Претражи овај блог

недеља, 19. мај 2019.

BRZA PITA SA SPANAĆEM









 Veoma ukusna pita sa spanaćem ..za doručak ili večeru..



 Potrebno je.

  • 300g spanaća
  • 1 šolja brašna- pola spelte pola mekog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 1 šolja gazirana voda
  • 1/2 šolje otopljenog margarina
  • 250g tvrdog sira


Priprema:


  • Spanać obarite , zatim ohladite i ocedite od vode.
  • U jednoj posudi pomešajte suve sastojke, speltino brašno, meko brašno, prašak za pecivo i so..
  • U drugoj posudi umutite jaja viljuškom, dodajte gaziranu vodu, otopljeni margarin.
  • Spojite mokre sastojke sa suvim sastojcima, dobro izmešajte da se sastojci lepo sjedine.
  • Pravougaoni kalup 30x12cm obložite masnim papirom za pečenje, zatim isipajte smesu.
  • Po smesi složite obareni spanać i izredani tvrdi sir..
  • Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200c oko30 minuta.
  • Pre služenja pitu ohladite a zatim je seći na šnite..
  • Pitu služite uz kiselo mleko, jogurt ili nešto drugo po svojoj želji..

Napomena:
Mera za brašno, gaziranu vodu i otopljeni margarin koristila sam šolju od -don-kafe..
Umesto margarina može maslac ili  suncokretovo ulje.



















среда, 15. мај 2019.

VAFLI



Slatki..mekani..vazdušast Vafli..
Najlepši miris i ukus mog detinjstva...
Potrebno:
3jaja
200g šećera
200ml ulja
200ml mleka
600g brašna
1kesica vanilin šeċer
1kesica praška za pecivo
Malo rendane korica limuna


Priprema:
U jednoj posudi pomešati suve sastojke, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer
U drugoj posudi posebno umutiti jaja i šećer, dodati pomešane suve satojke a zatim dodati mleko i ulje.Varjačom sve dobro izmešati u finu homogenu smesu..
Pekač zagrejati ,kutlačom sipati smesu na sredinu pekača,poklopiti pekač i peći oko 3 minuta vafle..

Brzo  i jednostavno se pripremaju, obožavaju ga svi..Vafli ili Bakin kolač može se poslužiti u kombinaciji sa svežim ili suvim voćem uz razne slatke i voćne prelive..
Za dečicu je  pravi kolačić..











недеља, 5. мај 2019.

LISNATA POGAČA



Najlepša pogača koju sam do sada probala.Pravila sam je za veliki praznik Vaskrs..Pogača je mirisna, lisnata, mekana i veoma je ukusna .
Prijatno!

Potrebni sastojcii:
700g brašna
400ml mleka
20gsvežeg kvasca
1 kašičica šećera
Pola kesice praška za pecivo
2 kašičice soli
3 kašike ulja
1žumanac
100g margarina
Priprema:
Aktivirati kvasac
U toplom mleku rastopite kvasac i šećer,dodajte kašiku brašna ostaviti malo da nadođe.
U posudi za mešenje testa dodajte brašno, napravite malo udubljdnje ,dodajte so i ulje,zatim kvascem zamesite testo..
Ne čekati da testo naraste nego ga odmah podelite na 3 loptice+1veća loptica
Na kuhinjskoj vagi izmerite 3 loptice od testa po 200g
Četvrtu,veliku i poslednju lopticu ostavimo za kraj da se obavije cela pogača.
Pobrašnajti brašnom radnu površinu, zatim svaku lopticu pojedinačno oklagijom razvučite u pravougaonik 21x30
Otopljenim margarinom premazite prva dva testa a zatim ih stavite jedan na drugi, treći pravougaonik stavite ali ne premazivati.
Razvučeno testo zaseći sjedne i sa druge strane na trake debljine po 1cm .
Počnite sa pletenjem testa od donjeg dela, pletete testo naizmenično,leva traka ide preko desne trake testa sve do vrha testa ..
Krajeve upletenog testa savijte u krug i stavite na sred podmazane tepsije 28cm.
 Četrvrtu veliku lopticu rastanjite oklagijom u krugu što više, da može da obavije testo na sredini tepsije.
Koru testa premazite je margarinom i uvijte u rolat i nožem je isečite po sredini i celoj dužini, a zatim je upletite uvijajući kao kiku da se vidi presek na pletenici.
Pletenicu stavite uz same ivice tepsije da obavije celo testo na sredini tepsije.
Pripremljenu pogaču pokrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji oko 30minuta .
Pecite pogaču u zagrejanoj rerni na 200"stepeni oko 10 minuta te je pokrijte pek papirom i nastavite da je pečete još 20 minuta.
Pogaču predhodno je premažite umućenim žumancetom sa kašikom ulja.
..Ptijatno.






