Претражи овај блог

субота, 15. јул 2017.

LETNJE PLESKAVICE OD TIKVICA I MLEVENOG MESA

LETNJE PLJESKAVICE OD TIKVICA 

                                   I MLEVENOG MESA

    




POTREBNO JE:

400 g JUNECEG MESA-ili MESANOG MESA
2 TIKVICE
1 GLAVICA CRNOG  LUKA
2 CENA BELOG LUKA
1 PARCE SUVOG HLEBA(natopljeno vodom(
1 JAJE
1 PAPRICICA
1/2 KASICICE SECERA
1/2 KASICICE SODA BIKARBONE
BIBERA PO UKUSU
SUVI BILJNI ZACIN PO UKUSU
1 KASICICE MLEVENE PAPRIKE

PRILOG:

1/2 kg BARENOG KROMPIRA

PRIPREMA:

Tikvice oprati, izrendati i posoliti (ne ljustiti tikvicu).Ostaviti tikvice da malo odstoje
kako bi pustile visak vode.Hleb suvi natopiti vodom i ostaviti da nabubri.

Mlad krompir posoliti i obariti  vodi.

U duboku posudu dodati mleveno meso, iseckani crni luk, iseckani beo luk,celo jaje,
 jednu papricicu iseckati sto sitnije, dodati rendane tikvice ali ih dobro iscediti da nema soka.

Dodati parce hleba takodje dobro iscedjeno.Posoliti, pobiberiti, dodati pola kasicice
 secera, pola kasicice soda bikarbone i zaciniti biljnim zacinom i mlevenom paprikom.

Smesu rukom dobro izmesati da se sastojci dobro sjedine.Umesanu smesu ostaviti
 u frizideru1h da odstoji, kako bi se smesa stegla i sjedinila, da se od nje mogu
 praviti pljeskavice.

Pripremljenu smesu izvaditi iz frizidera, rukama praviti i oblikovati pljeskavice.
Zagrejati tiganj sa uljem, prziti pljeskavice sa jedne i sa druge strane da blago porumene.

U istom tiganju dodati ulje i proprziti mlad krompir.
Pljeskavice sluziti tople sa mladim krompirom i salatom po izboru.

NAPOMENA!
Smesu od mesa i tikvica pripremiti uvece, ostaviti je u frizideru da odstoji.Sutra kad je
 vreme rucku, od smese napraviti pljeskavice i prziti na vrelom ulju.Smesa sto duze stoji
 vise je stegnuta i lakse se od nje prave pljeskavice.Za zene koje rade, rucak za cas.
Salata po izboru, jer svaka prija i godi ovakvom rucku.Kao prilog krompir moze
 bilo koji pa i pomfrit.
Papricica se ne oseca da je ljuta samo daje bolji ukus mesu i tikvici.
PRIJATNO!















PUNJENI PILECI FILE

                                  PUNJENI PILECI FILE



 POTREBNO JE:
600g PILECEG BELOG MESA
100g SAMPINJONA
100 g KACKAVALJA
100 KAJMAKA ILI KREM SIRA
1 KASIKA BILJNOG ZACINA
 BIBERA PO UKUSU
SO PO UKUSU

 ZA POSIPANJE
100g PREZLE
ULJE PO POTREBI


PRIPREMA:

Pilece belo meso iseci na snicle.
Na radnu povrsinu razvuci prozirnu foliju.Na foliju snicle istanjiti tuckom za meso.

Snicle posoliti,  pobiberiti i zaciniti biljnim zacinom.

Na istanjenu sniclu pileceg mesa poredjati snite kackavalja, na sredinu snicle po kasiku
kajmaka, po sredini kajmaka poredjati polutke sampinjona.Zatim pobiberiti i posuti
suvim persunom .

Pomocu folije uviti snicle u rolate.Urolanu piletinu posipati  i uvaljati  u prezle.
Ostaviti u frizideru da odstoji 2h.

