Претражи овај блог

субота, 25. јун 2022.

ROLOVANA BAKLAVA SA KEKSOM I MALINAMA


 

    Rolovana baklava sa keksom i malinama, jako mirisna i veoma ukusna...    

Tačno 2017 god. pravila sam ovu baklavu za Badnje Veče pred Božić, ali od smrznutih malina, sećam se da je bila uksna i neodoljiva.

Sada sam je pravila od svežih malina..baklava je bila sočna, mirisna i punoo ukusnija.. Samo ću da kažem da mi se baklava više dopala od svežih malina...cela kuća mi je mirisala na maline..mmm..opet ima da je pravim dok ima malina..Dodala sam nove slike baklave od malina u ovaj stari post  koje sam slikala ..pa vidite kako je bila dobra...a tek ukus...

Probajte je ...                           











POTREBNI SASTOJCI:

500g Tankih kora ya baklavu
300gr Izmrvljenog plazma keksa
300gr Mlevenih oraha
400g maline-sveže ili smrznute
250g margarina

SIRUP ZA PRELIVANJE BAKLAVE

600ml Vode
700g  Šećera
 1 Vanilin šećer
pola limuna




PRIPREMA:

Plazma keks uvite u krpu i čekićem za meso izmrvite.
Orahe samleti i sjedinite sa keksom.
Maline sveže ili pripremiti smrznute
U malom sudu otopite margarin

SIRUP
Odmah skuvajte sirup, da bi bio hladan kada se baklava ispeče .
Stavite šećer i vodu  da se kuva.

Kada sirup provri, kuvajte još 5 minuta, zatim skolonite sa vatre da se ohladi.
 Može te dodati po želji limun isečen na kolutove


Odvojite po 2 kore ako su deblje,  ili po 3 kore ako su tanje .
Na radnoj pšovršini stavite jednu koru, premažate je otopljenim margarinom, složite drugu koru premazate otopljenim margarinom, potom složite treću koru, premažite margarinom pospite mešavunu od plazme keksa  sa mlevenim orasima.
Zatim  pri dnu kore po keksu  poređajte  maline.



Koru uvujte i urolajte u rolat, lagano je suzbite sa jedne i sa druge strane da ima izgled kao da je zgužvani rolat, ako su  maline sveže ne gužvati rolat.


Četvrtasti kalup podmažite otopljenim margarinom,  rolate baklave poredjate u četvrtasti pleh.


Nastaviti sa rolanjem kora sve dok ima keksa i maline.Ako nestane voća, moze se rolati baklava samo sa keksom i orasima.

Rernu predhodno zagrejte na 200stepeni, pecite baklavu oko 20-25 minuta

Pečenu baklavu odmah prelijte sa ohladjenim sirupom, baklavu ostavite oko 3h da odstoji kako bi upila sav sirup i bila puno sočna.
Baklavu iseci na parčad i sluziti.

SAVET!

Rolanu baklavu sa svežim malinama isecite odmah pre pečenja i prelijteje sirupom.
 Umesto malina može višnja koju predhodno očistiti od koštica.
Baklava je posna i odlična je poslastica za vreme posta.
Prijatno!














недеља, 19. јун 2022.

KUMINE HRSKAVE KOCKE SA VIŠNJOM




  • Višnja kolač, je omiljeni kolač mog sina Marka.

Volim ovaj kolač da pravim, mislim da nema osobe koja ne voli ovu poslasticu sa višnjama. Kolač je vazduštast i osvežavajući  sa puno sočnih višanja , nije puno sladak i brzo  se napravi. Kolač  je najlepši i lepo miriše  kad se napravi od svežih višanja.Kad je sezona višanja svaka domaćica voli da napravi svoj najukusniji i najlepši kolač, kao da se takmičimo čiji će kolač biti najbolji . Recept i preporuku za ovaj kolač sam dobila od moje kume Vesne, pravila sam ga više puta, uvek je najbolji  i savršeno izgleda. Želela sam da  napišem ovaj post za stari  recept o kolaču  sa višnjama  koje su nekada pravile naše bake , naše mame i moja kuma . Višnja  kolač je kolač mog detinjstva i moje dece .Hvala ti moja kumo!


