Švarcvald torta ...veoma ukusna torta koja se topi u ustima... Torta za sve prilike...
Kada je probate osvojiće vas sočan i kremasti ukus čokoladne kore koje se stapaju u finu kombinaciju krema čokolade,višnje i šlag od ulupane slatke pavlake...Svima nam se dopala švarcvald torta, posebno taj čokoladni kiselkasti ukus višanja koji se topi u utima, mislim da se može svrstati u vrstu od jednih ukusnih, starih klasičnih torti...
Mogu da kažem nisam je do sada pravila ali sam jela na veseljima, kako sada imam ovaj recept biće često na našim svečanim trpezama..Pravila sam je za svečane prilike ukrašenu šlagom za veridbu i za rođendan moga unukaVasilija, kao junaka iz crtaća BLEJZA koja je bila ukrašena fiondanom..Torta švarcavald bila je avršena i po izgledu i ukusu...Na vama samo ostaje da je probate i javite utiske ukusa torte..
SASTOJCI:
Za koru:
- 8jaja
- 250g šećera
- 4 kašike ulja
- 125g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 60g kakaoa
- 200ml soka od višanaj za prskanje kora
Fil-1.
Fil ganaš krem
- 500ml slatke pavlake-zaslađene
- 400g čokolade za kuvanje- koristila menaž
FIL2.
voćni sa višnjama
- 300-400g očišćenih višanja -iz zamrzivača ili svežih
- 300ml soka od višanja
- 5 kašika šećera
- 2 kašike gustina
- 5 kašika vode
Fil-3.
- 200ml soka od višanja za prskanje kora kora
- 500ml slatke pavlake-zaslađene
- 1 kašika višnjevače likera
PRIPREMA:
KORA:
- Umutiti belanca u čvrst sneg.
- Postepeno dodajte šećera kašiku po kašiku, muteći mikserom bez prestanka.
- U čvrst sneg od belanaca dodajte žumance po žumance uz još malo neprestano mešanje, zatim smanjite brzinu miksera, dodajte ulje, i mutite masu još malo.
- Dodajte prosejano brašno, kakao, prašak za pecivo, varjačom lagano izmešajte, sjedinite smesu i sipajte u pripremljeni kalup za tortu koji je predhodno obložen masnim papirom za pečenje.
- Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-45 minuta.
NAPOMENA!
Količinu sastojaka za četvrtastu tortu uduplirala sam meru za kore i za filove, pekla 2x kore
-koru isekla poprečno na dve kore, drugu koru tako sam dobila 4 jednake kore
za okruglu tortu ispekla 2x po jednu koru u kalupu 26cm i isekla obe kore porečno i dobila 4 kore.
PRIPREMA FILA 1.
- Posudu sa slatkom pavlakom stavite na vatri i zagrejte --pazite da ne provri slatka pavlaka.
- Kada se pavlaka zagrejala sklonite sa vatre i odmah stavite izloimljenu čokoladu i mešajte sve dok se čokolada ne otopi , povremeno stavite na vatri da se malo podgreje kako bi se čokolada lakše otopila.
- Ganaš krem ostavite da se sasvim ohladi, u početku biće retka masa koja će se vremenom kako se hladi zgusnuti.
- Mikserom ganaš kremu izmiksajte u malo čvršći krem koja će se miksanjem udvostručiti njena masa..
- Pripremljen ganaš krem ostavite sa strane.
PRIPREMA FILA 2.
- Na vatri stavite posudu, dodajte višnje, šećer i sok od višanja i kuvajte da proključa.
- U manjoj posudi izmešajte gustin i vodu, zatim sipajte u višnje i kuvajte dok se ne zgusne.
- Sklonite posudu sa vatre.
PRIPREMA FILA 3.
- Izmiksajte slatku pavlaku u čvrstu penu samo pazite da je previše ne umutite jer se može zgrudvati.
POSTUPAK FILOVANJA:
- Filujte kore u kalupu okruglom da bi torta bila ravna, da se lako dekoriše.
- U okruglom kalupu stavite prvu koru, malo je poprskajte sa sokom od višanja-
- -zatim je premažite sa trećinu čokoladnog ganaš fila
- - preko ganaš nanesite trećinu voćnog fila od višanja
- - preko višanja nanesite trećinu ulupane slatke pavlake te je premažite ravnomerno.
- zatim prekrijte drugom korom
- Ceo postupak filovanja ponovite još tri puta a potom završite sa četvrtom korom.
- Tortu isfilovanu sa kalupom ostavite u frižideru na hlađenje do sutradan.
- Tortu možete dekorisati klasično kao ja sa crvenim cvetovima, celu je premažite umućenim šlagom a potom po obodima preko šlaga pospite isečenu čokoladu na ljuspice,
- po vrhu ukrasite tortu sa kandiranim trešnjama.
Savet!
- Ili na drugi način ukrasite tortu tako što je možete staviti pod fondan.
Ja sam tortu obložila fondanom sa medom bez glicerina
(na mom blogu imate recept za( Domaći fondan sa medom)