U tiganj zagrejati malo ulja pa isprziti urolane pilece snicle.
Urolane snicle prziti sa jedne strane i sa druge strane da blago porumene.

Sluziti topao punjeni file uz pire krompir, i uz sezonsku salatu. Lepa je salata
od kupusa sa krastavcima i zalucenom ljutom papricicom. Bas prija i otvara sva cula.
PRIJATNO!





















PUNJENI PARADAJZ SA JUNECIM MLEVENIM MESOM

PUNJENI PARADAJZ 

                                                 SA

                          JUNECIM MLEVENIM MESOM






POTREBNO JE:

8 PARADAJZA - ZA 4 OSOBE
400g  MLEVENE JUNETINE
1 GALAVICA CRNOG  LUKA
1 SARGAREPA
2 PAPRIKE SLATKE
 SO PO POTREBI
BIBERA PO POTREBI
SUVOG ZACINA
1 KASIKA BRASNA
100ml ULJA
200ml VODE

4 KROMPIRA
1 LJUTA PAPRICICA

PRIPREMA:

Luka sitno iseckati, sargarepu narendati, i izdinstati  na malo ulja, dodati mleveno
meso, sve zajedno dinstati dok povrce i meso ne omeksaju.

Papriku slatku iseci na kolutove,  na kraju je dodati u smesu od mlevenog mesa
sa povrcem da malo omeksa , uz stalno mesanje varjace.

Smesu od mlevenog mesa, posoliti , pobiberiti i zaciniti biljnim zacinom i dobro je izmesati .
Zatim je skloniti sa sporeta da se malo prohladi.

Paradajz oprati , iseci vrh-poklopac od paradajza, ostaviti ga sa strane za kasnije.
Unutrasnjost paradajza izdubiti, ostaviti ga takodje za kasnije za pripremu preliva.

Krompir oljustiti, iseci na komade i skuvati ga u slanoj vodi.

Paradajz napuniti toplom smesom od mesa , a pri vrhu dopuniti krugovima paprike.
Poklopce od paradajza vratiti,  i zatvoriti napunjeni paradajz.

Preliv :
U istu posudu gde se dinstalo meso i povrce zagrejati kasiku ulja i uprziti kasiku brasna.
Uprzenom brasnu dodati  izdubljeni deo od paradajza, posoliti,  promesati i naliti sa 200ml vode.
Pustiti da provre preliv od paradajza.

Poredjati punjeni paradajz u zemljanu posudu sa kuvanim krompirom, sve preliti
 vrucim prelivom od paradajza.Peci u zagrejanoj rerni na 200c oko 30 minuta.

Sluziti toplo uz sezonsku salatu i ljutom papricicom.(moze sa slatkom paprikom , ko sta voli)
PRIJATNO!
















понедељак, 10. јул 2017.

DOMAĆI KOMPOT OD KAJSIJA










 POTREBNO JE:

  • 3 kg KAJSIJA
  • 1/5 VODE
  • 1 kg ŠEĆERA


PRIPREMA:


  1. Kajsiju oprati , prepoloviti na polutke i očistiti koštice.
  2. Očišćene kajsije izmeriti  oko 3kg težine
  3. U veći sud staviti vodu i šećer da provru, mešati varjačom povremeno kako bi se šećer otopio.U provreloj vodi sa šećerom dodati očišćene kajsije.
  4.  Kuvati sve zajedno, blago promešati kompot da one kajsije koje su bile gore budu dole.
  5. Kada kompot uzavri kuvati još 10 minuta.
  6. Skloniti sa šporeta posudu sa vrelim kompotom.
  7. Čiste tegle prvo napuniti polutkama kajsija, pa naliti sokom do vrha tegle.
  8. Tegle zatvoriti hermetičkim poklopcem,  teglu okrenuti naopako, što znači polklopac dole a dno gore.
  9. Tegle napunjene i okrenute naopako, pokriti starim ćebetom i ostaviti da tako stoje 24h.
  10. Ne dirati sve dok tegle ne budu same po sebi hladne.


