Za:
- 2 krastavca
- 400ml gustog jogurta
- 100ml kisele pavlake
- 2 čena belog luka
- 2 grančice peršuna
- Mirodjija seckana
- 1 kašičica origano
- 1/2 ocedjenog limuna
- So po ukusu
Marinada za meso sa začinima
- 1kg-2 kg svinjskog mesa od buta- junetina, piletina jagnjetina -po svom ukusu
- So
- Biber
- 2 kašike senfa
- 1 kašika mlevene slatke paprike
- 3 kašike origano začina
- Jedna grančica ruzmarina
- 200ml maslinovog devičanskog ulja
- 3 čena belog luka
Priprema:
Aromatična -Tzatziki salata - ili - Caciki salataDan ranije, kao i meso pripremiti Cicaki aromatičnu salatu, da se ukusi sjedine da salata ima onaj svoj šmek..
- Predhodno krastavac ogulite i narendajte na sitnije rende.
- Krastavac posolite i ostavite da odstoji 20 minuta, zatim rukama dobro procedite od viška vode.
- U činiju za salatu kašikom izmešajte krastavac, jogurt, kiselu pavlaku, sitno naseckani beo luk, sitno naseckani sveži peršun, dodati maslinovo ulje i iscedjen limunov sok.
- Salatu pripremljenu ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre služenja.
Potrebno je:
Za prilog je potrebno povrće
- Naseckani paradajz 1-2 komada
- Krastavac narezan na komadiće
- Naseskani crni luk na rebarca
- 1kg krompira za pomfrit ili ispržiti 1/2 kg smrznutog krompira za pomfrit
- ulje za pržnje
- Majonez po želji
- Kečap po želji
PRIPREMA MESO U MARINADI
- Dan ranije pripremite meso u marinadi sa začinima.
- Meso za marinadu stavite u komadu ili malo deblje šnicle.
- U većem sudu dodajte sve suve začine, grančicu ruzmarina, senf i maslinovo ulje,kašikom sve izmešajte.
- Meso u komadu ili svako parče na šnicle premazati pripremljenom marinadom, ja sam dodala nekoliko kremenadli.Kremenadle sam zasekla malo ivice sa strane kao što je na slici.
- Meso marinirano složitie u istom sudu, pokrijte providnom folijom i ostaviti preko noći da odstoji u marinadi.
- Tako marinirano meso ostaviti da odstoji preko noći
- Meso što je duže u marinadi, poprimiće začine i biće mekanije
- Pleh od šporeta stavite u rernu na 200c stepeni da se dobro zagreje.
- Zagrejani pleh izvadite iz šporeta, po dnu pleha poredjajte meso iz marinade.
- Zatim pleh staviti što bliže gornjim grejačima , peći na 200c stepeni ok 40 minuta.
- Pečeno meso izvadite iz rerne, malo ohladite,zatim oštrim nožem isecite meso na sitnije i tanje parčiće ili šnite
- Na pola pečenja pleh sa mesom izvadite iz rerne okrenite drugu stranu mesa da se dopeče.
- Odmah toplo servirajte na pitu za giros, dodatjte priloge po svom ukusu
- Stavite na tanjiru suvu pitu za giros, poredjajte komadiće mesa po izboru, dodajte malo crnog luka na rebarca,malo krastavaca na komade, malo paradajza na komade, vrući pomfrit, majonez i na kraju aromatičnu salatu Caciki ili kako je Grci zovu "Tzatziki" salata.
- Giros uviti ili urolati u pitu, tortilju i služiti se.
SAVET!
Sve sastojke za giros može se ranije pripremiti kako bi se lakše napravio giros.
Salata Caciki dan ranije pripremite, jer je lepša, ukusnija kada ostoji ima gustinu i fantastičanu aromu.
Meso takodje dan ranije marinirajte i pripremite
Pitu za giros ranije umesite i ispecite, možete tople pite zamrznuti u zamrzivaču, kada je potrebno izvadite ranije da se odmrznu pa ih malo podgrejte kada vam bude ostali prilog gotov.