Претражи овај блог

понедељак, 31. октобар 2016.

RASTURENA SARMA

RASTURENA SARMA



POTREBNO JE:

1kg svezeg kupusa
 400g mlevenog mesa (mesanog)
 100 g pirinca
 2 glavice crnog luka
 200 ml domaceg soka od paradajza
 2 paradajza i 1 sargarepa
 100 ml ulja
 1 kasicica slatke paprike
 po ukusu soli
 biber
 2-3 lovorova list
 malo persuna

Priprema:

Crni luk sitno iseckati, sargarepu narendati i  staviti u posudu sa uljem da se dinsta. Dodati malo vode u luk, dok se dinsta da bi dobio lepu zutu boju i ne bi zagoreo.
 Kada se luka uprzio i postao staklast ,dodati mleveno meso, dinstati dalje sve zajedno da se dobro
 uprzi i sjedini luk sa mlevenim  mesom.
 Uprzenoj mlevenoj masi sa lukom dodati 200 ml domaceg soka od paradajza i 2 paradajza usitnjena na sitnije komade, promesati varjacom i ukrckati  jos10 minuta.
Glavicu kupusa iseckati  na sitne rezance ,posolite i rukama izgnjiti, kako bi kupus omeksao i pustio vodu.
 U posudu sa pripremljenom smesom od mlevenog mesa sa lukom, zaciniti biljnim zacinom, posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati 2-3 lovorova lista i pripremljen rezanac od kupusa.
 Lagano varjacom promesajte da se ujednaci i sjedini kupus sa smesom od mesa sa lukom,
sve zajedno dinstati na laganoj vatri kako bi kupus pustio sto vise  soka i spojio se sa smesom.
 Kada je kupus omeksao i przenjem prepolovio svoju masu dodati 100 g pirinca i tucane paprike, naliti vodom onoliko koliko je potrebno da prekrijete rasturenu sarmu.
 Rasturenu sarmu kuvati na srednjoj temperaturi  jos 30 minuta. Kada se ukrckala rasturena sarma (sto znaci da je pirinac dovoljno kuvan, kao i kupus sa mlevenim mesom) preruciti u zemljanom sudu, i lepo rasporediti rasturenu sarmu po sudu.
Predhodno zagrejati rernu na 200 c. Stavite zemljanu posudu sa rasturenom sarmom u zagrejanoj rerni  i peci je  oko 20 minuta.
Vrucu zapecenu sarmu, ukrasiti listovima svezeg persuna ,koji ce sarmi pojacati ukus i miris.



 Evo jednog jela, koje svi u kuci obozavamo, pa ga rado i pripremam. Rasturena sarma  je jelo koje je  lako pripremiti, ne treba vam puno vremena. Veoma je ukusna i lagana rasturena sarma, miris kupusa i mesa, sa lovorovim listom i  zacinima zamirisu po celoj kuci, ne moze joj se odoleti.
 Kada nemate vremena da napravite onu pravu sarmu, moze i ova rasturena sarma da zameni i obraduje ukucane pa cak  i goste. Probajte!
 PRIJATNO!


четвртак, 27. октобар 2016.

CRNAC U BELOM

  

CRNAC U BELOM







  POTREBNO JE:

 2 JAJETA
 12 KASIKA SECERA
 12 KASIKA MLEKA
 12 KASIKA BRASNA
 12 KASIKA ULJA
 1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
 100g COKOLADE ZA KUVANJE

  FIL:
 1l MLEKA
 3 KESICE PUDINGA OD COKOLADE
 150g SECERA
 100g MARGARINA
 ZA DEKORACIJU KOLACA:
  
 2 KESICE SLAGA
 100g COKOLADE ZA KUVANJE
 SECERNI PRELIV:
 300ml VODE
 150g SECERA

 PRIPREMA:
Umutite u odgovarajucoj posudi belanca sa secerom i prstohvatom soli u cvrst sneg.
 Umucenom snegu od belanaca dodajte zumanac po zumanac, mikserom mutite da se masa izjednaci (da nema grudvica).
 Umucenoj penastoj masi dodajte 12 kasika mleka, 12 kasika prosejanog mekog brasna sa praskom za pecivo, 12 kasika ulja.
 Cokoladu otopite i dodajte umucenoj masi sa ostalim sastojcima, lagano varjacom promesajte, sjedinite u kompaktnu masu.
 Pleh predhodno premazite uljem i posipajte brasnom, (vel.pleha 32 cm puta 19cm). Sipajte umucenu masu i pecite na 200c oko 30 minuta.
 Za to vreme dok se kora pece, pripremiti secerni preliv (prokuvati  150 gsecera sa 300 ml vode).
 Pecenu koru ohladite i prelite vrucim secernim prelivom, jedno treba biti hladno, ili kora ili ppreli.

