Претражи овај блог

среда, 26. октобар 2022.

ŠVARCVALD TORTA









Švarcvald torta ...veoma ukusna torta koja se topi u ustima... Torta za sve prilike...

Kada je probate osvojiće vas sočan i kremasti ukus čokoladne kore koje se stapaju u finu kombinaciju krema čokolade,višnje i šlag od ulupane slatke pavlake...Svima nam se dopala švarcvald torta, posebno taj čokoladni kiselkasti ukus višanja koji se topi u utima, mislim da se može svrstati u vrstu od jednih ukusnih, starih klasičnih torti...

Mogu da kažem nisam je do sada pravila ali sam jela na veseljima, kako sada imam ovaj recept biće često na našim svečanim trpezama..Pravila sam je za svečane prilike ukrašenu šlagom za veridbu i za rođendan moga unukaVasilija, kao junaka iz crtaća BLEJZA koja je bila ukrašena fiondanom..Torta švarcavald bila je avršena  i po izgledu i ukusu...Na vama samo ostaje da je probate i javite utiske ukusa torte..


SASTOJCI:

Za koru:
  • 8jaja
  • 250g šećera
  • 4 kašike ulja
  • 125g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 60g kakaoa

  • 200ml soka od višanaj za prskanje kora
Fil-1.
Fil ganaš krem

  • 500ml slatke pavlake-zaslađene
  • 400g čokolade za kuvanje- koristila menaž

FIL2.
voćni sa višnjama

  • 300-400g očišćenih višanja -iz zamrzivača ili svežih
  • 300ml soka od višanja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike gustina 
  • 5 kašika vode

Fil-3.
  • 200ml soka od višanja za prskanje kora kora
  • 500ml slatke pavlake-zaslađene
  • 1 kašika višnjevače likera

PRIPREMA:
KORA:
  1. Umutiti belanca u čvrst sneg.
  2. Postepeno dodajte šećera kašiku po kašiku, muteći mikserom bez prestanka.
  3. U čvrst sneg od belanaca dodajte žumance po žumance uz još malo neprestano mešanje, zatim smanjite brzinu miksera, dodajte ulje, i mutite masu još malo.
  4. Dodajte prosejano brašno, kakao, prašak za pecivo, varjačom  lagano izmešajte, sjedinite smesu i sipajte u pripremljeni kalup za tortu koji je predhodno obložen masnim papirom za pečenje.
  5. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-45 minuta.

 NAPOMENA!
Količinu sastojaka za četvrtastu tortu uduplirala sam meru za kore i za filove, pekla 2x kore 
-koru  isekla poprečno na dve kore, drugu koru  tako sam dobila 4 jednake kore
za okruglu tortu ispekla 2x po jednu koru u kalupu 26cm i isekla obe kore porečno i dobila 4 kore.

PRIPREMA FILA 1.
  1. Posudu sa slatkom pavlakom stavite na vatri i zagrejte --pazite da ne provri slatka pavlaka.
  2. Kada se pavlaka zagrejala sklonite sa vatre i odmah stavite izloimljenu čokoladu i mešajte sve dok se čokolada ne otopi , povremeno stavite na vatri da se malo podgreje kako bi se čokolada lakše otopila.
  3. Ganaš krem ostavite da se sasvim ohladi, u početku biće retka masa koja će se vremenom kako se hladi zgusnuti.
  4. Mikserom ganaš kremu izmiksajte u malo čvršći krem koja će se miksanjem udvostručiti njena masa..
  5. Pripremljen ganaš krem ostavite sa strane.

PRIPREMA FILA 2.
  1. Na vatri stavite posudu, dodajte višnje, šećer i sok od višanja i kuvajte da proključa.
  2. U manjoj posudi izmešajte gustin i vodu, zatim sipajte u višnje i kuvajte dok se ne zgusne.
  3. Sklonite posudu sa vatre.
PRIPREMA FILA 3.
  1. Izmiksajte slatku pavlaku u čvrstu penu  samo pazite da je previše ne umutite jer se može zgrudvati.

