo mleko, neprestano mešajte da se izjednaci mešavina sa mlekom, kuvajte dok se masa od pudinga ne skuva i zgusne, zatim skuvani puding sklonite sa vatre  da se  ohladi.
  • U hladan puding dodajte i umešajte pola margarina, zatim dodajte umućenu slatku pavlaku, fil izmiksajte dobro i sjedinite.
Vocni fil,
  • Višnje očistiti od koštica. Očišćene višnje, šećcer i vodu stavite da provri.
  • Gustin rastvoritieu malo vode, izmešajte kašikom da nema grudvica, zatim mešavinu umešajte u provrele višnje, kuvajte uz neprestano mešanje  dok se voćni žele ne zgusne.
  • Ostavite da se voćni fil  malo ohladi.
FINALNI POSTUPAK:
  • Krofne reckastim nožem isecite kapice pri vrhu, napunite  spric za tulumbe sa trećinom fila od vanile a zatim odozgo stavite kašičicu voćnog fila od višanja ili malina..
  • Princes krofnice ukrasite umućenim šlagom, zatim vratite isečene kapice preko šlaga, po vrhu krofnica pospite šećer u prahu.


 NAPOMENA!
Vocni fil moze biti od drugog voća,  od jagoda malina,borovnica, kupina itd. Pravila sam princes krofnice nedavno  sa malinama. Malo sam izmenila redosled.Sada sam stavila prvo fil od vanile, pa onda voćni fil a zatim preko šllag,  zatim sam na kraju krofnice po vrhu posipala sa šećerom u prahu .Predhodne princeze filovane su prvo voćnim filom a zatim vanila kremom, zatim kapica pa oda ukrašene šlagom.....Visnje  i ostalo voće kada nema sveže može i smrznuto ...

PRIJATNO!






















петак, 4. новембар 2022.

DOMAĆE MEKE KIFLICE












Savršene domaće kiflice 🥐 meke kao duša, mogu biti slane ili slatke ..prazne, sa sirom, sa šunkom, ili džemom..ko kako voli i po želji..
Uvek ih pravim u duploj meri, ispečem, kada se ohlade onako budu tople stavim u kesice ili kutije pa i zamrzivaču..
Kada gog poželim izvadimo ih iz hladnjaka za 20 minuta se odlede i budu sveže za dečicu ili za nenajavljene goste..


POTREBNI SASTOJCI:

1kg mekog brašna T-400
1kesica praška za pecivo 
200ml ulje
1čaša jogurta 
1jaje
500ml mleka 
1 kašika soli
1 kašika šećera 
1/2 kocke svežeg kvasca 

ZA PREMAZIVANJE KIFLICA:
1 žumance
2kašika ulja
Margarin 
Susam

PRIPREMA:

U 200ml. mlakog mleka razmutite sveži kvasac sa kašikom šećera, 2kašike brašna i ostavite 10minuta da se aktivira i nadođe.

 

U vanglici sipajte oko 900g brašna, dodajte prašak za pecivo, pa dobro izmešajte brašno a zatim u sredini napravite udubljenje pa dodajte so,ulje, jaje, (jogurt koji je bio na sobnoj temperaturi) sipajte preostalo toplo mleko i zamesite testo sa nadošlim kvascem.
Testo bi trebalo biti meko koje se ne lepi za ruke.
Umešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da narasta i udvostruči svoj volumen 30-40minuta.



Nadošlo testo i sipajte na radnu površinu (nije potrebno pobrašnjivanje ) prenesite testo i podelite na 5 jednakih delova.
Svaki deo testa rukama oblikujte u jufku, lopticu, zatim je rastanjite oklagijom i podelite na 8 ili 16 jednakih delova, ako želite na manje komade potom uvijte kiflice.

Kiflice složite na pleh koji je obložen pek papirom.
Pokrijte kiflice da narastu i pred pečenje ih premažite razmućenim žumancetom sa uljem, potom preko pospite susam i parčićima seckanog margarina.

Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Kiflice pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta da blago porumene.

Savršene domaće kiflice ..mogu biti prazne, slane ili  slatke, punjene sirom, šunkom, džemom..

Kiflice su meke i mirisljave, tope se u ustima.Kiflice prazne po zelji zasladiti ili jesti sa nekim slanim namazom.Sve jedno kiflice su ove jako ukusne i bozanstvene. odu zacas.
PRIJATNO!

























среда, 26. октобар 2022.

ŠVARCVALD TORTA









Švarcvald torta ...veoma ukusna torta koja se topi u ustima... Torta za sve prilike...

Kada je probate osvojiće vas sočan i kremasti ukus čokoladne kore koje se stapaju u finu kombinaciju krema čokolade,višnje i šlag od ulupane slatke pavlake...Svima nam se dopala švarcvald torta, posebno taj čokoladni kiselkasti ukus višanja koji se topi u utima, mislim da se može svrstati u vrstu od jednih ukusnih, starih klasičnih torti...