POTREBNO JE:

4 JAJA
1 PRSTOHVAT SOLI
2 ČAŠE ŠEĆERA
1 ČAŠA ULJA
1ČAŠA JOGURTA
2,5 ČAŠE BRAŠNA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
400-500g SVEŽIH VIŠANJA-ILI ZAMRZNUTE VIŠNJE
2 KESICE VANILINOG ŠEĆERA

JOŠ
ZA PODMAZIVANJE KALUPA
MALO ULJA
3 KAŠIKE BRAŠNA
ŠEĆER U PRAHU PO POTREBI

PRIPREMA:
Predhodno pripremiti višnje-

-višnje oprati i očistiti od koštica, zatim ih dobro ocediti od viška soka

Ocedjene višnje poredjati na tacnu za tortu, posuti višnje sa šećerom

Tacnu protresti sa višnjama kako bi višnje  bile pošećerene

PRIPREMA KOLAČA

U činiju posebno odvojiti belanca od žumanca

U belanca dodati jedan prstohvat soli, zatim belanca umutiti u čvrst sneg
  dodati  kašiku po kašiku šećera.

Umućenim belancima dodati žumanca,  jedan po jedan žumanac uz neprekidno miksanje miksera.
Kada su umućena žumanca sa belancima dodati ostale sastojke, ulje jogurt i prosejano brašno sa praškom za pecivo.
Varjačom lagano promešati masu i sjediniti je u finu glatku masu bez grudvica.
Pravougaoni kalup podmazati uljem i posuti brašno, kalup rastresti sa brašnom tako da je svuda dno pokriveno brašnom.
Umućenu masu celu izručiti u kalup, višnje poredjati po vrhu po celom  testu.
Na kraju posipati vanilinim šećerom ceo kolač po vrhu .
Rernu predhodno zagrejati na 200c pa smanjiti na 180c, kolač peči na 180c oko 30 minuta
Kolač ohladiti a zatim seći na kocke i služiti se.
Savet!
Merica za sastojke je čaša od jogurta
PRIJATNO!




субота, 18. јун 2022.

TIKVICE PUNJENE SA JUNEĆM MESOM



                                      





POTREBNO JE:

  • 1kg MALDIH TIKVICA
  • 400 g JUNEĆE MLEVENO MESO
  • 3 VEZICE MLADOG LUKA SREBRENJAKA(ili 2 glavice crnog luka)
  • 2 PARADAJZA
  • 2 KASIKE BRAŠNA
  • PO UKUSU SOLI
  • PO UKUSU BILJNI ZACIN
  • 100ml ulja


PRIPREMA:
Tikvice oprati i viljuškom ih izrezbariti.Preseci ih na pola, pa kašcicom ih unutar izdubiti..
U posudu zagrejati ulje, zatim malo prodinstati  tikvice  sa svih strana na vrelom ulju.
Tikvice izvaditi iz posude i ostaviti sa strane dok se fil od mesa priprema

Mladi luka sitno naseckati, prodinstati ga na ulju. Dodati mleveno meso, dinstati sve
 zajedno oko 15 minuta .Nadev od mesa posoliti , pobiberiti i začiniti pou ukusu, pa skloniti sa vatre.U posudu gde su se dinstale tikvice dodati oko 2 kašike ulja
i malo zagrejati, zatim u njemu dodati usitnjen paradajz na kockice.U prženom paradajzu
 dodati brašno, promešati pa naliti vodom oko 1 čaše (200ml )skloniti sa vatre.
Gotovim nadevom napuniti tikvice, pa ih složiti u dubokoj posudi, preliti prelivom
 od upržnog paradajza i brašna.

Tikvice punjene kuvati na vatri oko20 minuta. Zatim zagrejati rernu na 200c, pa tikvice zapeci
u rerni oko20 minuta.
NAPOMENA!
Tikvice služiti tople uz kiselo mleko ili kiselu pavlaku .
PRIJATNO!

четвртак, 16. јун 2022.

DOMACI KOMPOT OD TREŠANJA





Trešnje rodile kao nikada do sada.
Želela sam da moji ukućani tokom zime uživaju u divnom
kompotu od trešanja.
Pre nekoliko godina dobila sam ovaj recept za stavljanje kompota od raznog sezonskog  voća.
Recept je jednostavan na veoma lak način da sezonsko voce koje želite ostavite za zimu.
Recept za kompot od trešanja i bilo kog drugog voća  je bez konzervansa a ukus kompota i voća je fantastican.
Kompot od trešanja je veoma zdrav pun vitamina, ako pretekne i ne pojedete sve može poslužiti za razne poslastice, kolače i pite.
Na isti način možete staviti  kompot od višanja, kajsija,breskve,krušaka(samo kostice predhodno iskoštičiti)


POTREBNO JE:

  • TREŠNJE-VIŠNJE- PO POTREBI
  • 6 KAŠIKA SECERA-  na svaku teglu posebno
  • 750ml VODE


PRI[REMA:
  • Trešnje predhodno dobro oprati, skinuti im peteljke. Odabrati samo zdrave i zrele plodove
  • Tegle trebaju biti čiste i sterilisane.