субота, 4. мај 2019.

DVORAC NOLLELEND- BELA PLAZMA TORTA






Torta Dvorac Nollelend 
Tortu sam napravila  za rođendan mom unuku Novaku..
Nole bakino prvenče srećan ti četvrti rođendan..
Želimo ti srećno i bezbrižno detinjstvo..sa puno radosti i igre..Živ nam bio sto godina!
Noletova želja je ovako glasila..

"Micka naplavi mi dvolac toltu" -Njegova želja je bila  moja zapovest..

Bela plazma torta jednostavno dobra torta za posebne prilike...
Tortu sam pravila po origonalnom receptu drage kulinarke Slađe.."Slađini recepti ":)
Inspiraciju za dvorac tortu videla sam kod  drage prijateljice kulinarke Dane :) " Danina kuhinja" :)
Bela plazma torta je jako kremasta i finog ukusa..
Tražilo se parče više koliko se dopala deci pa i nama ..
Drago mi je da su svi prisutni na rođendanu bili oduševljeni izgledom torte "Dvorac".
Posebno mi je drago što mom unuku Novaku osmeh nije silazio s lica..
Bilo je to što je on tražio i više od toga..Zajedno je sa sestricom Teom podelio svoju radost..
Ukus torte svima se dopao..tražilo se parče više koliko je torta bila ukusna..topila se u ustima..
Moja preporuka za sve vas, obavezno napravite tortu  i probajte je..
Prijatno!.

Potrebno je:
    za 3 kore

  • 4 belanaca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašika brašna
  • 2 kašika griza

Preliv za kore:

  • 300ml mleka
  • 2 kašike šećera

Fil- 1.

  • 12 žumanaca
  • 700ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 200g prah šećera
  • 250g margarina
  • 200g mleka u prahu

Fil -2.

  • 200ml mleka
  • 100g prah šećera
  • 100g šlaga
  • 150g mlevene plazme

Fil-3.

  • 200g šlaga
  • 200ml mleka

potrebno je još...

  • 28 čajnih kolutića
  • 4 korneta za sladoled
  • 500g šlag krem
  • 400ml hladnog mleka
  • jestive boje crna-zelena-
  • kamene bombone
  • fondan za figurice-po žeji
Priprema kore:
  1. Posebno odvojiti belanca od žumanaca , zatim 4 belanceta umutiti penasto sa 4 kašike šećera.
  2. Umućenoj penastoj masi dodati 2 kašike brašna i 2 kašike  griza.
  3. Na ovaj način ispeći 4 kore.

Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko 20 minuta.
Gotove kore preliti vrelim mlečnim prelivom-provrelo 300ml mleka sa2 kašike šećera.

Fil-1.

  1. 500ml mleka staviti da provri .Umutiti 12 žumanaca , 2 kesice pudinga od vanile sa 200ml mleka .
  2. Umućenu mešavinu od žumanaca dodati u provrelo mleko, neprestano mešati da se fil ukuva i zgusne.
  3. Fil ostaviti da se ohladi.
  4. Penasto umutiti 250g margarina sa 200g šećerom u prahu i 200g  mleka u prahu, dodati u hladan fil , sve zajedno izmiksati i sjediniti masu.
Fil-2.
  1. Umutiti 100g šlaga sa 200ml mleka, 100g šećera u prahu,zatim dodati 150g mleveni plazma keks.
Fil-3.
  1. Umutiti 200g šlaga sa 200ml mleka
Finalni postupak:
Tortu filovati na sledeći način:

