Претражи овај блог

среда, 26. октобар 2022.

ŠVARCVALD TORTA









Švarcvald torta ...veoma ukusna torta koja se topi u ustima... Torta za sve prilike...

Kada je probate osvojiće vas sočan i kremasti ukus čokoladne kore koje se stapaju u finu kombinaciju krema čokolade,višnje i šlag od ulupane slatke pavlake...Svima nam se dopala švarcvald torta, posebno taj čokoladni kiselkasti ukus višanja koji se topi u utima, mislim da se može svrstati u vrstu od jednih ukusnih, starih klasičnih torti...

Mogu da kažem nisam je do sada pravila ali sam jela na veseljima, kako sada imam ovaj recept biće često na našim svečanim trpezama..Pravila sam je za svečane prilike ukrašenu šlagom za veridbu i za rođendan moga unukaVasilija, kao junaka iz crtaća BLEJZA koja je bila ukrašena fiondanom..Torta švarcavald bila je avršena  i po izgledu i ukusu...Na vama samo ostaje da je probate i javite utiske ukusa torte..


SASTOJCI:

Za koru:
  • 8jaja
  • 250g šećera
  • 4 kašike ulja
  • 125g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 60g kakaoa

  • 200ml soka od višanaj za prskanje kora
Fil-1.
Fil ganaš krem

  • 500ml slatke pavlake-zaslađene
  • 400g čokolade za kuvanje- koristila menaž

FIL2.
voćni sa višnjama

  • 300-400g očišćenih višanja -iz zamrzivača ili svežih
  • 300ml soka od višanja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike gustina 
  • 5 kašika vode

Fil-3.
  • 200ml soka od višanja za prskanje kora kora
  • 500ml slatke pavlake-zaslađene
  • 1 kašika višnjevače likera

PRIPREMA:
KORA:
  1. Umutiti belanca u čvrst sneg.
  2. Postepeno dodajte šećera kašiku po kašiku, muteći mikserom bez prestanka.
  3. U čvrst sneg od belanaca dodajte žumance po žumance uz još malo neprestano mešanje, zatim smanjite brzinu miksera, dodajte ulje, i mutite masu još malo.
  4. Dodajte prosejano brašno, kakao, prašak za pecivo, varjačom  lagano izmešajte, sjedinite smesu i sipajte u pripremljeni kalup za tortu koji je predhodno obložen masnim papirom za pečenje.
  5. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-45 minuta.

 NAPOMENA!
Količinu sastojaka za četvrtastu tortu uduplirala sam meru za kore i za filove, pekla 2x kore 
-koru  isekla poprečno na dve kore, drugu koru  tako sam dobila 4 jednake kore
za okruglu tortu ispekla 2x po jednu koru u kalupu 26cm i isekla obe kore porečno i dobila 4 kore.

PRIPREMA FILA 1.
  1. Posudu sa slatkom pavlakom stavite na vatri i zagrejte --pazite da ne provri slatka pavlaka.
  2. Kada se pavlaka zagrejala sklonite sa vatre i odmah stavite izloimljenu čokoladu i mešajte sve dok se čokolada ne otopi , povremeno stavite na vatri da se malo podgreje kako bi se čokolada lakše otopila.
  3. Ganaš krem ostavite da se sasvim ohladi, u početku biće retka masa koja će se vremenom kako se hladi zgusnuti.
  4. Mikserom ganaš kremu izmiksajte u malo čvršći krem koja će se miksanjem udvostručiti njena masa..
  5. Pripremljen ganaš krem ostavite sa strane.

PRIPREMA FILA 2.
  1. Na vatri stavite posudu, dodajte višnje, šećer i sok od višanja i kuvajte da proključa.
  2. U manjoj posudi izmešajte gustin i vodu, zatim sipajte u višnje i kuvajte dok se ne zgusne.
  3. Sklonite posudu sa vatre.
PRIPREMA FILA 3.
  1. Izmiksajte slatku pavlaku u čvrstu penu  samo pazite da je previše ne umutite jer se može zgrudvati.

