Претражи овај блог

уторак, 18. фебруар 2020.

KREMŠNITE SA PIŠKOTAMA I KIVIJEM



Kremšnite..kremaste i egzotične...
 ....  neobična kombinacija ...vanila, kivi i piškote....prava poslastica za uživanje..
Kolač koji se ne peče i brzo se priprema..
Uživajte u slatko-kislekasto,kremaste kremšnite...

Potrebno je:

Za fil:

  • 1l mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 5kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 100 g bele čokolade
  • 150 g margarina
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 4 kivija
  • 2 kesice šlaga
  • 400g piškota


Priprema:

  1. U posudi sa 200ml mleka izmešajte kašikom, puding od vanile, brašno i šećer.
  2. Pripremljenu mešavinu od pudinga isipajte u 800ml. uzavrelog mleka, zatim odmah dodajte čokoladu i margarin.
  3. Smesu mešajte neprestano dok se čokolada i margarin ne rastope i zgusne.
  4. Vrelu smesu malo prohladite te umešajte kiselu pavlaku.
  5. Pravougaoni kalup 25x21cm.poređajte jedan red piškota, preko piškota isipajte polovinu fila, zatim poređajte naseckani kivi .
  6. Preko kivija poređajte red piškota, te piškote  prekrijte sa  drugom polovinom fila od vanile, opet poređati iseckni kivi.
  7. Kolač ostavite na hladnom da se ohladi i stegne.
  8. Umutite šlag po upustvu na kesici, umućenim šlagom premažite i ukrasite kolač naseckanim kivijem.
  9. Hladan kolač isecite na šnite ili na parčad..

Prijatno!



четвртак, 13. фебруар 2020.

PLAZMA KOLAČ SA VIŠNJAMA













 Kremasti kolač sa ukusom plazme i višanja ..
Jednostavan,brzi kolač za koje vam puno vremena ne treba..Kolač se brzo  priprema, tako se i brzo pojede,nestane začas...
 Kremasta struktura ,plazma i višnje su savršen spoj za kremaste poslastice, jer kolaču daju finu notu profirnog ukusa ..

Prijatno!






Potrebno je.

  • 400g mlevene plazme
  • 150g šećera u prahu
  • 150g margarina
  • 100g rendane čokolade
  • 150ml soka od narandže


 fil:

  • 300ml slatke pavlake
  • 2 kesice šlaga
  • 200ml mleka
  • 250g kisele pavlake
  • 100g šećera u prahu
  • 100g višanja-iz kompota ili smrznute

Dekoracija:
100g čokolada za kuvanje

Priprema:
Višnje pripremiti , očistiti od koštica, ocediti od viška soka.

  1. Omekšali margarin i šećer u prahu izmiksajte mikserom.
  2. Zatim dodajte mleveni keks i rendanu čokoladu, varjačom izmešajte te sipati sok od narandže.Mikserom izmiksajte fil da se masa sjedini.
  3. Pripremljenu podlogu za kolač ravnomerno rasporedite u pravougaoni kalup20x25cm i ostavite u frižideru da se ohladi i stegne podloga.

Fil:

  1. Umutite šlag sa mlekom, dodajte slatku pavlaku, mikserom izmiksajte i izjednačite masu, dodajte kiselu pavlaku šećer u prahu, varjačom izmešajte i sjedinite dobro fil.
  2. Pripremljeni fil podelite na dva jednaka dela 
  3. jedan deo fila je sa kesom 
  4. drugi deo ostaje samo beo fil...


  1. U prvi deo fila dodajte100g mlevene plazme, fil ravnomerno rasporedite preko podloge.
  2. Preko fila stavite višnje, malo ih rukom utisnite u fil.
  3. Zatim preko višanja ravnomerno rasporedite drugi deo fila
  4. Kolač ohladiti u frižideru kako bi se ohladio i stego...Hladan kolač seći na kocke a zatim  dekorisati otopljenom čokoladom i višnjama



Voće za kolač može te staviti, maline, višnje, kupine, borovnice i td.
Keks možete koristiti mlečni  ili bilo koji..po želji...
Recept sam radila sa malim izmenama od "Minjina kuhinjica"















четвртак, 6. фебруар 2020.

ŠUŠKAVI ROLAT SA VIŠNJOM

                                            

                  




Uživajte u šuškavom slatkom užitku!!

POTREBNO JE:

  • 150g PEČENOG LEŠNIKA
  • 4 BELANACA
  • 200 g ŠEĆERA
  • 2 KAŠIKE GUSTINA


Žuti fil:


  • 700ml MLEKA
  • 4 ŽUMANACA
  • 2 KESICE PUDINGA OD VANILE
  • 100g ŠEĆERA


Beo fil:

  • 200g ŠLAG SLATKA PAVLAKA
  • 200ml MLEKA


Voće
200g VIŠNJE (otkoštičiti i ocediti ih od viška soka)

PRIPREMA:
Za koru:

  • Belanca posebno odvojite od žumanca.
  • U mutite čvrst sneg od 4 belanaca, postepeno dodajte 200g šećera, neprestano mutite mikserom da se šećer otopi.