Fil:

 Litar mleka sipajte u posudu i prokuvajte, odvojite 100ml mleka od predhodnog litra mleka u njemu razmesajte 3 kesice pudinga od cokolade sa 150 g secera. Pripremljen puding uspite u provrelo mleko, kuvajte ga dok ne postane gusta i jednaka masa.
 Puding od cokolade malo prohladite, u mlakom pudingu umutite mikserom 100g margarina, lepo sjedinite u kompaktnu i glatku masu.

Finalni postupak:
Preko natopljene pecene kore, premazate mlakim umucenim pudingom od cokolade, onda preko pudinga  dekorisati umucenim slagom, i otopljenom cokoladom.





Listajuci svoju staru svescicu sa receptima, nadjoh stari recept -CRNAC U BELOM - koji je jednostavan i lako napraviti. Volim takve socne kolace koji se cesto nadju na mojoj trpezi, pa je tako ovaj kolac jedan od njih.
Verovali ili ne, kao sto lepo izgleda tako je i dobrog ukusa. Deca ga obozavaju, vole sto je cokoladan i socnog ukusa. Kolac "CRNAC U BELOM" veoma je izdasan. Zasladite i sebe i druge.
 Probajte i ispunite dom mirisom cokolade.
 PRIJATNO!








  
   

уторак, 25. октобар 2016.

KROMPIR SA PEČURKAMA

                                       

   KROMPIR S PECURKAMA


                           

   

 POTREBNO JE:


  •  8 SREDNJIH KROMPIRA 
  •  200 g SVEZIH PEČURAKA
  •  2 GLAVICE CRNOG LUKA
  •  1 JAJE
  •  100g KAČKAVALJA ILI DOMACEG SIRA
  •  2 PARADAJZA 
  •  SUVI BILJNI ZAČIN
  •  BIBER
  •  SO PO UKUSU
  •  ULJE PO POTREBI


PRIPREMA 
 Krompir oljustiti iseći im vrhove i dno, izvaditi sredinu i od nje napraviti pire.





 Na vrelom ulju ispržiti crni luk i pečurke, pomešati sa jajetom i pireom. Začiniti biljnim začinom, biberom i so po ukusu. Napuniti krompire smesom od pečuraka, odozgo dekorisati paradajzom i sirom.
                                                                               
                                                            
                                                                            
Krompir staviti u tepsiju, preliti oko 200ml vode i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200c oko 30 minuta. Služiti uz sezonsku salatu.

 

 Krompir punjen pečurkama je vrlo ukusno jelo, a pri tom primamljivog izgleda. Mozete ga puniti mlevenim mesom, kuvanim pirinčem. Služiti toplo uz sezonsku salatu.


недеља, 23. октобар 2016.

SOCNA PILETINA S PIVOM

                                   


                           SOCNA PILETINA S PIVOM

                                                                                     

 POTREBNO JE:
 4 BATAKA SA KARABATACIMA
 SENF
 1 KASICICA RUZMARINA
 2-3 KASIKE VORCESTER SOSA
 1 KASICICA MEDA
 50g SUVIH SLJIVA
 1 KASIKA BRASNA
 1 MALA LIMENKA PIVA
 100ml ULJA
 PO UKUSU SO
 BIBER
 SVEZ PERSUN

PRIPREMA :
      
BATAKE I KARABATAKE RAZDVOJITI, PREMAZATI IH SENFOM (mozete da skinete kozicu , ali nije neophodno ) .
U CINIJI POMESATI VORCESTER SOS I MED. SA OVOM SMESOM PILETINU MARINIRATI  OKO 2h (sto duze stoji u ovoj marinadi piletina ima bolji ukus i socnija je.)

KADA JE PILETINA DOVOLJNO ODSTAJALA U MARINADI STAVITI JE U VATROSTALNOJ POSUDI. U CINIJI POMESATI BRASNO I PIVO, I TIME  PRELITI PILETINU, ZATIM DODATI SUVE SLJIVE. POSOLITI  I POBIBERITI PILETINU.
VATROSTALNU POSUDU SA PILETINOM POKRITI FOLIJOM. PECI U  PREDHODNO ZAGREJANOJ RERNI  NA 180C OKO 40 MINUTA.
PRED KRAJ PECENJA SKLONITI FOLIJU DA PILETINA DOBIJE LEPU RUMENU BOJU .

SERVIRATI BATAKE I KARABATAKE UZ PRZENI KROMPIR IPOSUTI SVEZIM PERSUNOM .