Tegle posle 24h okrenuti sa poklopcem na gore, ostaviti na hladnom da čekaju zimu
ili odmah se poslužiti.

NAPOMENA!

Sok koji je ostao ne bacati, moze se iskoristiti za jos 1 do2 puta za kompot ako ima jos kajsija.
Sok izmeriti koliko je ostao, doliti ako teba vode i dodati jos šecera po ukusu.
Postupak  isto ponoviti sa ostalim vocem.
 Recept je stari i provereni  za svako sezonsko voce,  koje želite imati za
kompot i ostaviti za zimnicu.
PRIJATNO!











недеља, 9. јул 2017.

LAGANI VOĆNI KOLAČ OD KAJSIJA

  

                    




POTREBNO JE:

ZA PATIŠPANJ:

  • 4 JAJA
  • 4 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 4 KAŠIKA ULJA
  • 4 KAŠIKA MLEKA
  • 4 KAŠIKA BRAŠNA
  • 1/2 KESICE PRAŠKA ZA PECIVO


ŠEĆERNI PRELIV:

  • 1 ČAŠA VODE
  • 150 g SECERA


ŽELE OD KAJSIJA

  • 500g KAJSIJA
  • 200ml VODE
  • 300g ŠEĆERA
  • 2 PUDINGA OD VANILE
  • 3 KAŠIKE GUSTINA
  • 1 KESICA ŽELATINA


FIL OD VANILE


  • 700 g MLEKA
  • 3 PUDINGA OD VANILE
  • 12 KASIKA SECERA
  • 50 g MARGARINA


ZA DEKORACIJU:

  • 2 KESICE ŠLAGA
  • 200ml GAZIRANE VODE
  • 50g NARIBANE  ČOKOLADE


PRIPREMA:

ZA PATIŠPANJ:

  • Umutiti belanca penasto sa 4 kašike šecera i prstohvat soli, dodati žumanac jedan po jedan uz neprestano miksanje miksera.
  • U umućenu  masu od jaja dodati i ostale sastojke, 4 kašike prosejanog brašna, pola kesice praška za pecivo,4 kašike mleka, 4 kašika ulja.
  • Izmešati varjačom umućenu masu, zatim sipati u kalup podmazam uljem,veličine pleha prečnika 20x32cm.
  • Peći patišpanj u predhodno zagrejanoj rerni na 200C oko 10-15 minuta.
  • Vruć patišpanj preliti sa hladnim prelivom.


FIL OD KAJSIJA:
  • Kajsije predhodno oprati, prepoloviti i izvaditi koštice.
  • U blenderu kajsiju samletim u finu kašu.
  • Posudu sa 200ml vode i kasu od kajsija staviti da prokljuca sa 300g šećera, zatim razmutiti 2 kesice pudinga od vanile, 2 kasike gustina te dodati u provrelu kašu od kajsija.

  • Neprestano mešati kašikom kašu od kajsija sve dok se ne zgusne u gusti žele.
  • U malu posudu potopiti 1 kesicu zelatina sa 5 kasika vode da nabubri.
  • Na laganoj  vatri otopiti nabubreli želatin(ne sme da provri) zatim ga umešati u topli žele od kajsija.


FIL OD VANILE:
  • Posudu sa 700ml mleka staviti na vatri da provri, zatim razmutiti 3 pudinga od vanile sa12 kašika šecera u malo mleka, umešati mešavinu od vanile u provrelo mleko, uz neprestano mešanje varjačom dok se puding ne zgusne.
  • U vreo puding umešati 50g  omekšalog margarina.
FINALNI POSTUPAK:
  • Na patišpanj sipati polovinu toplog želea od kajsija, sačekati da se ohladi.
  • Zatim kašikom za sladoled izvaditi kuglice pudinga od vanile, složiti kugle sa malim razmakom jedne od druge kugle po želeu od kasija 
  •  Ostatak želea od kajsija preliti kuglice od vanile, kolač ostaviti u frižideru da se hladi kako bi se dobro stego.
  • Umutiti 2 šlaga sa 200ml gazirane vode, kolac dekorisati umućenim šlagom, i narendanom čokoladom

  • Hladan kolač seći na kocke .