  • Kora fil-1., fil-2. fil-3.
  • kora fil-1.,fil-2..fil-3.
  • kora fil-1
  • Na kraju tortu ukrasiti umućenim šlagom.
Dvorac --Priprema dvorca Nollelenda
  1. Ispekla sam 4 kore u plehu  28x40cm.
  2.  Odvojila tri kore, isekla  na 28x28, na krajeve kore stavila sam čašu za vodu i nožem zasekla u krug, tu sam stavila 4 kule od po 7 čajnih kolutića.
  3. Četvrtu koru isekla na četiri jednaka dela  14x14cm
  4. Od ostataka kore koje sam isekla za kule , od tih parčića sastavila sam treći sprat dvorca.
  5. Na kule stavila sam 4 korneta od sladoleda ukrašena umućenim šlagom.

Finalni postupak.
Na tacni staviti prvu koru i nafilovati je sledećim redosledom: 
 fil-1.,fil-2., fil-3.
kora fil-1.,fil-2.,fil-3.
kora,fil-1.

  • zatim ostale kore poređati za drugi i treći sprat i filovati istim redosledom
  • Na zasečena mesta kore staviti kule od čajnih kolutića 
  • Keks- čajne kolutiće poređati uvis  po 7,jedan na drugi premazajući filom.
  • Drugi sprat
  • Na sredini staviti 4 kore 14x14-za drugi sprat, isfilovati istim redosledom kao kod prvog sprata..
  • Treći sprat
  •  Na kraju formirati treći sprat dvorca.
  1.  Na sredini kore staviti i formirati  mali kvadrat,od okrajaka kora koji je preostao..
  2. Kore filovati takođe istim redosledom..
  • Ostatakom fila premazati i popuniti šupljine cele torte , odnosno dvorca.
  • Umutiti čvrsto šlag krem  sa hladnim mlekom
  1. Šlagom ravnomerno  premazati dvorac tortu,a zatim je ukrasiti šlagom po želji.
  2. Na kraju kornete za sladoled ukrasiti šlagom i postaviti na sve četiri kule.
  3. Prozore okviriti i vrata dvorca  kockama od čokolade..
  4. Još po nešto radila sam..
  5. Razvlačila fondan masu, vadila male pravougaonike i stavljala ih na obodu dvorca,pravila pečurkice , pravila malog dinosaurusa..
  6. ,Zatim sam šlag obojila u zelenu boju , pravila grančice,listiće, i travu okolo dvorca..
  7.  Šlag obojila crvene boje za male cvetiće koje sam stavila  pored zelenih listića..
Pustite maštu na volji... podetinjite ..igrajte se ...  torta je najlepša i najslađa kad se radi od srca..


























четвртак, 11. април 2019.

KREMSTE KOCKE SA JABUKAMA




Potrebno je:
Za patišpanj:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kesica praška za pecivo


Fil od vanile

  • 700ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 8kašika šećera

Pire od jabuka

  • 5-6 jabuka
  • 3 kašike šećera
  • voda po potrebi

još...

  • 2 kesice šlaga
  • mleko po potrebi
  • 50 g čokolade
  • malo ekstrat od maline



Priprema:


 Prvo odvojiti žumanca od belanaca.
 Belanca umutiti penasto sa šećerom..-postepeno dodavati  šećer kašiku po kašiku uz neprestano mešanje miksera, sve dok se sešećer ne otopi.
Zatim umućenim belancima dodati  žumanac po žumanac, mutiti mikserom i sjediniti belanaca i  žumanca ..
Umućenoj masi od jaja dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao..
Kašikom lagano izmešati smesu..

Pečenje:
Smesu za patišpanj izručiti u podmazan kalupu prečnika24x40cm .
Patišpanj peći u zgrejanoj rerni na 200c oko25min.-
Kada je ivica patišpanja odvojena od kalupa  patišpanj pečen.
Gotov patišpanj ostaviti da se ohladi.

