Претражи овај блог

среда, 30. мај 2018.

VOĆNA KREMPITA SA MALINAMA



VOĆNA KREMPITA SA MALINAMA



 




POTREBNO JE:

5 BELANACA
5 KAŠIKA ŠEĆERA
3KAŠIKE BRAŠNA
2 KAŠIKE KAKAA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
100g PEČENOG LEŠNIKA


PRELIV ZA KORU

150ml VODE
5 KAŠIKE ŠEĆERA





FIL ZA KREMPITU
500ml MLEKA
5 ŽUMANCA
12 KAŠIKE ŠEĆERA
5 KAŠIKE GUSTINA
150g MARGARINA OMEKŠALOG

300g MALINE

200g ŠLAG KREM
200 GAZIRANE VODE
 MLEČNI KEKS PO POTREBI

ZA PRELIV OD ČOKOLADE

50 g  ČOKOLADE
50 ml MLEKA
3 KAŠIKE ŠEĆERA
3 KAŠIKE ULJA

PRIPREMA:

Belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg.

U umućenoj smesi  od belanaca dodati prosejano pomešano
 brašno sa kakaom i kesicom praška za pecivo.

Kalup veličine prečnika 30 x23 podmazati uljem i posuti po dnu
 kalupa mleveni pečeni lešnik

Varjačom izmešati i izjednačiti smesu pa sipati u kalupu preko mlevenih lešnika.
Rernu predhodno zagrejati na 200c, kolač peči oko 10minuta

Krempita fil

Žumanca umutiti penasto sa šećerom, zatim dodati brašno.
Predhodno staviti sud sa mlekom da provri.

 Polovinu provrelog meleka sipati preko umućene mase od žumanaca.

Varjačom izmešati penastu masu od žumanaca, sipati sve od
 jednom u preostalo provrelo mleko.

Mešati varjačom neprekidno dok se fil ne skuva i zgusne.
 Zatim posudu sa filom skloniti sa vatre da se malo prohladi pa dodati omekšali margarin.

Mikserom izmiksati fil da se izjednači u fini kremasti fil bez grudvica

FINALNI POSTUPAK 

Pečenu koru izvaditi iz kalupa, okrenuti je kontra u isti kalup--onaj deo što
 je bio dole sa lešnikom sada je gore

Preliv od vode sa šećerom prokuvati,  preliti koru
Umućeni fil za krempitu rasporediti po kori, maline poredjati po filu.

 Zatim umutiti šlag krem sa gaziranom vodom, polovinu šlaga rasporediti po malinama.

Mlečni keks umakati i brzo provlačiti u toplo mleko, redjati keks redom na šlag.

Drugu polovinu šlaga napuniti spric za kolače i po vrhu ukrasiti krempitu

 Praviti mali razmak izmedju keksa kao što je na slici da bi se lakše krempita sekla na parčad.

Gotovu krempitu ostaviti na hladnom u frižider.

 Najbolje krempitu  praviti dan ranije, da ostoji preko noći, kako bi se
 kolač stego i ohladio.

 Ohladjena krempita lakše se seče na parčad

 Napraviti čokoladni preliv,  kocke krempite dekorisati sa čokoladnim prelivom.

PRIJATNO!

















недеља, 20. мај 2018.

VOĆNI KOLAČ LEDENA JAGODA



VOĆNI KOLAČ LEDENA JAGODA






 POTREBNO JE:


  • 2 -pakovanja ROLERA ČOKOLADNOG KEKSA
  • 600ml MLEKA
  • 8 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 2 PUDINGA OD JAGODA


Fil 2

  • 400ml MLEKA
  • 8 KAŠIKA GUSTINA
  • 10 ROLERA ČOKOLADNOG KEKSA
  • 12 KAŠIKA ŠEĆERA


DEKORACIJA:


  • 2 ŠLAGA
  • 150 ml GAZIRANE VODE


  • 200g JAGODA


  • 100g ČOKOLADE



PRIPREMA:
Pripremiti pleh prečnika 30x20cm, zatim poredjati čokoladne rolere, podeljene na pola. Pre toga keks malo natopiti u mleku.
Na vatri staviti mleko da uzavri. U manju posudu razmutiti mesavinu pudinga od jagoda sa šećerom, isipati u provrelo mleko.
Kuvati i mešati neprekidno sve dok masa pudinga ne postane gusta,
Puding  masu od jagoda sipati preko rolera.