Savet!
Kolač je najbolje  napraviti danas za sutra .
Kolač ostaviti na hladnom u frižideru da se ohladi i stegne kako bi se ukusi spojili i bili bonžanstveni..
Hladan kolač  lakse će se seci na kocke, ili šnite.
Kolač dekorisati rendanom  čokoladom, ili preliti sa prelivom otopljene čokolade

  •  Kolač je slatkog profirnog osvežavajuceg ukusa, pravi porodicni kolač koji će okupiti i zasladiti vase najmilije.

PRIJATNO!




















петак, 7. јул 2017.

ZAPECENA BORANIJA SA PILETINOM


ZAPECENA BORANIJA

 SA PILETINOM



Staro tradicionalno jelo i veoma zdravo, koje ja cesto na ovaj nacin pripremam.Volim
 kada je boranija sveza i krta, jer tada je jelo socno i bas ukusno.Ponekad stavim u boraniju
krompir pa je jelo jos ukusnije i socnije.Kad zelim da to bas izgleda tradicionalni rucak za
stolom, ja umesim pogacu , vrucu mirisljavu kao sto je nekad moja baka.
Sve zacas nestane .Od ovog pisanja podje mi voda na usta i zelje za ovim jelom.
PRIJATNO!

POTREBNO JE:

500g BORANIJE SVEZE
400g PILETINA
1 SARGAREPA
1 GLAVICA CRNOG LUKA
2 PARADAJZA
1 SLATKA PAPRIKA
2 CENA BELOG LUKA
1/2 KASICICE BILJNOG ZACINA
1/2 KASICICE SOLI
1/2 KASICICE CRNOG BIBERA
2 KASIKE BRASNA
1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE

PRELIV ZA BORANIJU
1 CASA KISELE PAVLAKE
1 KASIKA ZRELOG KAJMAKA
2 JAJA
100ml  MLEKA

PRIPREMA:

Piletinu prodinstati na malo ulja sa jedne strane i sa druge strane.
Izvaditi meso iz serpe, dodati preostalo ulje i na njemu prodinstati svo povrce.

Crni luka, sargarepu i papriku, sitno iseckati, i sve zajedno na ulju prodinstati
sve dok povrce ne omeksa.

Na pola dinstanja povrca dodati narezan  paradajz, malo promesati i vratiti
 piletinu.

Boraniju oprati, ocistiti krajeve od peteljke i iseci je na pola, staviti je zajedno sa
omeksalim povrcem i mesom da se dinsta.

Zatim posoliti, zaciniti povrce i meso i nastaviti dalje da se dinsta sve dok
 ne omeksa boranija.(oko 30 minuta)

Boraniju  i povrce omeksalo dodati 2 kasike brasna, izmesati kasikom.
Zatim dodati 1 kasicicu mlevene paprike, promesati i naliti vodom da prekrije povrce
i meso.
Kuvati boraniju oko15 minuta
Kuvanu boraniju sa povrcem isipati u tepsiju, meso poredjati po vrhu boranije.

PRELIV- umutiti jaja, dodati kajmaka, kisele pavlake i mleka, promesati i
sjediniti preliv, gotovim prelivom preliti preko boranije i mesa.

Rernu predhodno zagrejati na 200c, staviti boraniju da se zapece u zagrejanu rernu
oko30 minuta, da boranija blago porumeni odozgo.

NAPOMENA!
Meso osim pileceg mesa, sa boranijom moze junetina i svinjsko meso, samo malo
duze kuvati meso sa boranijom.Salatu uz boraniju sluziti sezonsku,  sa ljutom papricicom
svezom ili pecenom ulucenom.Prijatno!