Претражи овај блог

уторак, 23. новембар 2021.

ŠAHER MINJONI








Najlepši minjoni krasili su našu slavsku trpezu..
Sočni, čokoladni šaher minjoni..tako su jednostavni za pripremu a veoma ukusni..
Čokoladni šaher minjoni sa ukusom kajsija...
Izdašan kolač koji uvek uspe... probajte..

Potrebni sastojci:
  • 5 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 150g čokolade za kuvanje
  • 175g margarina ili maslaca
  • 100g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za premazivanje korica:
  • 250g džema od kajsija
 
Čokoladna glazura:
  • 300g čokolade
  • 100g margarina
  • 2 kašike ulja

PRIPREMA:

  • Na pari otopite čokoladu i margarin, malo ohladiti.

  1. Umutite posebno belanca sa šećerom u prahu u čvrst sneg kao šam, ostavite sa strane
  2. U drugu posudu umutite posebno  žumanca, dodajte otopljenu čokoladu sa margarinom, zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  3. Varjačom izmešajte smesu, dodajte postepeno umućen sneg od belanaca,pa opet smesu lagano izmešajte i sjedinite .
  4. Smesu isipajte na pleh obložen pek papirom za pečenje, pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
  5. Gotovu koru ohladite a zatim je isecite na tri jednaka dela po dužini.

Za premazivanje kora:
  • Na vatri zagrejte da se otopi džem od kajsija.
  • Nožem skinite tanki sloj po vrhu kora, kako bi korice lakše upile džem i bile što više sočnije.
  • Korice premažite toplim džemom od kajsija da se dobro natope.
  • Spojite tri kore , redom jedna na drugu, pa treću koru.
  • Poslednju, koru ne premazivati je džemom,ostavite da odstoje do sutradan da se dobro ohladi i stegne.
  • Kore secite na željene veličine kockica, 2,5cm.

Čokoladna glazura:
  • Čokoladu sitno iseckajte, dodajte margarin i ulje, stavite na paru da se otopi, ili u mikrotalasnoj pećnici.
  • Kockice umočiti u otopljenu čokoladu sa viljuškom a drugom kašičicom pelivati čokoladu preko kockica.
  • Čokoladne kockice minjona stavljati na papir ili rešetku da se čokolada stegne i ohladi.
  • Minjone ukrasiti po želji šarenim sitnim bombonicama ili cvetićima..






















петак, 5. новембар 2021.

DOMAĆI FONDAN SA MEDOM






Domaći fondan sa medom bez glicerina, bez hemije na prirodan i zdrav način...
Od kada sam dobila ovaj recept za fondan sa medom, samo sa njime oblažem torte za sve prilike, pogotovo za dečicu i njihove rođendane jer znam šta su pojeli..
Radila sam Farmu Tortu na sprat kao i figurice za Vasilijin 2.rođendan tako da mi je bila potrebna dupla količina fondana, inače je radim  od 500 do 600g šećera u prahu i sve ostale sastojke podelim na pola, toliko je količina smese fondana dovoljna da se obloži torta od prečnika 26cm do 28cm. ako je potrebno više fondana radite  duplu smesu
Torta je bila čokoladna, predhodno sam je premazala podlogom od čokolade i margarina, ohladila a zatim stavila fondan.
Torta sa fondanom doro podnosi hladnoću u frižideru, ne znoji se i ne puca kao ovaj sa glicerinom.
Prijatno!

SASTOJCI:
  • 10g želatina
  • 4 -5kašika vode
  • 100g margarina
  • 100g meda
  • 4 kapi arome vanilije
  • 900g-1kg šećera u prahu

PRIPREMA:
  • Šećer u prahu -obavezno- prosejte na situ za brašno..
  • Više od polovine šećera u prahu sipajte u posudu i napravite u sredini malo udubljenje, preostalo šećera ostavite sa strane za kasnije.

  • Želatin sipajte u posudicu sa 4-5 kašika vode i izmešajte, ostavite ga da nabubri.

  • U drugoj posudici sipajte med, margarin,  sve zajedno otopite na laganoj temperaturi.