Zatim skuvati drugi fil
Posudu sa mlekom staviti na vatru. Gustin sa šećerom razmutiti u malo mleka, sipati u provrelo mleko, kuvati uz stalno mešanje sve dok se masa ne zgusne.

U vrelu masu od gustina izlomiti  rolere koji je ostao, izmešati masu i premazati drugi fil preko toplog pudinga od jagoda.
Umutiti šlag sa gaziranom vodom , premazati kolač. Jagode oprati iseći i po vrhu ukrasiti kolač.
Otopiti čokoladu, po želji dekorisati kolač.
Kolač ostaviti u frižideru da se ohladi, seći po želji i služiti se.
Osvežavajući voćni kolač koji prija i sladi.Prijatno!










среда, 2. мај 2018.

PROLEĆNI BUREK SA SIROM I SPANAĆEM


PROLEĆNI BUREK  SA SIROM I SPANAĆEM



PRIPREMA:

500g DEBLJIH KORA ZA PITU

MEŠAVINA ZA PRSKANJE KORA:

100ml ULJA
1 KAŠIKA SVINJSKE MASTI
200ml JOGURTA
150 ml GAZIRANE VODE
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO

FIL ZA BUREK

3 JAJA
400g  TVRDOG SIRA
1 ČAŠA KISELE PAVLAKE
100g KAJMAKA
400g SPANAĆA
2-3 NAPRSTAKA SO

PRIPREMA:

Mešavina za prskanje kora
U posudu istopiti mast, dodati ulje, gaziranu vodu, jogurt i kesicu praška za pecivo.Mešavinu izmešati kašikom i time će se premazivati svaki red kora.

Spanać oprati, iseckati  i obariti u slanoj vreloj vodi, oko 1minut.Obareni spanać ocediti od vode
U drugoj posudi sjediniti tvrdi sir, jaja, kiselu pavlaku, kajmak pa dodati pripremljeni spanać.

Uzeti okruglu tepsiju prečnika 27cm, podmazati je uljem ili svinjskom mašću.
Kore podeliti na 4 dela po 4 kore.

Prve četiri kore poredjati u tepsiji tako da krajevi kore vise van tepsije.
Taj red kora poprskati pripremljenom mešavinom.

Preko tih kora poredjati drugi red zgužvanih 4 kora, poprskati mešavinom i kašikom sipati polovinu fila od sira i spanaća kao što je na  slici.

Ponoviti postupak, na filu od spanaća poredjati četiri kore da im krajevi vise van tepsije.Uzeti četiri kore svaku posebno zgužvati i složiti peko fila.Poprskati kore mešavinom, preko kora dodati preostalu polovinu fila od spanaća .

Postupak
Na kraju zatvaramo nafilovan burek,  zadnji red kora i krajeve koji vise vraćamo nazad ka sredini tepsije, lagano saviti preko gornjih kora.
Rukama lagano obuhvatimo pripremljeni burek i okrenemo u tepsiji, red kora koji je bio dole sada je gore.Tako će ivice i strane bureka biti jednaka sa svih starana kao pravi burek u pekari.
Mešavina  koja je ostala  preliti burek pred kraj pečenja i vratiti nazad da se dopeče još 10 minuta.

Rernu zagrejati na 200c, smanjiti je na 180c i peći burek 30minuta da blago porumeni i poprimi zlatno žutu boju.

Savet
Kad mislite da se burek nije dobro ispeko, ili volite da je hrskav, okrenite naopako burek u tepsiju, vratiti tepsiju sa burekom nazad u rernu da se dopeče 10 minuta.Burek će tada biti još hrskaviji. Burek ne pokrivati krpom da ne bi omekšao i izgubio svoju hrskavost.Moj burek sa sirom i spanaćem je bio sastavljen od 16 kora tako je bilo pakovanje, zavisi od pakovanja kora nekad ima više ,a nekada manje kora.
Burek od gotovih kora može se praviti i izuzetnog je ukusa sa koprivom , zeljem ili  blitvom.
Vruć burek služiti uz kiselo mleko ili jogurt.
Prijatno! 















четвртак, 26. април 2018.