POSTUPAK FILOVANJA:
  1. Filujte kore u kalupu okruglom da bi torta bila ravna, da se lako dekoriše.
  2. U okruglom kalupu stavite prvu koru, malo je poprskajte sa sokom od višanja-
  • -zatim je premažite sa trećinu čokoladnog ganaš fila
  • - preko ganaš nanesite trećinu voćnog fila od višanja
  • - preko višanja nanesite trećinu ulupane slatke pavlake te je premažite ravnomerno.
  • zatim prekrijte drugom korom
  • Ceo postupak filovanja  ponovite još tri puta a potom završite sa četvrtom korom.
  • Tortu isfilovanu sa kalupom ostavite u frižideru na hlađenje do sutradan.
  • Tortu možete dekorisati klasično  kao ja sa crvenim cvetovima, celu je premažite umućenim šlagom a potom po obodima preko šlaga pospite isečenu čokoladu na ljuspice,
  • po vrhu ukrasite tortu sa kandiranim trešnjama.
Savet!
  • Ili na drugi način ukrasite tortu tako što je možete staviti pod fondan.
Ja sam tortu obložila  fondanom sa medom bez glicerina
(na mom blogu imate recept za( Domaći fondan sa medom)








четвртак, 6. октобар 2022.

ŠARENA TURŠIJA U TEGLAMA

Mačak Jelenko.. mi je pozirao ..mislim da mu se sviđa moja šarena turšija...

Šarena turšija u teglama.. pravi kiseli užitak za nepca!
savršena šarena turšija ili mešano povrće pripremljeno u tegle i pasterizovano u rerni....

Već dugo niz godina stavljam šarenu turšiju u buretu na ovaj način.. sa konzervansom i vinobranom, kuvala rastvor i nalivala je hladnim rastvorom ..Turšija mi je uvek bila odlična..
Ali, kada sam kod Minje videla njen recept za "šarenu turšiju"odmah mi se dopao što je bez konzervansa i što se vrši pasterizacija u rerni..mislim da je turšija na ovaj način puno zdravija i ukusnija....što kažu pravi kiseli užitak za nepca!
Recept je originalan ..
za pripremu ove šarene turšije videla sam kod drage Minje  "minjinakuhinjica "..
Probajte ..
prijatno!


 


POTREBNI SASTOJCI:
Povrće: za 4kg
  • 1 kg kornišona
  • 1kg šargarepa
  • 1kg paprike- babure,somborke,crvene,zelene...
  • 2kg karfiola
  • 2do3 glavice crnog luka

PRELIV:
  • 800ml alkoholno sirće
  • 2,5 l vode
  • 150g šećera
  • 100g soli
  • lovorov list
  • biber u zrnu

PRIPREMA TURŠIJE:

  • Pripremite čiste sterilisane tegle od 2kg ili 720g ili od 1 kg.. mogu bilo koje veličine staklenke..
  • U svakoj tegli na dno stavite po malo zrna bibera i grančicu peršuna.
  • Povrće dobro operite, ako je potrebno isecite na komade.

  • SAVET!
  1. Kako biste bili sigurni da je povrće hermetički čisto od pesticida potopite ga u vodi sa 2kašičice sode bikarbone, neka tako odstoji oko30 minuta, zatim operite i iseckajte povrće.
  2. Karfiol odvojite na krupnije i sitnije cvetove,
  3. Krupniju šargarepu isecite na malo veće kolutove.
  4. Kornišon ceo stavite ako je baš krupan i njega isecite na kolutiove.
  5. Crni luk isecite na četvrtine.

PRIPREMITE RASTVOR:

  • Vodu predhodno stavite da provri a potom dodajte so , šećer, lovorov list i malo zrna bibera.
Kada se šećer otopio i so i voda provrela, dodajte sirće i pustite da opet sve zajedno provri.

