- 3 kg KAJSIJA
- 1/5 VODE
- 1 kg ŠEĆERA
PRIPREMA:
- Kajsiju oprati , prepoloviti na polutke i očistiti koštice.
- Očišćene kajsije izmeriti oko 3kg težine
- U veći sud staviti vodu i šećer da provru, mešati varjačom povremeno kako bi se šećer otopio.U provreloj vodi sa šećerom dodati očišćene kajsije.
- Kuvati sve zajedno, blago promešati kompot da one kajsije koje su bile gore budu dole.
- Kada kompot uzavri kuvati još 10 minuta.
- Skloniti sa šporeta posudu sa vrelim kompotom.
- Čiste tegle prvo napuniti polutkama kajsija, pa naliti sokom do vrha tegle.
- Tegle zatvoriti hermetičkim poklopcem, teglu okrenuti naopako, što znači polklopac dole a dno gore.
- Tegle napunjene i okrenute naopako, pokriti starim ćebetom i ostaviti da tako stoje 24h.
- Ne dirati sve dok tegle ne budu same po sebi hladne.
Tegle posle 24h okrenuti sa poklopcem na gore, ostaviti na hladnom da čekaju zimu
ili odmah se poslužiti.
NAPOMENA!
Sok koji je ostao ne bacati, moze se iskoristiti za jos 1 do2 puta za kompot ako ima jos kajsija.
Sok izmeriti koliko je ostao, doliti ako teba vode i dodati jos šecera po ukusu.
Postupak isto ponoviti sa ostalim vocem.
Recept je stari i provereni za svako sezonsko voce, koje želite imati za
kompot i ostaviti za zimnicu.
PRIJATNO!