LETNJE PLJESKAVICE OD TIKVICA
I MLEVENOG MESA
POTREBNO JE:
400 g JUNECEG MESA-ili MESANOG MESA
2 TIKVICE
1 GLAVICA CRNOG LUKA
2 CENA BELOG LUKA
1 PARCE SUVOG HLEBA(natopljeno vodom(
1 JAJE
1 PAPRICICA
1/2 KASICICE SECERA
1/2 KASICICE SODA BIKARBONE
BIBERA PO UKUSU
SUVI BILJNI ZACIN PO UKUSU
1 KASICICE MLEVENE PAPRIKE
PRILOG:
1/2 kg BARENOG KROMPIRA
PRIPREMA:
Tikvice oprati, izrendati i posoliti (ne ljustiti tikvicu).Ostaviti tikvice da malo odstoje
kako bi pustile visak vode.Hleb suvi natopiti vodom i ostaviti da nabubri.
Mlad krompir posoliti i obariti vodi.
U duboku posudu dodati mleveno meso, iseckani crni luk, iseckani beo luk,celo jaje,
jednu papricicu iseckati sto sitnije, dodati rendane tikvice ali ih dobro iscediti da nema soka.
Dodati parce hleba takodje dobro iscedjeno.Posoliti, pobiberiti, dodati pola kasicice
secera, pola kasicice soda bikarbone i zaciniti biljnim zacinom i mlevenom paprikom.
Smesu rukom dobro izmesati da se sastojci dobro sjedine.Umesanu smesu ostaviti
u frizideru1h da odstoji, kako bi se smesa stegla i sjedinila, da se od nje mogu
praviti pljeskavice.
Pripremljenu smesu izvaditi iz frizidera, rukama praviti i oblikovati pljeskavice.
Zagrejati tiganj sa uljem, prziti pljeskavice sa jedne i sa druge strane da blago porumene.
U istom tiganju dodati ulje i proprziti mlad krompir.
Pljeskavice sluziti tople sa mladim krompirom i salatom po izboru.
NAPOMENA!
Smesu od mesa i tikvica pripremiti uvece, ostaviti je u frizideru da odstoji.Sutra kad je
vreme rucku, od smese napraviti pljeskavice i prziti na vrelom ulju.Smesa sto duze stoji
vise je stegnuta i lakse se od nje prave pljeskavice.Za zene koje rade, rucak za cas.
Salata po izboru, jer svaka prija i godi ovakvom rucku.Kao prilog krompir moze
bilo koji pa i pomfrit.
Papricica se ne oseca da je ljuta samo daje bolji ukus mesu i tikvici.
PRIJATNO!