  • Tegle napunjene povrćem nalijte vrelim rastvorom do vrha , malo ih protresite da izađe vazduh iz njih i ako je potrebno dolijte po malo rastvora, potom zatvorite poklopcem.
  • Tegle stavite u rerni, zatim rernu uključite na 100stepeni  i ostavite 90 minuta, nakon tog vremena isključite rernu i ostavite tegle da se potpuno ohlade ..

  • SAVET!
Najbolje je da turšiju stavite popodne da bi ostala u rerni sve do ujutru i tako se skroz ohladila zajedno sa rernom..i bila bi izvršena potpuna pasterizacija turšije.
Rerna vam tako noću ne bi bila potrebna na odnosu na dan kada spremate ručak..

NAPOMENA!
Povrće možete staviti pojedinačno koje želite..npr.samo karfiol, samo paprika ili zeleni paradajz. i td.
Može se dodati u turšiju i po koja ljuta papričica za one koji vole ljuto da rezni turšija..




 

уторак, 4. октобар 2022.

AJVAR PAŠTETA ILI MALIDŽANO AJVAR


Malidžano ajvar ili Ajvara pašteta




POTREBNO JE:

200 crvenih paprika 
4 velika plava patlidžana 
750 ml ulja
140 g senfa
1 kašika esencije
1 kašika šećera 
1 kašika suvog biljnog začina 

PRIPREMA:

Papriku oprati pod mlazom vode, ostaviti da se ocedi od vode ili obrisati kuhinjskom krpom.
Odstraniti trulež sa paprike, peći samo zdrave paprike.

Papriku peći na jacčoj vatri,   okretati je sa jedne na drugu stranu, da se lepo ispecče.
Pečenu papriku stavljati u posudu poklopljenoj ili u kesi, da tako stoji kako bi se lepo ogulila.

Pariku oguliti, ocediti je u pletenim džakovima okačenom da visi, da se ocedi iz paprike višak
vode, zatim je samleti na vodenici za meso.(papriku cediti sto duže)

Plavi paradajz ispeci odozgo na šporetu ili kao ja u žaru , tada ostaje beo ne potamni .
Paradajz kao i papriku ohladiti i ocediti od višak vode, zatim ga oljuštiti  i samleti na
mašini za meso ili u blenderu.

Mlevenu papriku i paradajz pržiti na jakoj vatri da ispari voda, zatim izvesnog vremena kada
provre papriku przžiti i mešati  oko 30 minuta.

Dodati ulje 750ml i 140g senfa, 1 kašiku esencije, kasiku biljnog zacina i posoliti po ukusu.
Svi sastojci koji su dodati u mlevenoj paprici i paradajzu pržiti i mesati još 30 minuta.

Vreo ajvar sipati u čiste sterilisane tegle, teglu napuniti , zatvoriti i okrenuti je naopako(da
poklopac bude na dno okrenut)tako ostaviti da stoji tegla dok se druga tegla ne napuni ajvarom.

Zatim tegle složiti jednu uz drugu, i pokriti stari ćebetom.Tegle tako držati sve dok se ne
ohlade same.

SAVET:

Pečenu papriku najbolje ocediti u pletenom džakčetu od paprike preko noći, da bi se
sutradan samlela i lako ispržila.
Kada se završi  sa pečenjem paprike iskoristiti žar u njemu ispeći plavi paradajz
Plavom paradajzu meso nece potamneti  ostaće beo.
Ajvar pašteta je namaz koji je jako ukusan bez konzervansa.Recept je proveren probajte
necćete se pokajati.Namaz je odlican za decu kao i za nas starije,   za doručak ili večeru, obožavaće te ga.
PRIJATNO!









уторак, 27. септембар 2022.

