Претражи овај блог

петак, 7. јул 2017.

DOMACI SIRUP OD VISANJA

                               DOMACI SIRUP OD VISANJA




POTREBNO JE:

3 kg VISANJA-ociscenih od kostica
3 KESICE  LIMONTUSA
1/5 l VODE
SECER PO POTREBI


PRIPREMA:

Visnje oprati, iskosticiti od kostice. U dubokom loncu staviti iskosticene visnje
 sa 3 kesice limontusa.

Rukama visnje izgnjeciti, dodati 1/5 l vode.Pokriti lonac krpom sa visnjama
i ostaviti da odstoji preko noci.

Visnje  rukama izgnjeciti, da sav sok iz njih izadje.Sok zajedno sa visnjama
 procediti kroz cistu gazu ili cedilo.Rukama iscediti visnje sve dok ima soka.

Procedjen sok sipati u odgovarajucu posudu, izmeriti sok loncetom ili soljom od 200ml .
Koliko ima soka toliko secera dodati u posudi.

Staviti na sporetu posudu sa sokom, kuvati na jacoj temperaturi da sok provre.
Povremeno skidati penu, i kuvati sok od kada provri oko 1o minuta.

Posudu skloniti sa sporeta, vreo sok sipati u ciste sterilisane staklene flase.
Flase sa sokom poredjati jednu flasu do druge flase i pokriti starim cebetom, ostaviti
da se falase same po sebi ohlade.

Sok ostaviti na hladnom da stoji i doceka zimu.

NAPOMENA!

Sok moze se sipati  u plasticnim flasama, samo treba sok ohladiti pa sipati u plasticne flase.
Plasticne flase dobro zatvoriti i staviti odmah  u zamrzivacu.
 Iscedjeni ostaci pulpe visnje,  ostaviti u plasticnim kesicama u zamrzivacu za kolace.










среда, 5. јул 2017.

DOMACE SLATKO OD MALINA

DOMACE SLATKO OD MALINA



-MIRISLJAVO SLATKO OD MALINA-
 Najukusnije je slatko od malina  i jagoda .Maline je bobicasto nezno voce, mora se
 voditi racuna da je plod potpuno zdrav i mehanicki neostecen.Treba odabrati ne suvise
zrele i velike plodove, maline ocistiti ih od zaostalih  peteljki i lisca.
Maline i jagode imaju u sebi tvrde kamene celije, koje slatku daju poseban
 ukus i mirisljavu aromu .


 POTREBNO JE:

1 kg MALINA
1 kg SECERA
100 ml VODE

PRIPREMA:

U serpu odgovarajucu za slatko redjati slojevito , red malina ,  red secera preko, pa
opet red malina, i secera.
Sve dok ima malina i secera tako ponavljati postupak.

Posudu sa malinama pokriti krpom i ostaviti da odstoji celu noc.

Serpu sa malinama staviti na sporetu, sipati vodu i kuvati na jacoj vatri.
Povremeno potresti posudu i kasikom skidati penu koja se pojavljuje tokom kuvanja slatka.

Slatko kuvati do zeljene gustine sve dok ne postane gusto.Zatim proveriti kasikom kapi
 da li tesko padaju.

Na kraju skinuti penu, skloniti serpu sa sporeta i pokriti slatko vlaznom krpom.
Ostaviti slatko da se potpuno ohladi.

Tegle ciste  napuniti slatkom od malina , zatvoriti celofanom ili hermetickim poklopcem,
ostaviti na hladnom da ceka zimu.


 NAPOMENA!
Slatko od malina, i od drugog voca je nas srpski specijalitet ili brend
.Slatko se kuva u serpama samo za kuvanje slatka.






среда, 28. јун 2017.

INTERGRALNE LEPINJE SA JOGURTOM


INTERGRALNE LEPINJE

 SA JOGURTOM






POTREBNO JE:

200ml JOGURTA GUSTOG
100g INTERGRALNOG BRASNA
100g RAZENOG BRASNA
2 KASIKE MASLINOVOG ULJA
1 KASIKA SOLI
1/2 KASICICE SODE BIKARBONE

PRIPREMA:
Rernu zagrejati na 200C, zajedno sa plehom za pecenje, dok se lepinje pripreme.

U vanglicu za mesenje dodati brasno intergralno i razeno.U sredini brasna
 dodati  200ml jogurta gustog, kasiku soli i 2 kasike maslinovog ulja.