  • Zatim dodajte 2 kašike gustina, lagano varjačom promešajte da se smesa izjednaci.
  • Pripremite pečene lešnike, izmrvite ih u blenderu.
  • Četvrtasti pleh, veličine prečnika 23x32 cm.obložite pek papirom.
  • Na pek papiru isipajte umućenu masu od belanaca, zatim po njemu pospite  usitnjeni lešnik.
  • Koru pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 180c oko20 minuta.
  • Gotov rolat izvadite iz šporeta , skinite papir, zatim rolat uvijte u vlažnoj krpi (okrenuti koru rolata na krpi, gornji deo sa lesnikom).

Žuti fil:

  • Žumanca 4 dobro umutite sa 100g šećera, zatim umešajte 2 kesice pudinga od vanile sa malo mleka.

  • Ostalo mleko stavite na vatri da provri.
  • Mešavinu  pudinga od vanile i umucena žumanca spojite zatim dodajte u provrelom mleko.
  • Fil kuvajte na vatri neprestano mešajte dok se masa ne zgusne.Gotov fil ostavite da se ohladi.

Beli fil:

  • Umutite 200g šlaga sa 200ml mleka.


Finalni postupak:

  • Razvijte rolat na prozirnu foliju.
  •  Filujte ceo rolat  sa zutim filom, zatim  ravnomerno premažite preko beo fil od slaga, uzduž rolata poređajte ocedjene višnje.
  • -Uviti rolat, polako stegnuti celofanom kao bombonu (da ne bi ispucao jer je kora prhka)
  • Rolat ostavite na hladnom mesto ili u frižideru da se stegne.
  • Najbolje ostavite  da prenoći kako bi se stego da se lakše seče na šnite.
  • Šuškavi rolat je fantazija  prava , ušuškan u sočnom kremom vanile ,slatke pavlake i višanja ..
 Uzivajte u šuškavom i slatkom užitku!
PRIJATNO! 

















уторак, 4. фебруар 2020.

DEČJI HLEB-BUBBLE BREAD





Bubble bread..mmm miriše i veoma je ukusan..
Poznat je u narodu i u svetu kao Dečji hleb...ili Bubble bread....kuglice su tako malene nesrazmerne kao da su ih dečje rukice zgotivile..a Bubble efekat dolazi do izražaja..vire velike loptice pa za njima i malene loptice.....
Dečica  vole i obožavaju da prave  ovaj hleb jer se pravi od malih loptica...O ukusu hleba neće mo rasoravljati. Probajte..Zadiviće vas kao i nas!! Hleb sam radila po receptu-"pravidomacikolaci"
U pripremi ovog divnog hleba pomogli su  mi moji unučići Novak i Teodora..
Potrebno je:


  • 200ml mleka
  • 200ml vode
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 800g brašna-1kgbrašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 200ml ulja


Za premazivanje hleba

  • 50ml mleka
  • krupna morska so
  • susam

Priprema:

  • U malo toplom mleku rastopite kocku kvasca,2 kašičice šećera i 2 kašike brašna.
  • Posudu ostaviti na toplom da kvasac naraste.
  • U vanlici za mešenje testa sipajte oko800g prosejano brašno sa praškom za pecivo, u sredini brašna napravite malo udubljenje dodajte 2 kašičice soli, nadošli kvasac, 200ml ulja.
  • Zamesite testo sa 200ml tople vode.Ako se pri mešenju testo lepi za ruke dodajte još malo brašna.
  • Zamešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da narasta, pri tom testo treba dva puta da narasta i da se udvostruči masa, i dva puta da se malo premesi.
  • Drugog puta testo premesite, kidajte rukama testo,među dlanova oblikujte i pravite male loptice.Loptice od testa ređati jednu do druge u krug,u podmazanu tepsiju prečnika 28cm.
  • Na poslednji krajnji reda ostaviti malo razmak između loptica (oko 3mm).
  • Pripremljene loptice u tepsiji pokrijte i ostavite oko30minuta da naratu.Narasle loptice  pre pečenja premažite mlekom, odokativno pospite po loptice malo  krupnu morsku so.
  • Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 do 30  minuta u zavisnosti od vaše rerne.


Savet.
Pre pečenja, hleb možete posuti semenke lana, susama ili kima-Po želji..
Ako vam je količina testa ili hleba velika možete prepoloviti sastojke i napraviti manji BubbleBread..Takođe manju količinu testa pecite u manju odgovarajuću tepsiju..
Hleb ne pokrivati krpom posle pečenja, jer je hleb lepši, hrskaviji i ukusniji..






















субота, 18. јануар 2020.