DOMAĆI AJVAR OD ČISTE PAPRIKE I PLAVOG PATLIĐŽANA




























Domaći ajvar i recept po staroj tradiciji.. za sva vremena..
Napisala sam dva recepta za pripremu domaćeg ajvara koje uvek pravim po ovom receptu..
Mislim da sam malo olakšala u opisu recepta za pripremu ajvara..
...Da se spremi dobar ajvar treba uložiti veliki trud i rad,   zato se  sve na kraju splati..
Ajvar je veoma ukusan od pečenih paprika, kada se osetie miris upržene pečene paprike..onda nije ništa bilo teško...
Inače pohvaliću kada je u pitanju priprema zimnice  ovo je najposećeniji post na blogu-Mickinakuhinja
 - domaći ajvar od čiste paprike i plavog patlidžana -i vaše veliko interesovanje za ovaj recept..
Hvala vam još jednom!



DOMAĆI AJVAR OD MLEVENE PAPRIKE 


POTREBNI SASTOJCI:


  • 200  paprika crvene mesnate  ajvarke
  • 1 l ulja
  • 150ml vinskog ili jabukovog sirćeta ili 1 mala rakijska čašica esencije
  • 100 g šećera
  • so po ukusu
  • 1/2 kg ljutih papričica-ako želite da ajvar rezni ili 5 ljutih papričica da ajvaru ubiju gorčinu
  • 1 konzervans po želji



DOMAĆI AJVAR  OD MLEVENIH PAPRIKA I PLAVOG PATLIDŽANA

POTREBNI SASTOJCI:


  • 10  kg paprika crvenih i mesnatih
  • 4 plava patliđžana - srednje veličine
  • 500ml ulja
  • 100ml alkoholnog sirćeta ili 1 kašika esencije
  • 2 kašike šećera
  • 5 čena belog luka - po želji
  • so po ukusu
  • 1 konzervans -po želji


Priprema ajvara:

DOMAĆI AJVAR 
OD ČISTE MLEVENE PAPRIKE 

                            PRIPREMA:
Papriku operite i očistite od truleži.
  • Papriku  ispecite sa obe strane.
  • Pečenu papriku ostavite u nekom sudu i pokriti je krpom da odstoji  i poduspari kako bi se lako oljuštila.
  • Oljuštite papriku, pažljivo skinite peteljku i semenke , zatim ostavite očišćenu papriku u mrežastom đžaku da se ocedi od vode.
  • Zatim paprike  sameljite  na mašini za meso ili u nekom električnom aparatu.
  • U šerpi zagrejte polovinu ulja, dodajte mlevenu papriku ,  pržite ajvar do te gustine sve dok varjača ne pokaže trag po šerpi da je ajvar upržen.
  • Na kraju u ajvar dodajte sirće, promešajte, zatim  dodajte šećer, posolite po ukusu i sve skupa promešajte.
  • Vratite šerpu sa ajvarom na laganoj  vatri još malo da se krčka zatim dodajte po želji kozervans, a ko ne želite  konzervans nemojte da brinete  je kada ajvar dobro upržen neće se ukvariti.
  • Gotov ajvar kašikom punite u srterilisane tegle , odmah zatvarati sa hermetičkim poklopcem.
  • Pune tegle poređajte jednu do druge i pokrite ćebetom, ostavite tako da odstoje sve dok se potpuno ne ohlade.



Savet:
Takodje i ovaj ajvar  pržite 2h do 2,5h  od zavisnosti  jake vatre, ajvar kuvajte do željene gustine i po svom ukusu.
Da bi ajvar od pečenih paprika malo reznuo ili bio ljutkast dodajte po želji malo feferoni..Tako će ajvar biti još ukusniji za one koji vole malo ljutkasto..
 U jednu polovinu mlevene paprike i mlevenog patliđžana dodjte pre prženja mlevene ljute pečene papričice a druga polovina mlevene paprike i mlevenog patliđžana da ostane neljut ajvar.