Rukom promesati i zamesiti testo.Testo izruciti na pobrasnjenoj povrsini i opet
 ga izraditi u glatko testo.Testo podeliti na 12 loptica, svaku lopticu rastanjiti rukom u tanku lepinju.

Iz sporeta izvaditi vruc pleh , podmazati ga maslinovim uljem, zatim poredjati formirane
lepinje i premazati ih maslinovim uljem.

Peci lepinje u zagrejanoj rerni oko15 minuta, bez otvaranja rerne.

Gotove lepinje izvaditi iz sporeta, poprskati malo vodom i uviti u krpu.
Lepinje ostaviti tako da malo odstoje kako bi bile meke i hrskave.


NAPOMENA!
Svaku lepinju pre pecenja ukrasiti linijama na kvadratice- drvenom varjacom
 -lagano pritiskajuci testo.slika br-2









BRZE DOMACE TORTILJE

                             BRZE DOMACE TORTILJE


POTREBNO JE:

300g BRASNA T-400
1/2 KASICICE SOLI
4 KASIKE MASLINOVOG ULJA
180 ml VODE

PRIPREMA:

U sudu za mesenje testa, prosejati 300g brasna, u sredinu napraviti udubljenje
 pa dodati pola kasicice soli i 4 kasike maslinovog ulja pa ga zamesiti sa 180ml vode.


Testo izruciti na radnu povrsinu posutu brasnom i dobro ga izraditi sve dok testo
 ne postane glatko i ne lepi se za ruke.

Ako je potrebno dodavati brasno.

Zameseno testo ostaviti da odmara oko 10 minuta.

Testo podeliti na 10 malih loptica skoro iste velicine.Na radnu povrsinu posuti
brasno, i oklagijom razvuci svaku lopticu u tanku tortilju.(velicine plitkog tanjira).

Tortilje peci na umerenoj temperaturi u podmazanom plehu sa vrlo malo ulja, oko minut
sa jedne strane pa okrenuti drugu staranu, sve dok blago ne porumeni.
(kuhinjski ubrus potopiti u malo ulja i tako podmazivati tiganj).


NAPOMENA!
Tortilje drzati u kesi ili pokriti krpom da bi bile meke do posluzenja.Napravljene tortilje
se mogu drzati u hladnjaku,  i uzimati po potrebi, samo sto tada tortilju treba zagrejati malo
u vrelom tiganju.Uvek kada pozelite tortilju, mirisljavu, izvaditi i  filovati  po zelji.
Ja sam ovaj put izabrala fil od povrca,  zacinjenu, paradajznicnu sa pilletinom i majonezom.
Fantastican ukus koji vas tera da jos jednu pojedete.














SEMIFREDDO SA VISNJAMA

SEMIFREDDO SA VISNJAMA  




Semifreddo visnja je ledena poslastica slicna sladoledu. Osvaja socnim, slatkim ukusom cokoladne kreme visnje i slatke pavlake,  a ledenim dahom ostavlja trag slatkog uzitka.
Jednostavan je za pripremu, a najlepsa ledena poslastica za letnje dane.


POTREBNO JE:


200g OCISCENIH VISANJA
2 ZUMANCETA
1 CELO JAJE
150 g COKOLADE
200ml SLATKE PAVLAKE
3 KASIKE SOKA OD VISANJA
150 g SECERA


PRIPREMA:
Visnje ocistiti od kostica, ocediti ih od viska soka pa ih pomesati sa 50 g secera.
Tako ostaviti da odstoje oko 15 minuta.

Visnje sa posudom staviti na vatru da se malo prokuvaju oko 5 minuta.

Zatim umutiti zumanca sa 50g secera i celim jajetom.

Cokoladu otopiti na paru pa je dodati umucenim zumancima.Mikserom izmiksati cokoladu i zumanca
 sa jajetom neprekidno da se dobije glatki krem svetle boje.
U tu masu dodati 3 kasike soka od visanja.

Slatku pavlaku penasto umutiti , zatim je sjediniti sa kremom od cokolade i jaja.

Kalup precnika 11x30cm.obloziti providnom folijom da krajeve folije vire sa strane, sipati
 polovinu kreme, visnje poredjati po sredini kreme, zatim na kraju preliti ostatkom kreme.

Krajevima folije pokriti kremu sa visnjama, ostaviti u hladnjaku oko3h.

Semifreddo izvaditi iz hladnjaka, preokrenuti ga  na tacnu , ukrasiti visnjama
i preliti ga vocnim prelivom od visanja.