  • Tegle napuniti trešnjama, dodati preko trešanja po 6 kašika šećera (ako je trešnja puno slatka staviti 4 kašike šećera na teglu-ili 6 kašika šećera ako trešnja nije slatka)

  •  Zatim tegle napuniti hladnom vodom do vrha,  tegle zatvoriti hermetičkim poklopcem.


Izvršiti pasterizaciju

  • U dubokom loncu  na dno lonca položiti pamučnu krpu. Poredjati napunjene tegle sa trešnjama.(ja sam poredjala tri tegle, pa opet ostale tri tegle)



  • Lonac naliti toplu vodu da prekrije poklopce.Staviti lonac na šporetu na vatru da vri oko 5 minuta( da se čuje strujanje vode, tako se istisne višak vazduha iz tegle)



  • Pažljivo krpom izvaditi tegle.Poredjati tegle na radnoj površini i ostaviti da se potpuno ohlade.
  • Kompot ostaviti na hladnom mestu da tako dočekaju zimu..



  • Postupak ponoviti sa ostalim teglama.
  • Kompot na ovaj način pripremljen može se čuvati duže od godinu dana.


Savet!

Kada se priprema kompot od kajsija ili breskve, birati zdrave plodove , ne suviše zrele i meke.
(da se voće nebi raspalo)
Zatim ih preseci na polutke, izvaditi im koštice.
Ako je voce dosta krupno kao breskva ili kruška, oljustiti koru i iseci na komadice ili kockice.






среда, 8. јун 2022.

PAŠA LOKUM KOCKE SA JAGODAMA







Paša lokum kocke sa jagodama..

Fantastičan kolač kremasti sa keksom u kombinaciji sa voćem..

Pravila sam skoro paša lokum sa kokosom, sa plazmom, sada sam ga pravila sa Toto kesom, samo ću reći da je kolač divan, jednostavan, brz i veoma ukusan..mmm..

Kolač paša lokum kocke u bilo kom izdanju i kombinaciji  da napravite biće samo još lepši i ukusniji...

Probajte...


SASTOJCI:

Za podlogu:

1 kutija Toto keksa

FIL:

1 l mleka

120g šećera

60g brašna

60g gustina

krem od toto keksa

100g čokolade za kuvanje

100g margarina


Za premazivanje:


200ml slatke pavlake

300g jagoda


PRIPREMA:

Predhodno sa toto keksa odvojite krem koji je namazan keks, zatim keks sameljite na mašini za mlevenje oraha.

Pripremite pleh od šporeta prečnika 40x34 cm. ravnomerno po njemu rasporedite mleveni keks.

U 200ml mleka razmutite mešavinu, brašno, gustin , bez grudvica, preostalo 800ml mleka stavite na vatri da provri.

Dodajte razmućenu mešavinu u provrelo mleko u tankom mlazu, mešajte nepresatno dok se masa ne počne zgušnjavati.

Gotovu masu skolonite sa vatre te dodajte, krem od toto keksa, izlomljenu čokoladu na kockice, i omekšali margarin.

Mešajte netrestano varjačom masu sve dok se ne otope sastojci i sjedine u finu kompaktnu kremu.

Odmah vrući fil isipajte ravnomerno preko raspoređenog keksa.

Ostavite pleh sa podlogom  vrućim filom da se ohladi nekoliko sati od 3_4h.

Za to vreme jagode operite i iseckajte na komadiće.

Umutite čvrsto slatku pavlaku i napunite  kesu za ukrašavanje sa nastavkom.

Ohlađenu podlogu isecite po želji na jednake kvadrate.

Na svaki kvadrat preko stegnute kreme istiskajte umućenu slatku pavlaku, zatim na jednom kraju kvadrata preko slatke pavlake stavite komadiće isečenih jagoda.

Pažljivo i lagano krajeve kocke ukrašene savijte u obliku  lepeze.

Prijatno!











 

петак, 27. мај 2022.

Rupičasti kolač sa jagodama





Rupičasti kolač sa jagodama

Fini voćni kolač jednostavan, patišpanj izbušen rupicama, ispunjen pudingom od jagoda i jagodama...



Sastojci:

200gr jagoda

ZA KORU.:

4 jaja

150g šećera

1kesica vanilin šećer

100ml ulja

150 ml mleka

250g brašna

1 kesica praška za pecivo

ZA FIL:

500ml mleka

3 kašike šećera

1 kesica pudinga od van ile

100g margarina


Predhodno jagode operite, isecite na sitnije komadiće i ostavite da se ocede od vode.