  • Sklonite posudu sa vatre, dodajte nabubreli želatin, mešajte kašikom dok se želatin ne rastopi.

  • Otopljenu masu od meda, margarina i želatina odmah isipajte u posudu sa šećerom u prahu, mešajte kašikom sve dok šećer ne upije i pokupi svu tečnost, zatim pređite rukom da mesite smesu pritom dodajući postepeno šećer u prahu.

NAPOMENA!
Većinom slučajeva ne potrošim svu količinu šećera, ponekad ode sav šećer , nekada ne.. bolje je staviti manje šećera jer može se dodati naknadno.

  • Smesa za fondan na kraju trebala bi biti kompaktna, mekana koja se ne lepi za ruke.
SAVET!
  • Fondan sa medom najbolje je napraviti onda kada vam treba, jer tada najlepše je sa njim raditi, smesa je mekana, lako se razvlači i lepo se obloži torta.

  • Ako sa fondanom odmah ne radite stavite ga u najlon kesi , istisnite vazduh iz kese a zatim dobro umotajte kesu. 

  • Kesu sa fondanom stavite u plastičnoj ambalaži, dobro zatvorite poklopcem i ostavite ga u frižideru do upotrebe.

  • Fondan koji je dugo odsatajao biće čvrste strukture.
  • Radnu površinu premažite sa biljnom mašću, izručite fondan i rukama masnim od biljne masti premesite fondan da omekša i izbacite zaosatali vazduh koji je ostao, zatim rastanjite oklagijom koliko vam je potrebno za tortu.

  • Rastanjeni fondan prebacite preko oklagije, prenasite preko torte i obložite je celu po pravilnom postupku kako treba.

NAPOMENA!
Pri radu sa fondanom VIŠE ne  koristim GUSTIN nego BILJNU MAST ILI MARGARIN, mnogo je lakše raditi sa fondanom i bolje se razvlači..PS..Za tu caku videla sam kod "MarinaS TASTE"





















 

среда, 13. октобар 2021.

FEERONI U TEGLAMA


Feferoni u teglama..ljute paričice...mora malo i ljuto da se pripremi za zimu da da apetit, a ljuto je zdravo.
 Ovo je jedan najlakši način stavljanja feferona za zimu .
 Ovde nemorate da stavljate tegle u šerpi sa vodom na šporetu, kako bi pasterizovali, pritom bojeći se da li će vam tegle popucati što je i opasno, i ode sve u propast.
Lepo pripremite feferone i sa teglama pravac u zagrejanoj rerni , gde će se feferone fino pasterihzovati kao da su kupljene iz trgovine.
Probajte..




POTREBNO JE:

  • 1kg ljutih papričica
  • 700ml vode
  • 250ml alkoholnog sirćeta
  • 1 kašičica so
  • 1 kašičica šećera
  • biber i zrnu

PRIPREMA:

  • Pripremite čiste sterilisane tegle.
  • Feferone, ljute papričice operite i isecite drškice.
  • Po nekoliko zrna bibera stavite u svakoj teglici.
  • U tegle složite redom papričice, ređajući ih gušće jedne do druge da što više stane u tegle.
  • Stavite vodu da provri , dodajte šećer i so i sirće, ostavite da još jednom sve zajedno provre.
  • Vrelim nallivom nalijte teglice sa feferonama.
  • Tegle malo protresti da izađe vazduh (ako je potrebno opet dolijte tečnost) i zatvorite sa metalnim poklopcem.
  • Gotove tegle sa feferonima stavite u već zagrejanoj rerni na 100stepeni oko 30 minuta, zatim isključite rernu i ostavite tako dok se tegle potpuno ohlade zajedno sa rernom.
NAPOMENA!
  • Meni je od 1kg feferona izašlo oko 3 tegle od 720, a količina zavisi  kako slažete feferone i od veličine papričice.
  • Na ovaj način u teglu mogu  i okrugle ljute paričice..












 

четвртак, 7. октобар 2021.

KOLAČ SA BANANAMA


Kolač sa bananama ..jednostavan, fini kremasti kolač sa ukusom banana...