DOMAĆI AJVAR 
 OD MLEVENIH PAPRIKA I PLAVOG PATLIDŽANA

POTREBNI SASTOJCI


  • 10  kg paprika crvenih i mesnatih
  • 4 plava patliđžana - srednje veličine
  • 500ml ulja
  • 100ml alkoholnog sirćeta ili 1 kašika esencije
  • 2 kašike šećera
  • 5 čena belog luka - po želji
  • so po ukusu
  • 1 konzervans -po željiANA

 Priprema:

  • Papriku operite i očistite od truleži.
  • Papriku  ispecite sa obe strane.Pečenu papriku ostavite u nekom sudu i pokriti je krpom da odstoji  i poduspari kako bi se lako oljuštila.
  • Patliđžan ispecite u rerni ili na žaru, takodje oljuštiti .
  • Oljuštite papriku, pažljivo skinite peteljku i semenke i patliđžanu, zatim ih ostavite u mrežastom đžaku da se ocede od vode.
  • Zatim paprike i patliđžan sameljite zajedno sa belim lukom na mašini za meso ili u nekom električnom aparatu.
  • U šerpi zagrejte polovinu ulja, dodajte mlevenu papriku i patliđžan, pržite ajvar do te gustine sve dok varjača ne pokaže trag po šerpi da je ajvar upržen.
  • Na kraju u ajvar dodajte sirće, promešajte, zatim  dodati šećer, posolite po ukusu i sve skupa promešajte.
  • Vratite šerpu sa ajvarom na laganoj  vatri još malo da se krčka zatim dodajte po želji kozervans, a ko ne želite  konzervans nemojte da brinete  je kada ajvar dobro upržen neće se ukvariti.
  • Gotov ajvar kašikom punite u srterilisane tegle , odmah zatvarati sa hermetičkim poklopcem.
  • Pune tegle poređajte jednu do druge i pokrite ćebetom, ostavite tako da odstoje sve dok se potpuno ne ohlade.
Savet:
Takodje i ovaj ajvar  pržite 2h do 2,5h  od zavisnosti  jake vatre, ajvar kuvajte do željene gustine i po svom ukusu.
Da bi se te imali  ljut ajvar ili neljut ajvar, pre prženja ajvara od iste ukupne količine samlevene paprike podelite na pola.
 U jednu polovinu mlevene paprike i mlevenog patliđžana dodjte pre prženja mlevene ljute pečene papričice a druga polovina mlevene paprike i mlevenog patliđžana da ostane neljut ajvar.






















понедељак, 5. септембар 2022.

DOMAĆE SLATKO OD ŠLJIVA













Možete i ovako da skuvate slatko od šljiva
Dodala sam novih slika na postu.. 
Moje slatko od polutki šljiva 
Šljive su ove godine bile puno krupnije, Oljuštene šljive stavila u kreč, zatim šljive opane presekla na pola i dobila dve jednake polutke, lako skinula košticu, i kuvala u sirupu..
Postupak pripreme slatka od polutki šljiva  je isti  kao kod celih šljiva. 




Slatko od šljiva..  polutke.. priprema slatka  je ista kao kod celih šl


PRIPREMA SLATKA U SODI BIKARBONI
POTREBNO JE:
1kg šljiva - sitnije šljive oko40 komada  -krupnije šljive oko35 komada
1kg šećera

2čaše vode ili 400ml
2 kesice sode bikarbone
1limun
1 kesica vanilin šećer
1kesica limontusa

Šljive za slatko trebaju biti malo čvrstije i rukama ubrano.
Šljivama prvo izvadite koštice-potrebna je metalna cevčica
Jednom rukom držite čvrsto šljivu a drugom rukom cevčicom potiskate da ispadne koštica.
Na taj način šljiva će ostati cela neće se raspasti.