Pripremanje fila od vanile :
Pripremiti jabuke, oljuštiti i iseći na tanke kriške.
 Posudu sa jabukama i šećerom  naliti vodom koliko da prekrije jabuke, kuvati na vatri da jabuka omekša..
Staviti 500ml mleka i šećer da provri.
U 200ml mleka razmutiti mešavinu pudinga od vanile i gustin, zatim sipati u provrelom mleku, mešati masu neprestano sve dok se ne zgusne.

Priprema pirea od jabuka:
Kuvanu jabuku procediti i zblendirati je kao pire -(u maloj činiji odvojiti 2 kašike pirea od jabuka.)
Zatim  topao pire od jabuka dodati u filu od vanile.
Mikserom sjediniti fil od vanile i pire od jabuka u fini krem
Topao krem isipati ravnomerno preko hladnog patišpanja.
Patišpanj sa kremom ostaviti da se potpuno ohladi.

Dekoracija kolača:
Zatim pripremiti šlag sa mlekom -pratiti upustvo na kesici
Kolač premazati umućenim šlagom.
Ostaviti kolač na hladnom 2h a zatim seći na jednake kocke.
Pire od jabuka koji je odvojen posebno u činiji,dodati nekoliko kapi ekstrata od malina i izmešati .
Svaku kocku ukrasiti po vrhu sa obojenim pireom od jabuka i rendanom čokoladom ..

Napomena:
Da se jaja lako i brzo umute, 30 minuta pre izvaditi  iz frižidera i ostaviti ih  na sobnoj temperaturi ...
Kolač naflovan ostaviti da odstoji na hladnom ,( najbolje je da prenoći i sutra dan seći kolač)
 Kolač lakše će se seći na kocke i lepše će kocke izgledati..
Prijatno!









понедељак, 8. април 2019.

RUSTIČAN BAGET HLEB










Baget je hrskav i ukusan kao pravi Francuski hleb.. njegov slasni miris širi se po celoj kući..i mami..mami!




 POTREBNO JE:
  • 600g  brašna T500
  • 1, 5  kašika so
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 400ml mlake vode
 Još:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 5 kašike projeno belo brašno


PRIPREMA:


  1. U vanglicu sipajte brašno, suvi kvasac, i so, lagano izmešajte.
  2. Mlakom vodom zamesite i dobro izradite testo koje se ne lepi za ruke.
  3. Testo ostavite da odmara pet minuta, postupak mešenje testa i odmaranje ponovite još tri puta..
  4. Umešeno testo premažite po vrhu uljem, pokrijte pamučnom krpom i ostavite testo na toplom da narasta oko2h sata.
  5. Nadošlo testo podelite na četiri dela.
  6. Svaki deo testa malo rastanjite i raširite kao palačinku , preklopite jednu stranu testa, zatim i drugu stranu testa.--vidi  sliku br.3-4..
  7. Pripremljeno testo pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da odstoji .

Priprema hleba :
  1. Testo rastanjiti oklagijom u obliku pravougaonika, zatim preklopite duže  strane testa prema sredini.
  2. Krajeve strane testa uzduž  prstima istapkajte ili izlupajte da istisnete višak vazduha u testu -vidi sliku br.6
  3. Zatim spoljne krajeve preklopite prema sredini i stiskajte prstima kao da lepite u vidu velike štrudle..

Pečenje hleba :

  1. Pamučnu krpu posuti sa belim kukuruznim brašnom. stavite priremljene vekne hleba okrenute naopako, tako da je spojena strana sa donje strane.. Pospite hleba sa kukuruznim brašnom.
  2. Hleb pokrijte vlažnom, pamučnom krpom i ostavite da narasta oko20 minuta.
  3. Hleb  premažite maslinovim uljem-oštrim nožem po vrhu  zasecite nekoliko uzdužnih rezova.
  4. Tako pripremljen hleb peći u zagrejanoj rerni na 220stepeni, na dno rerne stavite vatrostalnu činiju sa  pola vode. 
  5. Činija sa vodom isparavaće dok se hleba peče,zato će hleba i korica imati  posebnu hrskavost .
  6. Hleba pecite oko15 minuta, dok ne porumeni i poprimi zlatno žutu boju...                                       
Od ove količine testa dobiju se četiri hrskave veknice-Bageta
















Bakini mali degustatori-