POSTUPAK FILOVANJA:
  1. Filujte kore u kalupu okruglom da bi torta bila ravna, da se lako dekoriše.
  2. U okruglom kalupu stavite prvu koru, malo je poprskajte sa sokom od višanja-
  • -zatim je premažite sa trećinu čokoladnog ganaš fila
  • - preko ganaš nanesite trećinu voćnog fila od višanja
  • - preko višanja nanesite trećinu ulupane slatke pavlake te je premažite ravnomerno.
  • zatim prekrijte drugom korom
  • Ceo postupak filovanja  ponovite još tri puta a potom završite sa četvrtom korom.
  • Tortu isfilovanu sa kalupom ostavite u frižideru na hlađenje do sutradan.
  • Tortu možete dekorisati klasično  kao ja sa crvenim cvetovima, celu je premažite umućenim šlagom a potom po obodima preko šlaga pospite isečenu čokoladu na ljuspice,
  • po vrhu ukrasite tortu sa kandiranim trešnjama.
Savet!
  • Ili na drugi način ukrasite tortu tako što je možete staviti pod fondan.
Ja sam tortu obložila  fondanom sa medom bez glicerina
(na mom blogu imate recept za( Domaći fondan sa medom)








четвртак, 6. октобар 2022.

ŠARENA TURŠIJA U TEGLAMA

Mačak Jelenko.. mi je pozirao ..mislim da mu se sviđa moja šarena turšija...

Šarena turšija u teglama.. pravi kiseli užitak za nepca!
savršena šarena turšija ili mešano povrće pripremljeno u tegle i pasterizovano u rerni....

Već dugo niz godina stavljam šarenu turšiju u buretu na ovaj način.. sa konzervansom i vinobranom, kuvala rastvor i nalivala je hladnim rastvorom ..Turšija mi je uvek bila odlična..
Ali, kada sam kod Minje videla njen recept za "šarenu turšiju"odmah mi se dopao što je bez konzervansa i što se vrši pasterizacija u rerni..mislim da je turšija na ovaj način puno zdravija i ukusnija....što kažu pravi kiseli užitak za nepca!
Recept je originalan ..
za pripremu ove šarene turšije videla sam kod drage Minje  "minjinakuhinjica "..
Probajte ..
prijatno!


 


POTREBNI SASTOJCI:
Povrće: za 4kg
  • 1 kg kornišona
  • 1kg šargarepa
  • 1kg paprike- babure,somborke,crvene,zelene...
  • 2kg karfiola
  • 2do3 glavice crnog luka

PRELIV:
  • 800ml alkoholno sirće
  • 2,5 l vode
  • 150g šećera
  • 100g soli
  • lovorov list
  • biber u zrnu

PRIPREMA TURŠIJE:

  • Pripremite čiste sterilisane tegle od 2kg ili 720g ili od 1 kg.. mogu bilo koje veličine staklenke..
  • U svakoj tegli na dno stavite po malo zrna bibera i grančicu peršuna.
  • Povrće dobro operite, ako je potrebno isecite na komade.

  • SAVET!
  1. Kako biste bili sigurni da je povrće hermetički čisto od pesticida potopite ga u vodi sa 2kašičice sode bikarbone, neka tako odstoji oko30 minuta, zatim operite i iseckajte povrće.
  2. Karfiol odvojite na krupnije i sitnije cvetove,
  3. Krupniju šargarepu isecite na malo veće kolutove.
  4. Kornišon ceo stavite ako je baš krupan i njega isecite na kolutiove.
  5. Crni luk isecite na četvrtine.

PRIPREMITE RASTVOR:

  • Vodu predhodno stavite da provri a potom dodajte so , šećer, lovorov list i malo zrna bibera.
Kada se šećer otopio i so i voda provrela, dodajte sirće i pustite da opet sve zajedno provri.

  • Tegle napunjene povrćem nalijte vrelim rastvorom do vrha , malo ih protresite da izađe vazduh iz njih i ako je potrebno dolijte po malo rastvora, potom zatvorite poklopcem.
  • Tegle stavite u rerni, zatim rernu uključite na 100stepeni  i ostavite 90 minuta, nakon tog vremena isključite rernu i ostavite tegle da se potpuno ohlade ..

  • SAVET!
Najbolje je da turšiju stavite popodne da bi ostala u rerni sve do ujutru i tako se skroz ohladila zajedno sa rernom..i bila bi izvršena potpuna pasterizacija turšije.
Rerna vam tako noću ne bi bila potrebna na odnosu na dan kada spremate ručak..

NAPOMENA!
Povrće možete staviti pojedinačno koje želite..npr.samo karfiol, samo paprika ili zeleni paradajz. i td.
Može se dodati u turšiju i po koja ljuta papričica za one koji vole ljuto da rezni turšija..