Pripremiti rastvor od vode i sode bikarbone, 2 kesice sode bikarbone rastvorite u 1/5 l vode.
Šljive zatim oljuštite nožem,  kako ih ljuštite tako spustate jednu po jednu u pripremljeni rastvor.
Šljive držite oko 15minuta ili najviše 30 minuta.
Slatko  kuvati u većoj šerpi-
Na vatri stavite šerpu sa 1 kg šećera i 2 čaše  vode ili 400ml vode da ogrezne, ušpinujte šećer  da vri nekoliko minuta, kada se na površini pojave veliki mehuri ( ili kako ih moja baka zvala klobusci) sirup bi trebao biti ukuvan.
Zatim limun isečite na kolutove i stavite ga u sirupu da se malo prokuva a zatim ga izvadite pre spuštanja šljiva.
Oljuštene šljive procedite malo od vode u devdjiru pre spuštanja u  šerpi sa sirupom.
Šerpu sa šljivama kuvati na jačoj vatri bez mešanja, povremeno blago protresati  šerpu  i skidati penu dok se slatko kuva.
Slatko u manjoj količini se ne kuva duže od 20-30 minuta, kuvajte slatko kada  kašikom  zahvatite sirup i on teško  kaplje ili pada. 

Zatim na kraju kuvanja slatka vratite limun na kolutove, dodajte limontus i vanilin šećer.
Šerpu sklonite sa vatre, pokrijte je vlažnom krpom, i ostavite je 24h da odstoji do sutradan.
Slatko kašikom puniti čiste pasterizovane tegle, paziti da na kraju tegle uvek ima više softa iznad šljiva.
Tegle zatvoriti celofanom ili hermetičkim poklopcem.Slatko ostaviti na hladnom mestu do posluženja a može i za zimu čuvati da se zasladite ako ga sačuvate i ne pojedete ga odmah....
PRIJATNO!
Napomena!
Slatko od šljiva će imati lepu boju ako se kuva u manjim količinama od 1kg ili 2 kg. 
Slatko od šljiva će imati lepu boju ako je šerpi dno prečnika veće da se šljive jednako rasprostrane po dnu šerpe.



SLATKO OD ŠLJIVA DRŽANE U KREČU
1kg šljiva očišćene bez koštica
1kg šećera
1 kesica limontusa -1 kašika  soka od ocedjenog limuna
1 kesica vanilin šećer
250g kreča
4l vode


PRIPREMA SLATKA OD ŠLJIVA 
Napravite krečnu vodu -razmutite 250g kreča u 2l vode, zatim dodajte preostalih 2l vode.
Malo ostavite da se kreč i bistra voda staloži, da dobijete bistru krečnu vodu.
Krečnu vodu procedite na nekom cedilu i potopite oljuštene šljive sa izvadenim košticama .Postupak vadjena koštica je isti onaj koji sam navela i napisala kod slatka od šljiva u sodi bikarboni.
Šljive držati potopljene u krečnoj vodi oko 60minuta ili sat vremena.
Kada je prošlo sat vremena šljive ocedite od kreča pa ih dobro operite u čistu hladnu vodu,  ocediti ih u djevdjiru.
Surup takodje skuvati u većoj šerpi na jačoj vatri sa 2 čaše vode za piće .

Ušpinujte šećer , kada se pojave veliki mehuri tada dodajte1 kesicu limontusa, kesicu vanilin šećer, i sok  od jednog limuna ,  isečene kolutove jednog limuna ,zatim spustati ocedjene šljive i kuvajte na jakoj vatri oko 30 minuta .Povremeno šerpu protresite i kašikom skidajte penu.
Šerpu sklonite sa vatre, pokrite je vlažnom krpom, i ostaviti 24h-do sutradan da odstoji i ohladi se.
Sutradan punite tegle slatkom od šljiva zatvorite ih celofaonom ili hermetičkim poklopcem.

Slatko ostavite na hladnom da dočeka zimu-ako se pre ne pojede...ha,ha.ha...
Prijatno drage moje dala sam vam recept za slatko na dva načina a vi izaberite koji se vama bude dopao.
Slatko na oba načina pripremljeno je odlično ukusno i veoma slatko...Tako su naše bake i mame radile da se ne zaborave ovi tradicionalni recepti...
PRIJATNO