TULUMBE IZ RERNE

 TULUMBE IZ RERNE



PRIPREMA:

400ml VODE
100ml ULJA
PRSTOHVAT SOLI
300g OŠTROG BRAŠNA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
6 JAJA

SIRUP ZA TULUMBE:

1kg ŠEĆERA
800ml VODE
1LIMUN


PRIPREMA:
Pripremiti sirup od vode i šećera , kuvati na jačoj vatri oko 10 minuta, na kraju dodati limun isečen na kolutove
Sirup ostaviti da se ohladi

Priprema testo za tulumbe:

Na vatri staviti da provri voda, ulje, prstohvat soli i jedna kesica praška za pecivo
U provrelu vodu dodati brašno, neprestalno mešajući varjačom sve dok smesa nije dovoljno gusta
Posudu skloniti sa vatre, ostaviti da se potpuno ohladi


U hladno testo dodati postepeno jaja, jedno po jedno jaje
Mikserom sa  nastavcima za testo neprekidno mutiti sve dok masa ne postane glatka bez grudvica

Četvrtasti pleh podmazati uljem
U špric za tulumbe sa zvezdastim nastavkom sipati testo, istiskivati i oblikovati tulumbe u pripremljeni pleh- Veličine tulumbe po želji

Rernu zagrejati na200c, peći tulumbe oko 30 minuta, da poprime zlatno žutu boju
Zatim rernu isključiti, tulumbe ostaviti 5 do 10 minuta u vreloj rerni- za to vreme ne otvarati rernu

Kada je prošlo određeno vreme izvaditi tulumbe iz rerne i odmah ih umakati u hladnom sirupu

Tulumbe lagano okretati u sirupu sa svih strana, vaditi ih i redjati u plehu
Na isti način uraditi sa preostalim tulumbama

Zatim na kraju tulumbe preliti preostalim sirupom, ostaviti da malo duže odstoje u sirupu.
Tulumbe ohladiti frižideru i služiti se!
Prijatno!

















четвртак, 5. април 2018.

VOĆNI KREMASTI KOLAČ OD JABUKA


                              VOĆNI KREMASTI KOLAČ

                                            OD JABUKA










POTREBNO JE.

ZA KORU:

5 JAJA 
5 KAŠIKE ŠEĆERA
3 KAŠIKE BRAŠNA 
2 KAŠIKE KAKAA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO

FIL OD JABUKA I ORAHA

4 NAKISELE JABUKE
100g  ŠEĆERA
VODA PO POTREBI
200g MLEVENIH ORAHA


 FIL
300ml  SLATKA PAVLAKA

 PRELIV ZA KOLAČ

70g ČOKOLADE ZA KUVANJE

70g TOPING KARAMEL PRELIV



PRIPREMA:

Pripremiti jabuke, orahe i umutiti čvrsto slatku pavlaku
Jabuke oguliti, očistiti ih od semena, iseći na jednake kriške.
Staviti jabuke u posudu sa vodom i šećerom, kuvati dok  ne omeknu.
Skloniti sa vatre posudu sa jabukama i ostaviti da se ohladi.

Zatim predhodno odvojiti  malo vrelog soka od jabuka i  popariti mlevene orahe 

Kora- priprema
U posudu odvojiti posebno belanca od žumanaca. Umutiti mikserom penasto belanca sa šećerom.
Dodati prosejano brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo, varjačom lagano izmešati i sjediniti masu.
Okrugli kalup prečnika 28cm obložiti masnim papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanu rernu na 200c oko15 minuta

Gotovu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi.Skinuti papir sa kore i preseći je poprečno na dva jednaka dela.

Finalni postuak
U kalup vratiti jednu koru, poprskati je prelivom od jabuka i premazati je sa polovinom poparenih oraha.
Zatim na koru poredjati kuvanih kriški od jabuka, premazati trećinom  krema od slatke pavlake, opet poredjati kriške od jabuka, opet krem od slatke pavlake.Staviti odozgo drugu koru, poprskati je slatkim sokom od jabuka, premazati je sa ostatak poparenih oraha, poredjati preostale jabuke  i premazti je sa ostatkom umućene pavlake.

Dekoracija sa prelivom

Kolač preliti sa toping karamel  i otopljenom čokoladom
Čokoladu otopiti sa 50 g margarina , 3 kašike šećera, 3 kašike mleka

Kolač ostaviti da se dobro ohladi i seći po svojoj želji! Kremasto uživanje za vaša nepca!!