POTREBNI SASTOJCI:

ZA KORU:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika mekog brašna


Za preliv kore:

  • 200ml hladnog mleka 
  • 1 kesica vanil šećer


FIL:

ZA FIL: 

OD VANILE I ČOKOLADE:

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 500 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 5 kašika šećera
  • 50g margarina


  • 500ml mleka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 5 kašika šećera
  • 50g margarina

Još:

  • 4 banane

DEKORACIJA:

  • 1kesica šlaga
  • mleko po potrebi


PRIPREMA:

  • Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte postepeno šećer mutite mikserom neprestano dok se šećer ne otopi.
  • Dodajte prosejano brašno i lagano ga izmešajte varjačom .
  • Pripremljenu smesu rasporedite i poravnajte u podmazan kalup  veličine 22x32cm .
  • Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko20minuta.
  • Gotovu koru izvadite iz rerne i odmah je prelijte sa hladnim mlekom pomešanog sa kesicom vanilinog šećera.

PRIPREMA FILA:

Vanil fil :

  • Posebno umutite penasto žumanca sa šećerom  da pobele.
  • Umućena žumanca podelite na dva dela 
  • U jedan deo umućena žumanca umešajte 2 kesice pudinga od vanile,5kašika šećera sa 200ml mleka, zatim dodajte i umešajte mešavinu pudinga od vanile u proključalo mleko.
  • Mešajte smesu neprestano dok se ne skuva i zgusne puding,  zatim odmah dodajte i umešajte omekšali margarin . 
  • Vanil kremu ostavite da se ohladi.

čokoladni fil:

  • U drugi deo umućenih žumanaca umešajte 2 kesice pudinga od čokolade, 5 kašika šećera sa 200ml mleka,dodajte mešavinu pudinga od čokolade u proključalo mleko.
  • Mešajte smesu i kuvajte dok se ne zgusne, odmah dodajte i umešajte omekšali margarin.

POSTUPAK  FILOVANJA  :

  • Umutite šlag sa mlekom kao prema upustvu na kesici.
  • Na hladnu koru nanesite prvo vanil kremu i ravnomerno je rasporedite i poravnajte
  •  Zatim preko vanile kreme isipajte i premažite polovinu čokoladne kreme složite cele banane, preko isipajte preostali čokoladni krem i poravnajte.
  • Kolač ostavite da se ohladi a potom ukrasite umućenim šlagom..

Prijatno!



 








 

недеља, 3. октобар 2021.

SLATKO OD BELOG GROŽĐA









POTREBNO JE:
-1kg Belog grožđa -krupnih zrna
-1 kg šećera
-1 čaša vode-200ml
-1 kesica limontusa
-1 limun po želji
-List rozetle po želji

Priprema slataka:

Grožđe oprati pod mlazem hladne vode.
 Sa zrna grožđa skinuti peteljke.

 Zrna grožđa ocediti  od vode u đevđiru.

Na laganoj vatri staviti šerpu sa 1 kg šećera i čašu vode da se skuva sirup.

Kada se sirup ukuvao i postao malo gušći tad dodati zrna grožđa.

 Šerpu protresti kako bi se zrna jednako natopila sirupom dok se kuvaju.
Slatko kuvati na jačoj vatri uz povremeno protresanje šerpe i skidanje pene ako je potreno.

Slatko je gotovo kada se na površini pojave veliki bistri mehuri.
Na kraju dodati kesicu limontusa , po želji narezan limun na kolutove ili  list rozetle.Slatko kuvati još koji minut zatim skloniti šerpu sa vatre.
Pamučnu krpu nakvasiti hladnom vodom i pokriti šerpu sa vrelim slatkom.
Šerpu sa slatkom ostaviti da se ohladi 24h.

Sutradan slatko sipati kašikom u čiste, suve i sterilisane  staklene tegle.
Tegle zatvarati hermetičkim poklopcima.Tegle sa slatkom od grožđa staviti na hladnom mestu na polici u špajzu...

NAPOMENA!
Pri kuvanju slatka dolazi do izlaženja semenkica iz zrna.
Pred kraj kuvanja slatka kašikom skupiti sa površine sve semenkice kako bi slatko bilo ukusnije i imalo lepši izgled u tegli.
Mera čaša za vodu je 200ml.
Prijatno!