NAPOMENA :
Semifreddo sa visnjama, pre sluzenja  izvaditi iz hladnjaka ostavit da malo na toplom ,
noz umociti u vrelu vodu kako bi lako isekao snit.
PRIJATNO!













понедељак, 26. јун 2017.

PITA SA TIKVICAMA


PITA SA TIKVICAMA





POTREBNO JE:

5 KOMADA MANJIH TIKVICA
5JAJA
250g KACKAVALJA
7 KASIKA GRIZA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
3 KASIKA ULJA
3 KASIKA BRASNA
1 KASICICA SOLI
3 GRANCICE SVEZEG PERSUNA

PRIPREMA:

Tikvice ocistiti, krupno ih izrendati pa ih posoliti i ostaviti da puste svoj sok.
Kackavalj krupno izrendati.

Belanca odvojiti od zumanaca i umutiti u cvrst sneg.Tikvice ocediti, pa ih sjediniti 
sa zumancima, kackavaljem,grizom i snegom od belanaca.

Zatim sve posoliti, dodati prasak za pecivo i promesati drvenom varjacom da 
se masa izjednaci i sjedini.

Predhodno zagrejati rernu na 200c.Polovinu smese  izruciti u duguljastom oblozenom
 kalupu precnika 11x39cm.

 Sloziti po smesi dve grancice svezeg persuna, zatim preliti  preko ostatkom smese, 
 varjacom smesu poravnati ravnomerno  u kalupu.

Pitu po vrhu posipati semenke susama i lana.

Pitu peci 30 minuta na 200c, dok ne porumeni.

Pecenu pitu ostaviti da se prohladi , a posle je seci na kocke ili snite.
Pitu sluziti za dorucak ili veceru sa kiselim mlekom ili uz sezonsku salatu

Ko je ljubitelj tikvica pita je veoma lgana i niskokaloricana , ne moze joj se odoleti.

NAPOMENA- moze u pitu bez dodatka persuna.

PRIJATNO!











субота, 10. јун 2017.

PEKMEZ OD TRESANJA



 PEKMEZ OD TRESANJA










POTREBNO JE:


1kg  TRESANJA
600g SECER
1/2 LIMUNA -OCEDJENOG SOKA

PRIPREMA:

Tresnje oprati, iskosticiti od kostica.U posudu poredjati slojevito red tresanja, red secera.

Secer dodati vise ako tresnje nisu slatke (oko800g) ili manje (oko600g) ako su latke.

Posudu pokriti krpom i ostavitii preko noci da odstoje, da puste tresnje  svoj sok.Sto duze stoje
puste vise soka i lakse se ukuva pekmez .

Ako su tresnje krupne, stapnim mikserom  proci kroz njih,  malo da se samelju,  da
bi se lakse ukuvao pekmez.Moje su bile malo krupnije pa sam ih malo stapnim mikserom izblendirala.

Dzem ili pekmez je najlepsi  kada ima delova voca.

Posudu sa tresnjama staviti na vatru, dodati sok od pola limuna, kuvati uz neprekidno mesanje
 i skidanje pene.

Mesati sve dok se pekmez ne zgusne, ne ispari tecnost i pocne da se
 zgusnjava ostavljajuci  trag kasike.

Gotov pekmaz skloniti sa vatre i vreo sipati u ciste staklene tegle.Tegle zatvotiti
hermetickim poklopcem.

Teglu okrenuti -kontra na radnu povrsinu(poklopac dole)oko minut dva da odstoji
tako i izvrsiti pasterizaciju poklopca, dok se puni sledeca tegla.

Kad se sledeca tegla napuni,  predhodnu teglu napunjenu pekmezom vratiti u normalno stanje.
Odmah teglu staviti pod cebetom, sve tako dok se ostale tegle ne napune.

Napunjene tegle pekmezom  uviti u starom cebetu, ostaviti 24h.
 sve dok se potpuno ne ohlade.

Sutradan izvaditi tegle sa pekmezom  iz cebeta i ostaviti na hladnom
da tako docekaju zimu.

NAPOMENA!
U pekmezu moze se na kraju dodati vanila ili cimet. Pred sam kraj u pekmezu
dodati vanilu ili cimet,promesati i pustiti da provre , onda skloniti sa vatre.
Moze se dodati i kasika dve visnjevaca za malo bolji ukus.
PRIJATNO!