Претражи овај блог

петак, 10. децембар 2021.

POSNE CRNO-BELE URMA[ICE







Crno-bele posne urmašice..sočne..meke tope se u ustima..
Jednostavn, traicionalni kolač koji se rado jede i sladi za vreme posta..





Potrebno je:

  • 2čaše ulja- (čaša od jogurta)
  • 1 čaša voda
  • 2 čaše šećera
  • 700gr.do 800gr. mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakaa
  • 100gr. mlevenih oraha


Za sirup:

  • 500gr. šećera
  • 2 kesica vanilin šećer
  • 500ml vode
  • 3 kriški limuna


Priprema:
Sirup:

  • U šerpi sipajte šećer, vodu, vanilin šećer i kriške limuna, stavitena vatri da provri.Kuvajte sirup 10 do 15 minuta.

Sirup ostavite da se ohladi



  1. Posudu sa vodom i uljem stavite na vatri da provri, zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo.
  2. Neprestano mešajte varjačom sve dok se ne zgusne masa.
  3. Posudu sklonite sa šporeta i dobro mikserom izmiksajte smesu.
  4. Testo podelite na dva jednaka dela , u jedan deo smese dodajte 2 kašike kakaa, dugi deo testa ostaje beo. 
  5. Smesu pokrijte sa prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi..
  6. Od hladnog testa pravite urmašice
  7. Rukama od testa formirajte kuglice veličine oraha.
  8. Preko renda rastanjite kuglicu testa rukama, zatim urolajte da na testu i urmašici ostane šara.
  9. Drugi oblik urmašice , rukama formirajte valjak , zatim spojite krajeve u krug.
  10. Na sredinu okruglih urmašica stavite po pola kašičice mlevenih oraha
  11. Urmašice ređajte na podmazan plehi pecite na 180 stepeni oko30 minuta dok ne porumene.
Gotove , vruće urmašice staviti u hladan sirup jednu po jednu , zatim ih složiti u pleh , preliti ih ostakom hladnog sirupa.

Urmašice ostaviti u sirupu da odstoje što duže, najbolje je  preko noći da odstoje i upiju dovoljno sirupa da budu što više sočne i ukusnije.

Prijatno!











петак, 3. децембар 2021.

KINDER BUENO TORTA











Kinder bueno torta savršena kremasta fantazija, veoma je ukusna.. topi se u ustima...


Potrebno je:
Za beze koru:

  • 100g seckanih lešnika
  • 6 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 1  kašika jabukovog sirćeta

Fil:

  • 1,5 l mleka
  • 6 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 4 kesica pudinga od vanile
  • 3 kesice vanilinog šećera
  • 250g margarina
  • 100g prah šećer
  • 100g bele mlečne čokolade
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 100g eurokrema 
  • 2 kašike ulja
  • 100 g čokolada
Dekoracija:
  • 250g šlag krema
  • 200ml mleka

Priprema:

 beze kora:
  1. Odvojite posebno belanca od žumanaca.
  2. Belanca umutite u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera.
  3. Dodajte pred sam kraj mućenja  jabukovo sirće, mutite još malo mikserom mikserom.
  4. Pleh od šporeta obložite masnim papirom, usitnjene lešnike sipajte i rasporedite na papir .
  5. Preko usitnjenih lešnika ravnomerno rasporedite umućeni šne od belanaca.

Pečenje kore:
 Dok mutite šne od belanaca ukuljučite rernu da se zagreje na 200c .
  1. Sipajte pripremljeni šne na plehu obložen masnim papirom za pečenje, pecite u zagrejanoj na 150c stepeni.
  2. Na toj temperaturi pecite koru oko 10 minuta a zatim smanjite na 120 c,  sušite koru oko 60minuta.
  3. Rernu isključite, a koru ostavitie da u rerni dok se ne ohladi.(rernu ne otvarati za vreme sušenje kore).
  4. Gotovu koru okrenute na tacni tako da lešnik koji je bio dole sada bude sa gorenje strane.