недеља, 5. септембар 2021.

BISKVITNI VOĆNI KOLAČ KAO TORTA



Biskvitni voćni kolač kao torta..
Jedan fini, starinski kolač u novom izdanju..  premazan finom vanil kremom sa dodatkom voća.Ovog puta su to breskve i neizbežne banane...koje daju posebnu notu ukusa voćnom kolaču..
Voćni kolač je izdašan kao jedna torta..ima predivan ukus kome neće odoleti ni deca ni odrasli..probajte i uživajte ..


POTREBNI SASTOJCI:


ZA KORU:

  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 100ml vruće vode
  • 10 kašika mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv kora:
  • 250ml hladnog mleka

ZA FIL:
  • 1l mleka
  • 10-12 kašika šećera
  • 4 žumanca
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 3 kašike gustina
  • 100ml slatke pavlake
  • 125g maragarina
  • 50g šećera u prahu

 ZA DEKORACIJU:

  • 200g šlaga
  • mleko  po potrebi 
 još:
  • 2 banane - još 1 banana za dekoraciju
  • 2 breskve-još 1 breskva za dekoraciju
  • 50g čokolada


PRIPREMA:

KORA:

  1. Posebno odvojite belanca od žumanaca.
  2. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer postepeno i miklsajte mikserom dok se šećer ne otopi.
  3. Umućenim belancima dodajte žumanac po žumanac, vruću vodu, zatim miksajte na laganoj brzini sve dok masa ne postane beličasta i penastija.
  4. Na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, varjačom lagano smesu izmešajte i sjedinite.
  5. Pripremljenu smesu isipajte i ravnomerno rasporedite na pleh od šporeta koji je obložen masnim papirom za pečenje.
  6. Pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15 minuta.
  7. Gotov patišpanj izvadite iz rerne pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.


FIL:

SAVET!:

  • Za fil su potrebna samo žumanca,  belanca ostavite ufrižideru za kasnije, ne bacati ih nego iskoristiti za puslice ili po želji za pavlovu tortu!

  1. Umutite žumanca sa šećerom da pobele, dodajte puding od vanile, gustin i 200ml mleka, izmiksajte mikserom da nema grudvica,smesu isipajte u 800ml provrelog mleka.
  2. Neprestano mešajte dok se fil ne zgusne
  3. Fil ostavite da se ohladi.
  4. Umutite slatku pavlaku .
  5. Umućen margarin sa šećerom u prahu spojite sa hladnim filom od vanile, dodajte umućenu slatku pavlaku, dobro izmiksajte smesu  i sjedinite krem.
POSTUPAK FILOVANJA:
  • Banane 2 isecite na kolutove +1 banana za dekoraciju
  • Breskve izrežite na jednake tanje režnjeve.


  • Skinite papir sa patišpanja i isecite ga na pola na dva pravougaona dela.

  • Jedan deo kore stavite na tacnu. poprskajte mlekom, zatim isipajte pola fila  i ravnomerno rasporedite i premažite.

  • Drug deo polovine kreme podelite na  dva dela.

  •  Drugu koru takođe poprskajte mlekom, isipajte fil od vanile i  premažite,  na fil poređajte banane na kolutove i breskve.

  • Kolač po vrhu dekorišite ostatkom kreme od vanile i šlagom. 
  • Na kraju kolač ukrasite sa bananom i breskvom i rendanom čokoladom.
  • Kolač ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne oko 4h do5h, kako bi se ukusi sjedinili i koloč bio što ukusniji...

SAVET ZA FILOVANJE!
Uzela sam dve dresir kese za ukrašavanje torte, napunila jedu kremom od vanile i drugu kesu sa umućenim šlagom, na dresir kesi isekla vrhove, zatim i istiskivala kremu i šlag u jednake puslice i tako isfilovala kore i ukrasila kolač.

Napomena!
Voće za kolač koristila sam banane i breskve, drugi put obavezno pravim sa jagodama, sada ih nema ali može sa drugim sezonskim voćem,kao sa kupina,borovnica .. još višnja, malina, kajsija i td.