 

уторак, 4. октобар 2022.

AJVAR PAŠTETA ILI MALIDŽANO AJVAR


Malidžano ajvar ili Ajvara pašteta




POTREBNO JE:

200 crvenih paprika 
4 velika plava patlidžana 
750 ml ulja
140 g senfa
1 kašika esencije
1 kašika šećera 
1 kašika suvog biljnog začina 

PRIPREMA:

Papriku oprati pod mlazom vode, ostaviti da se ocedi od vode ili obrisati kuhinjskom krpom.
Odstraniti trulež sa paprike, peći samo zdrave paprike.

Papriku peći na jacčoj vatri,   okretati je sa jedne na drugu stranu, da se lepo ispecče.
Pečenu papriku stavljati u posudu poklopljenoj ili u kesi, da tako stoji kako bi se lepo ogulila.

Pariku oguliti, ocediti je u pletenim džakovima okačenom da visi, da se ocedi iz paprike višak
vode, zatim je samleti na vodenici za meso.(papriku cediti sto duže)

Plavi paradajz ispeci odozgo na šporetu ili kao ja u žaru , tada ostaje beo ne potamni .
Paradajz kao i papriku ohladiti i ocediti od višak vode, zatim ga oljuštiti  i samleti na
mašini za meso ili u blenderu.

Mlevenu papriku i paradajz pržiti na jakoj vatri da ispari voda, zatim izvesnog vremena kada
provre papriku przžiti i mešati  oko 30 minuta.

Dodati ulje 750ml i 140g senfa, 1 kašiku esencije, kasiku biljnog zacina i posoliti po ukusu.
Svi sastojci koji su dodati u mlevenoj paprici i paradajzu pržiti i mesati još 30 minuta.

Vreo ajvar sipati u čiste sterilisane tegle, teglu napuniti , zatvoriti i okrenuti je naopako(da
poklopac bude na dno okrenut)tako ostaviti da stoji tegla dok se druga tegla ne napuni ajvarom.

Zatim tegle složiti jednu uz drugu, i pokriti stari ćebetom.Tegle tako držati sve dok se ne
ohlade same.

SAVET:

Pečenu papriku najbolje ocediti u pletenom džakčetu od paprike preko noći, da bi se
sutradan samlela i lako ispržila.
Kada se završi  sa pečenjem paprike iskoristiti žar u njemu ispeći plavi paradajz
Plavom paradajzu meso nece potamneti  ostaće beo.
Ajvar pašteta je namaz koji je jako ukusan bez konzervansa.Recept je proveren probajte
necćete se pokajati.Namaz je odlican za decu kao i za nas starije,   za doručak ili večeru, obožavaće te ga.
PRIJATNO!









среда, 31. август 2022.

JAFA KOLAČ

  



POTREBNO JE:
Za :2x kore
2 jaja
12 kašika šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika brašna
1/2kesice praška za pecivo

Preliv za kore

200g šećera
200ml vode
Fil:
1narandža smrznuta
5 kašika džema od kajsije

Čokoladna glazura
100g ćokolade za kuvanje
2 kašike ulja
2 kašike mleka
2 kašike šečera


PIPREMANJE KORE

Umutiti penasto belanca uz postepeno dodavanjem šećera, zatim lagano dodati žumanac
 po žumanac.
Umućenoj penastoj masi dodati prosejano brašno umšsano sa praškom za pecivo,zatim
 dodati ulje i mleko.Promešati masu i sipati u pravougaonom plehu koji je oblozen masnim papirom.
Koru peci uzagrejanoj rerni na 200c oko 20 minuta. 
Postupak ponoviti za drugu koru.

Jednu koru vratiti na tacnu, a drugu izmrviti za fil.

PRIPREMA FILA:
Na laganoj vatri u manjoj posudi ušpinovati šecer i vodu.
U posudu izrendati smrznutu narandzu,dodati izmrvljeni drugi deo kore,sa 5 kašika
 dzema od kajsija, sve to preliti sa ušpinovanim šećerom.
Promešati smesu da se lepo sve izjednaci.Preko prvi deo kore ravnomerno premazati fil.
Kolač ostaviti da se ohladi i stegne.
Za glazuru od čokolade otopiti na laganoj vatri čokoladu sa šećerom, mlekom i uljem,
mešati neprestano sve dok se ne dobije homogena glatka masa.
Preko hladnog kolča preliti glazuru od čokolade.
Jafa kolač ostaviti u frizideru da se ohladi i stegne.