PILETINA  S PIVOM I MARINADOM JE MEKANA I SOCNA, O UKUSU SE NE MOZE RASPRAVLJATI. NE MOZE SE OPISATI, MORATE PROBATI JER SAMO TAKO MOZETE DA DOZIVITE TAJ UZITAK. O PRILOGU I PRZENIM KROMPIRICIMA DRUGI PUT.
PRIJATNO!


ČOKO-KARAMEL TORTA SA VISNJAMA

              ČOKO-KARAMEL TORTA SA VIŠNJAMA              

 

                                               



POTREBNO JE ZA KORE:

 6 JAJA
 6 KASIKA SECERA
 2 KASIKE BRASNA
 2 KASIKE GUSTINA
 2 KASIKE KAKAO -PRAHA
 1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
 PRSTOHVAT SOLI

KARAMELNI FIL:

 300 ml MLEKA
 7 KASIKA SECERA
 1 KASIKA GUSTINA
 1 KESICA VANILINOG SECERA
 1 KESICA ZELATINA
 100ml SOKA OD VISANJA
 100g COKOLADE ZA KUVANJE 
 300g OCISCENIH VISANJA( ILI IZKOMPOTA VISNJA)
 200 ml SLATKE PAVLAKE

VANILA FIL:

 800mlMLEKA
 3 KESICE PUDING OD VANILE
 10 KASIKA SECERA
 200ml SLATKE PAVLAKE
 PRELIV ZA KORE
 200ml VODE
 5 KASIKA SECERA

 ZA DEKORACIJU TORTE:
 150g SLAG KREMA


PRIPREMA :

UMUTITI BELANCA SA SECEROM I PRSTOHVATOM SOLI U CVRST SNEG . POSTEPENO DODAVATI ZUMANACA. DODATI BRASNO POMESANO SA PRASKOM ZA PECIVO I GUSTIN, PAZLJIVO VARJACOM PROMESATI MASU DA SE SVE LEPO SJEDINI DA NEMA GRUDVICA. 
ZAGREJATI RERNU NA 180C, KALUP OBLOZITI MASNIM PAPIROM, VELICINA KALUPA 28cm. 
UMUCENU MASU SIPATI U PRIPREMLJENOM KALUPU I PECI KORU 15-20 MINUTA. PECENU KORU PODELITI NA 2 DELA.

 KARAMELNI FIL :

 U MANJOJ POSUDI  STAVITI SECER DA SE KARAMELIZUJE (na srednjoj temperaturi otapati secer, pazeci da ne pregori). 
 300ml MLEKA SMLACITI I UMESATI KASIKU GUSTINA, DODATI GA U KARAMELIZOVANI SECER, SACEKATI DA MLEKO PROVRI PA SKLONITI SA VATRE.  OSTAVITI DA SE POTPUNO OHLADI KARAMELNA MASA.





KESICU ZELATINA RAZMUTITI U 5 KASIKA SOKA OD VISANJA, SACEKATI DA NABUBRI.
NABUBRELI ZELATIN STAVITI NA VATRI DA SE ZAGREJE (Pazeci da ne provri jer tada nece biti delotvoran).
 ZELATIN OSTAVITI DA SE OHLADI.
 U HLADNOM KARAMELNOM FILU DODATI ZELATIN, UMUCENU SLATKU PAVLAKU. MIKSEROM UMUTITI  DA POSTANE GLATKA MASA BEZ GRUDVICA.
ODVOJITI 10 KASIKA ZA DEKORACIJU. DODATI OCEDJENE VISNJE I OTOPLJENU COKOLADU, POLAKO SVE PROMESATI DA SE IZJEDNACI FIL SA SASTOJCIMA.








 VANILA KREM:

 PUDING RAZMUTITI U MLEKU SA 10 KASIKA SECERA, PREOSTALO MLEKO STAVITI DA UZAVRI, UKUVATI PUDING UZ STALNO MESANJE DOK NE POSTANE GUSTA MASA.
PUDING OSTAVITI DA SE OHLADI.
UMUTITI SLATKU PAVLAKU PA SJEDINITI SA OHLADJENIM PUDINGOM .

 FINALNI POSTUPAK:

PRVI DEO KORE VRATITI U KALUP, PRELITI KORU SA POLOVINOM SLATKOG PRELIVA ZA KORE .
KORU PREMAZATI POLOVINOM FILA OD PUDINGA SA SLATKOM PAVLAKOM, PREMAZATI PREKO CEO KARAMELNI FIL SA VISNJAMA, ODOZGO OPET PREOSTALA POLOVINA FILA OD PUDINGA SA SLATKOM PAVLAKOM .
PREKO FILA STAVITI DRUGU KORU ,NATOPITI JE PRELIVOM .
TORTU OSTAVITI U FRIZIDERU DA ODSTOJI
 (Nabolje je da preko noci  ostaviti da odstoji ).
SUTRADAN JE DEKORISATI PO ZELJI (umutiti slag za dekorisanje torte okolo, onih 10 kasika karamel fila sto ste ostavili iskoristiti za dekoraciju na vrhu torte ) .