Mogu da kažem nisam je do sada pravila ali sam jela na veseljima, kako sada imam ovaj recept biće često na našim svečanim trpezama..Pravila sam je za svečane prilike ukrašenu šlagom za veridbu i za rođendan moga unukaVasilija, kao junaka iz crtaća BLEJZA koja je bila ukrašena fiondanom..Torta švarcavald bila je avršena  i po izgledu i ukusu...Na vama samo ostaje da je probate i javite utiske ukusa torte..


SASTOJCI:

Za koru:
  • 8jaja
  • 250g šećera
  • 4 kašike ulja
  • 125g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 60g kakaoa

  • 200ml soka od višanaj za prskanje kora
Fil-1.
Fil ganaš krem

  • 500ml slatke pavlake-zaslađene
  • 400g čokolade za kuvanje- koristila menaž

FIL2.
voćni sa višnjama

  • 300-400g očišćenih višanja -iz zamrzivača ili svežih
  • 300ml soka od višanja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike gustina 
  • 5 kašika vode

Fil-3.
  • 200ml soka od višanja za prskanje kora kora
  • 500ml slatke pavlake-zaslađene
  • 1 kašika višnjevače likera

PRIPREMA:
KORA:
  1. Umutiti belanca u čvrst sneg.
  2. Postepeno dodajte šećera kašiku po kašiku, muteći mikserom bez prestanka.
  3. U čvrst sneg od belanaca dodajte žumance po žumance uz još malo neprestano mešanje, zatim smanjite brzinu miksera, dodajte ulje, i mutite masu još malo.
  4. Dodajte prosejano brašno, kakao, prašak za pecivo, varjačom  lagano izmešajte, sjedinite smesu i sipajte u pripremljeni kalup za tortu koji je predhodno obložen masnim papirom za pečenje.
  5. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-45 minuta.

 NAPOMENA!
Količinu sastojaka za četvrtastu tortu uduplirala sam meru za kore i za filove, pekla 2x kore 
-koru  isekla poprečno na dve kore, drugu koru  tako sam dobila 4 jednake kore
za okruglu tortu ispekla 2x po jednu koru u kalupu 26cm i isekla obe kore porečno i dobila 4 kore.

PRIPREMA FILA 1.
  1. Posudu sa slatkom pavlakom stavite na vatri i zagrejte --pazite da ne provri slatka pavlaka.
  2. Kada se pavlaka zagrejala sklonite sa vatre i odmah stavite izloimljenu čokoladu i mešajte sve dok se čokolada ne otopi , povremeno stavite na vatri da se malo podgreje kako bi se čokolada lakše otopila.
  3. Ganaš krem ostavite da se sasvim ohladi, u početku biće retka masa koja će se vremenom kako se hladi zgusnuti.
  4. Mikserom ganaš kremu izmiksajte u malo čvršći krem koja će se miksanjem udvostručiti njena masa..
  5. Pripremljen ganaš krem ostavite sa strane.

PRIPREMA FILA 2.
  1. Na vatri stavite posudu, dodajte višnje, šećer i sok od višanja i kuvajte da proključa.
  2. U manjoj posudi izmešajte gustin i vodu, zatim sipajte u višnje i kuvajte dok se ne zgusne.
  3. Sklonite posudu sa vatre.
PRIPREMA FILA 3.
  1. Izmiksajte slatku pavlaku u čvrstu penu  samo pazite da je previše ne umutite jer se može zgrudvati.

POSTUPAK FILOVANJA:
  1. Filujte kore u kalupu okruglom da bi torta bila ravna, da se lako dekoriše.
  2. U okruglom kalupu stavite prvu koru, malo je poprskajte sa sokom od višanja-
  • -zatim je premažite sa trećinu čokoladnog ganaš fila
  • - preko ganaš nanesite trećinu voćnog fila od višanja
  • - preko višanja nanesite trećinu ulupane slatke pavlake te je premažite ravnomerno.
  • zatim prekrijte drugom korom
  • Ceo postupak filovanja  ponovite još tri puta a potom završite sa četvrtom korom.
  • Tortu isfilovanu sa kalupom ostavite u frižideru na hlađenje do sutradan.
  • Tortu možete dekorisati klasično  kao ja sa crvenim cvetovima, celu je premažite umućenim šlagom a potom po obodima preko šlaga pospite isečenu čokoladu na ljuspice,
  • po vrhu ukrasite tortu sa kandiranim trešnjama.
Savet!
  • Ili na drugi način ukrasite tortu tako što je možete staviti pod fondan.
Ja sam tortu obložila  fondanom sa medom bez glicerina
(na mom blogu imate recept za( Domaći fondan sa medom)