75g želea sa ukusom jagoda

200ml vode

PRIPREMA:

Posebno razdvojite belanca od žumanaca.

Zatim belanca umutite u čvrst sneg,  postepeno dodajte  vanilin šećer i šećer kašiku po kašiku uz neprestano miksanje mikserom.

U čvrst sneg od belanca dodajte žumanc po žumanc i dalje muteći mikserom dok se masa sneg od belanaca i žumanca ne sjedine u finu masu.

Dodajte tečne sastojke, mleko i ulje, zatim dodajte i umešajte suve sastojke, brašno izmešano sa praškom za pecivo.

Izmešajte lagano i sjedinite smesu.

Pripremljenu smesu isipajte u pripremljeni pravougaoni kalup prečnika 21x31 koji je obložen pek papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko20 do 30 minuta, dok ne porumeni.

Iz rerne izvaditi koru, odmah na pečenoj vrućoj kori drškom varjače izbušiti rupe.

FIL:

Želatin 75g pomešajte u 200ml vode i ostavite sa strane

U odgovarajuću posudu zagrejte 400ml mleka sa šećerom da provri, sipajte puding od jagoda pomešan sa preostalim mlekom, i skuvajte pudin ređe gustine kao kašu.

Zatim želatin sa ukusom jagoda dodajte u vrelu masu pudinga od jagoda i izmešajte da se sjedini smesa.

Gotovu vruću smesu od jagoda pola sipajte preko izbušene kore, varjačom premažite rupice kako bi fil što dublje popunio rupice na kori, zati složite polovinu iseckanih jagoda i opet preko prelijte ostatak fila od jagoda.

Na kraju preko fila poređajte jagode koje su ostale.

Kolač ohladite u frižideru , secite  na kocke i služite se u finom voćnom ukusu jagoda














 

петак, 20. мај 2022.

OBIČAN ROLAT SA JAGODAMA


Jednostavan, običan rolat, obogaćen vanil kremom  i jagodama... Prava fantazija ukusa za puna nepca...

Veoma je ukusan i mirisan, kada se proba vraća u detinjstvo.. kao nekada ...kada smo kao deca znali da uživamo u jednostavne i obične poslastice..

Potrebni sastojci:

  • Jagode 300g

Za patišpanj:

  • 5 jaja
  • 100g šećera
  • 100g brašna

Za fil:

  • 600ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kašiike gustina
  • 10kašika šećera
  • 125g  margarina
  • 100g šećera u prahu

Dekoracija:

  • 100g šlaga
  • 200ml gazirane vode

Priprema patišpanja:

  1. Posebno izdvojite belanca od žumanaca, mikserom umutite belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer kašiku po kašiku.
  2. Zatim dodajte postepeno žumanac po žumanac uz neprestano mutenjem mikserom.
  3. Dodajte brašnoi i lagano sjedinite smesu.
  4. Pripremljenu smesu isipajte i ravnomerno rasporedite  u plehu od šporeta koji je obložen masnim papirom.
  5. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20minuta dok blago ne porumeni.
  6. Gotov rolat izvadite iz pleha i odmah urolajte kraćom stranom zajedno sa  papirom, ostavite tako da se ohladi.

Priprema fila:

  • U odgovarajućoj posudi sipajte 500ml mleka i šećer , stavite na vatri da uzavri.
  • Zatim u 100ml mleka rastvorite mešavinu pudinga od vanile i gustin, sipajte uzavrelo mleko mešajte neprestano dok se ne zgusne.
  • Gotov puding ostavite da se ohladi.
  • Mikserom umutite margarin i šećer u prahu, zatim dodajte kašiku po kašiku mlakog pudinga od vanile, mikserom miksajte i sjedinite fil.

Finalni postupak:

  • Skinite papir za pečenje sa hladnog rolata.
  •  Na kori nanesite fil i ravnomerno ga rasporedite.
  • Jagode oprane isecite na željene komade i rasporedite po kori.
  • Zatim rolat pomoću papira čvrsto urolajte , uvijte rolat u prozirnu foliju i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći da odstoji da se dobro stegne.
  • Umutite šlag sa gaziranom vodom, umućenim šlagom premažite ceo rolat, ukrasite rolat po vrhu šlaga jagodama.
  • Rolat isecite poprečno na šnite i služite se i uživajte u slasti najobičnijeg bogartog rolata sa jagodama..
  • Prijatno!