COKO-KARAMEL TORTA SA VISNJAMA JE LAGANOG UKUSA .

VAZDUSASTA KORA OPIJENA SOCNIM FILOM I  KARAMELOM,  ISPUNJEN JE VISNJAMA I NJENIM SOKOM .


PROBAJTE  JE NAPRAVITI I OSETITI NJEN UKUS.
SLAVE NAM DOLAZE -  DOBRA JE ZA SLAVSE TRPEZE .
PRIJATNO !





субота, 22. октобар 2016.

MANGO LIMUNADA ZA DVOJE

        MANGO LIMUNADA ZA DVOJE


Potrebno je:

2 Manga
2 Limuna
2 Narandze
200ml soka od ananasa
400ml rashladjenog caja od nane

 PRIPREMA : 
400ml vode staviti da provri, u provrelu vodu staviti oko 10-tak listova nane, poklopiti posudu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Mangu, limunu i narandzi oguliti koru, iseci na sitne komade i staviti u blender.

200ml soka od ananasa dosipati u blender i izblendirati. Izblendiranoj vocnoj masi dodati rashladjeni  caj od nane. Promesati dobro sok i sipati u case. Sluziti uz kocke leda i limuna.
Vocni napitak je pun izvor vitamina i minerala koji osvezava i daje energiju. Plodovi manga ,kao i ostalo voce za ovaj napitak trebju biti  zreli i zdravi jer su tada puni soka. Dodatak  rashladjenog caja nane, cini sok ukusnijim i zdravijim. Probajte necete se pokajati, delotvorniji je kada se pije u dvoje:) PRIJATNO!

петак, 21. октобар 2016.

PITA SUNCE SA SPANACEM

           PITA SUNCE SA SPANACEM                                                                                                                                                                                                                                                                


   POTREBNO JE:
  • 500g MEKOG BRASNA
  • 1/2 KOCKE SVEZEG KVASCA
  • 200ml MLEKA
  • 1 CASA KISELE PAVLAKE
  •  2 JAJETA
  • 1 KESICA PRA[AK ZA PECIVO
  • 150g FETA SIR
  • 300g SPANACA
  • PO POTREBI SUSAM


 PRIPREMA



Testo: U 200ml mleka izmrviti kvasac i dodati kasicicu secera i ostaviti da kvasac nadodje. Sa nadoslim kvascem zamesiti testoTesto na toplom ostaviti da naraste.   
                                                       Za to vreme dok testo narasta napraviti fil od spanaca, 300g svezeg spanaca popariti sa vrelom vodom (oko 10 min.). Procediti ga od vode i ohladiti. Obareni spanac sitno iseckati, dodati izmrvljenu fetu i kiselu pavlaku i jedno jaje, sve promesati da se dobro sjedini masa.
  1. Nadoslo testo podeliti na dva jednaka dela. Prvi deo razvuci oklagijom velicine tepsije precnika 30cm. Tepsiju podmazati i odmah razvuceni deo prebaciti u njoj. Fil od spanaca  i sira staviti na sredinu kore i formirati loptu, a ostali fil jednako rasporediti u krug kore. Voditi racuna da se ostavi prazno mesto izmedju fila u sredini i fila koji se redja oko kruga. Ivice testa ostaviti prazne oko 2cm.
  2. Preko prve kore pite sa filom staviti drugu razvucenu koru i rukama je oblikovati kako bi se lepo rasporedila po sredini lopte. Krajeve kore lepo izjednaciti. Viljuskom ih pritiskati da se zalepe.
  3. Na sredini kore pite preko formirane lopte staviti odgovarajucu casu, kako bi se lepo iseklo testo na trake. Trake seci na debljine oko 3 cm .
  4. Testo iseceno na trake izvijati ka spolja. Tako uraditi  sa ostalim isecenim trakama. Skinuti casu i premazati pitu umucenim jajetom. Posuti  susamom po sredini lopte.
Pripremljenu pitu peci u predhodno zagrejanoj rerni 
na 180 c oko 30 minuti.                                           
SAVET  sunce pita je finog ukusa i dekorativnog izgleda. Sluziti je toplu za dorucak sa ajvarom i kajmakom. Dobra je za razna slavlja, moze se pripremiti umesto spanaca sa sirom i jajima. Zelju ostavljam na vama. Prijatno!