NAPOMENA!
Kora je pecena iz jednog puta, meni je bilo lakse da koru ispecem odjednom i podelim je.
Dodala sam dve pomarandze smrznute,stim sam povecala filnu masu,koj je odlicna i vise socnija.
Od kada imam ovaj recept, uvek u zamrzivacu imam po neku zamrznutu pomarandzu. Ko zna kad ce zatrebati, jer sinu je omiljeni kolac i trazi da je stalno pravim.
Kolac sluziti hladan,jer tako se oseti miris narandze sa cokoladnim prelivom i ukusom prave jafe.
PRIJATNO!












субота, 23. јул 2022.

PROKUPAČKI VOĆNI KOLAČ








kolač pripremljen u letnjoj varijanti od sezonskog voća -breskve




Kolač pripremljen u jesenjoj varijanti od sezonskog voća-jabuke, dunje, banane...









Jednostavan voćni kolač, laganog ukusa koji prija leti i zimi.
Bilo koje voće da se u kolaču doda može samo njegov ukus da poboljša i da se uživa i sladi u njegovom kremastom užitku..

POTREBNO:

ZA KORU:
  • 2 JAJA
  • 10 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 10 KAŠIKA MLEKA
  • 8 KAŠIKA BRAŠNA
  • 4 KAŠIKE GRIZA
  • 2 KAŠIKE KAKAO
  • 10 KAŠIKA ULJA
  • 1 KESICE PRAŠKA ZA  PECIVO


FIL:
  • 1l MLEKA
  • 1 KESICA PUDINGA OD VANILE
  • 6 KAŠIKA BRAŠNA
  • 4 KAŠIKE GUSTINA
  • 15 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 250g MARGARINA


JOŠ..
  • 3BRESKVE- kada je leto, a može bilo koje drugo voće
  • 3 BANANE
  • 2 JABUKE
  • 1 DUNJA
  • 250ml VODE
  • 100g ŠEĆERA


 DEKORACIJA KOLAČA


  • 100g ŠLAG KREMA
  • 100ml GAZIRANE VODE
  • 50g RENDANE ČOKOLADE

PRIREMA:


Za koru:
U kolač staviti sezonsko voće po želji: Breskve ili Banane, Jabuke, Dunje
Pripremiti voće

  1. Voće oljuštiti i iseći na tanje kriške pa na kockice.
  2. U manjoj šerpici skuvati voće sa 250ml vode , 100g šećera.  (breskve, jabuke i dunje moraju se malo kuvati dok voće ne omeksa)Ostaviti voće sa strane da se ohladi.
  3. U posebnom sudu razdvojiti belanca od žumanaca.
  4. Posebno umutiti belanca sa prstohvatom soli, te dodati šećer i  umutiti belanca u čvrst sneg.
  5. U penastu masu od belanaca dodati žumanca, mutiti mikserom sve dok se masa ne udvostruči.
  6. Umucenoj masi dodati pomešane suve sastojke, brašno, pecivo, griz i kakao.Zatim dodati ulje i mleko.
  7. Varjačom lagano izmešati smesu i sjediniti.
  8. Pripremljenu smesu za koru isipati u pravougaoni kalup veličine prečnika 24x30cm.
  9. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200c oko 20minuta.
  10. Gotovu koru izvaditi iz rerne,voće procediti i odvojiti  slatki preliv .


  • Vruću koru preliti hladni prelivom.



  •  Skuvati fil .
  • Na vatri staviti posudu sa 800ml mleka, 15 kašike šećera, da provri, a zatim dodati 250g margarina, mešati neprestano dok se šećer i margarin  ne otope.


  • U 200ml odvojenog mleka razmutiti 1 kesicu pudinga od vanile sa 6 kašika brasna, 4 kasika gustina.
  • Varjačom umešati mešavinu u provrelo  mleko.Mešati neprestano sve dok se masa ne ukuva i postane gusta.


  • Na natopljenu koru slatkim prelivom isipati polovinu fila, poredjati skuvano procedjeno voće i kolutove banane.Zatim premazati ravnomerno fil preko voća
  • Kalup sa kolačem ostaviti u frižideru da se ohladi.


  • Umutiti šlag sa gaziranom vodom . 
  • Hladan kolač ukrasiti šlagom i rendanom čokoladom
  • Gotov voćni kolač ostaviti na hladnom.

😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋👧👦
Kolač koji je svojim kremastim ukusom i izgledom osvojio decu i ceo grad, pa je zato dobio ime "Prokupački kolač"
Posle dug niz godina napravila sam kolač i pokazala ćerki ...pitala sam je..  sta misliš koje je ovo kolač, ona je samo pogledala i malo probala kolač.. odgovorila je kao iz topa " Prokupački kolač". Iznenadio me njen odgovor, kažem pa kako znaš nisam ga dugo pravila, ona je odgovorila
 " mama kako da zaboravim ukus tog kolača koji sam obožavala i seća me na detinjstvo.."
Ja se baš isto sećam kada se recept  pojavio, bio je hit među domaćicama, i za mene takođe bio novi slatki izazov.Bili smo oduševljene ukusom i izgledom kolača, koji je bio kremast, sočan sa puno voća.Deca su obožavala ovaj kolač, kolač je od tada bio učestala poslastica jer su deca trazila  da ga često pravim..Htela sam da kolač  napravim i podsetim decu na hjihovo detinjstvo.  Kolač malo sam izmenila i korigovala po mom ukusu.
U kori  dodala sam kakao,  banane i dunju, i ukrasila sa čokoladom. . Izgled je lepši a ukus još boljii i socniji.Da dodam neku rečenicu, kolač sam opet  pravila samo sada sa breskvama ...ukus je fantastičan...

PRIJATNO!


Na fil je poređano jabuke , dunja i banane












уторак, 12. јул 2022.

PITA ZA GIROS










 AROMATIČNA PITA ZA GIROS

POTREBNO JE:

400g brašna
1/2 kesica suvog kvasca
100ml mleka
100m vode
1kašičica šećera
1 kašičica soi
1 kašika suvog začina majčine dušice-ako ne volite ne mora
2 kašike maslinovog ulja

PRIPREMA :

U maloj posudi aktivirati kvasac, sipati toplo mleko, vodu i šećer.Promešati kvasac i ostaviti na toplom da nadodje
U vanglicu za mešenje testa sipati brašno, suvi začin majčine dušice, kašičicu soli i  maslinovo ulje
Nadošlim kvascem zamesiti testo, ako je testo lepljivo dodati brašno po potrebi . Mesiti testo sve dok nije lepljivo i ne lepi se  za ruku.
Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasta oko 30minuta
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenoj radnoj površini , razmesiti testo i podeliti ga na 10 jednakih loptica
Svaku lopticu premazati  ujem i ostaviti da odstoji i narasta još10 minita
Tiganj  staviti da se dobro zagrejati na vatri
 Svaku lopticu oklagijom razvući veličine tanjira, staviti je u vruć tiganj i peći je sa oko 3 minita sa jedne strane pa okrenuti drugu staranu
Postupak ponoviti sa ostalim lopticama od testa.
Koru pite kako se ispeče odmah stavljati u plastičnoj kesici i uviti je da bi bila topla i mekana.





SLIKA -- AROMATIČNA PITA ZA GIROS--kora je tanja, mirišljava i puno ukusna













 MEKANA PITA  ZA GIROS
POTREBNO JE:



400g brašna
250ml mlakog mleka
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1/2 kesic epraška za pecivo
3 kašike ulja

PRIPREMA:
 U maloj činiji  u toplom mleku aktivirati  kvasac i šećer.
U posudi za testo sipati aktivirani kvasac, dodati prosejano brašno izmešano sa praškom za pecivo i kašičicom soli.
Rukom zamesiti testo, ako se pri mešenju testo lepi za ruku dodati malo brašna i umesiti testo koje se ne lepi za ruku
Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da  naraste i  udvostruči masu.
Naraslo testo preručiti na radnoj površini , premesiti  i podeliti na 10 jednakih loptica
Svaku formiranu lopticu premazati uljem i ostaviti jo10 minuta da odstoji da malo narastu.
Na radnoj površini oklagijom razvući lopticu od testa veličine plitkog tanjira
Tiganj zagrejati bez ulja pa peći razvučeno testo , oko 3 minuta je dovoljno peći  sa jedne starne okrenuti sa druge strane.
Pečene pita giros odmah pokriti ili uviti u plastičnoj kesi kako bi što duže ostale mekanei elastične.


SLIKA--OVAKO IZGLEDA MEKANA PITA ZA GIROS--kora je malo deblja , mekana i ukusna