HELJDO PITA




Heljdopita je pravi specijalitet Zlatibora!
....probala sam pitu, ukus me je oduševio... Želela sam da napravim čuvenu Heljdopitu, jednu od najlepših pita sa Zlatibora i njenih krajeva..
Ja sam Heljdopitu na drugi način pravila, uvijala palačinke i slagala ih jednu do druge..ukus pite je  možda još bolji..i ukusniji...za oko i za dušu...
Prijatno!


Potrebno je za 12 palačinki:
  • 200g  heljdino brašno
  • 400g  pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • pola kašičice soli
  • 800ml gazirane vode


Fil:
  • 300g sira
  • 200g kajmaka 
  • 3jaja
  • 200g kisele pavlake
  • 100ml ulje
  • so po ukusu
  • Pola kesice praška za pecivo


Priprema:
  1. Od navedenih sastojaka naprviti testo kao za palačinke.U posudu sipati suve sastojke , zatim dodati  jaja i so.
  2. Sipati vodu, izmešati varjačom da testo bude glatko bez grudvica.
  3. Testo će biti malo gušće i  hrapavo od običnog testa za palačinke.
  4. Na teflonskom tiganju na malo ulja peći palačinke.

Fil .
  1. Mikserom umutiti jaja, dodati izmrvljeni sir, kajmak,kiselu pavlaku, ulje, so i prašak za pecivo.Varjačom izmešati i sjediniti fil.
  2. Pripremiti vatrostalni duboki pekač.Pekač malo premazati uljem. u njemu slagati uvijene palačinke.
  3. Pripremljenim filom od po dve kašike premazati svaku palačinku i uviti je.
  4. Uvijene palačinke slagati u podmazan pekač, zatim preliti sa malo fila, preko složiti drugi red palačinke.
  5. Zatim na kraju preliti palačinke sa malo fila ako vam je ostao.
  6. Heljdo pitu peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30minuta sve dok ne poprimi blagu rumenu boju..
  7. Pitu gotovu izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo oladi, zatim seći na parčad. Heljdopitu služiti uz mileram ili kiselo mleko,jogurt...

Napomena:


Sa malim izmenama heljdopitu radila sam po receptu "moje grne-recepti za dušu"
















четвртак, 16. јануар 2020.

PIHTIJE -ZIMSKI SPECIJALITET

















Tradicionalno predjelo..Pihtije-Pitije ili Aspik..
Pihtije su specijalitet i pravi gurmanlik od dimljenog mesa koji se trese.
 Nekada su bile sirotnjsko jelo, danas ih svi vole  i spremaju na  moderan, fensi način uz raznih začina i dodataka...
 Sećam se da je baba prve pihtije ili ( pitije kako ih je ona nazivala) pravila je za praznik19. januara za Bogojavljanje..
Moje prve pihtije spremila sam za svečani Božićni ručak..
Mislim da sam ih dobro napravila, što znači-skuvala, začinila, i što je vrlo bitno pune su mesa..prste da poližeš..
Volim pihtije zbog divnog mirisa i ukusa na beli luk..kao nekada što su kuvale moja baba, svekrva i moja kuma...
Zima i hladni dani pogodni su za pihtije, brzo se rashlade i stegnu...Ako volite pihtije iskoristite ovo hladno vreme,...i uživajte u pihtijastom ukusu...
Prijatno!


POTREBNI SASTOJCI:



  • 1 suva svinjska kolenica
  • 2 suve svinjske nogice
  • 2 suva svinjska repa
  • 1 teleća kost -pikalj
  • 6-7 l vode
  • soli po ukusu
  1. 1 glavica belog luka


PRIREMA:

  1. Udubljem loncu od 8-9l stavite sve sastojke dobro oprane  za pihtije.
  2. Svinjsku kolenicu,suve repove, suve nogice i teleću kost-zvana Pikalj-tako je potražite kod mesara
  3. Nalijte vodom da prekrije meso i kosti, kuvajte na laganoj vatri oko 6h.
  4. Povremeno kašikom po vrhu skidajte penu.
  5. Meso kada se lako odvaja od kosti, ako se pihtijasta masa lepi za ruke znajte da su gotove...Čorbu u kojem se kuvalo meso sa kostima procediti u đevđiru ili nekoj gazi, te vratiti nazad na laganoj vatri ..
  6. Kašikom pokupite masnoću po vrhu čorbe
  7. Meso odstranjeno od kostiju i kožice, nožem sitno iseckajte, beo luka očistite i sitno isekajte u secka.
  8. Usitnjeno meso rasporedite po  tanjirima dubokim, tepsijama...
  9. Zatim pažljivo prelijte proceđenom vrelom čorbom u kojoj se kuvalo meso sa kostima.

Pihtije ostavite na hladnom mestu da se dobro ohlade i stegnu..
Hladne pihtije secite na kocke i služite sa gruvanom paprikom ili mlevenom paprikom.