Sastojci:
-Za drip cake tortu- :

za fil:
10 žumanaca
1l mleka
10 kašika šećera
3 pudinga od vanile
1margarin
100g bele čokolade
100g crne čokolade

Za drip glazuru:
150g bele čokolade
100g kisele pavlake
boja u prahu

 Na papiru za pečenje obeležila tri kruga veličine 24cm, zatim na krugove sipala pečene lešnike a preko lešnika jednako podelila šne od belanaca.
Postupak sušenja kora je isti kao i gore što je napisano u postupku sušenja kora.
Nastavak pripreme torte,krema i filovanja je isti kao kod predhodne četvrtaste torte


  1. Toplim eurokremom premažite ravnomerno koru preko lešnika .

Fil:

  1. Litar mleka skuvate sa šećrom.
  2. Žumanca umutite penasto, dodajte puding od vanile pomešajte sa ostalim mlekom, sipajte u proključalo mleko uz neprestano mešanje varjačom, kuvajte dok smesa ne postane gusta.
  3. Fil sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
  4.  Umutite omekšali margarin sa šećerom u prahu, zatim ga dodajte u fil, dobro izmikajte i sjedinite fil.
  5. Krem podelite jednako na da dela.
  6. U jedan deo krema od vanile dodajte otopljenu crnu čokoladu,fil  izmiksajte i sjedinite
  7. U drugi deo fila dodajte otopljenu belu čokoladu, takođe izmiksate i sjedinite fil.
Finalni postupak

Koru filujte kašikom naizmenično, stavite jedan deo beliog fila, zatim odmah do belog fila stavite kašiku crni deo fila.

Čokoladni preliv:

Na vatri otopiti čokoladu sa 3 kašike ulja, otopljenom čokoladom preliti i popuniti rupe između fila.

Dekoracija:
Ravnomerno nanesite umućeni šlag i isfilujte tortu.
Tortu stavite u frižideru da se ohladi i stegne.

Čokoladna glazura:
Otopite čokoladu sa uljem , prelijte je preko ohlađene torte koja je premazana šlagom, čokoladu premažite ravnomerno po torti.

Ukrasite tortu po želji.











уторак, 30. новембар 2021.

POSNA PITA OD MLINACA SA PRAZILUKOM I KROMPIROM





Posna pita od mlinaca sa prazilukom i krompirom..Hrskava  i ukusna pita..
Posna i jednostavna za pripremu, pita je tako ukusna odmah se pojede..
Moja preporuka (slobodno dupla mera sastojaka za pitu) ovo je mala količina za jednu pitu koja je toliko dobra a tako ukusna..
Ukus pite od mlinaca sa prazilukom i krompirom podseća, kao na bakine kore koje je pekla na plotni na šporetu na drva... 
Ako ne verujete probajte..
Pripremila sam vam video , pa možete da vidite  kako sam pripremila pitu ..
Zapratite me na istagramu - @recepti_iz_mickine _kuhinje
Prijatno!

POTREBNO JE:
Za podlogu:
  • 500g gotovi mlinci-         (drugi put praviću kore sama)
  • Pleh veličina -30x20cm
Nadev:
  • 2 struka praziluka
  • 2 srednja krompira
  • so
  • suvi biljni začin
  • biber mleveni
  • ulje

PRIPREMA:
  1. Omekšati kore -MLINCI
  2. Na vatri stavite vodu posoljenu sa malo soli da proključa.
  3. U vreloj vodi potapajte jednu po jednu koru (mlinci),  držati nekoliko sekundi pa izvadite je rešetkastom kašikom iz vode , postupak ponovite sa ostalim korama.

Priprema nadeva:

  1. Praziluk nožem sitno iseckajte, krompir krupno izrendajte na rende.
  2. U tiganj sa uljem propržite praziluzka, malo da omekša, pa dodajte izrendani krompir.
  3. Na laganoj vatri dinstajte povrće sve zajedno da omekša oko 10 minuta, posolite po svom ukusu i začinite začinima.
 Postupak ređanja pite:
  1. U podmazan kalup stavite jedan red kora -mlinci, zatim ravnomerno rasporedite po kori nadev od praztiluka i krompira.
  2. Ponovite postupak, složite drugi red kora mlinci , nadev i završite sa korom - mlincima.
  3. Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta, dok kora ne porumeni i poprimi zlatno žutu boju.
PRIJATNO!












 

недеља, 28. новембар 2021.

POSNA SARMA I SUVA PAPRIKA











POTREBNO JE:


  • 3 glavice crnog luka 
  • 1 struk praziluka
  • 2 šargarepe
  • 200gr pirinča
  • 1-2 krompira
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 10 komada suvih paprika
  • 1 kašičica suvi biljni začin
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  •  lovorov list
  •  biber mleveni
  • biber u zrnu
  • 1 kašika brašna
  •  so po ukusu
  •  3 grančice peršuna
  • ulje po potrebi

PRIPREMA:

Sitno iseckati crni luk,i prazi luk (moze u elektricnom secku).
Luka izdinstati na ulju.

Za to vreme pirinač potopiti u vodu, beli luk sitno iseckati.
Šargarepu izrendanu, celer i peršun, dodati u luk, dinstati jos oko10 minuta.

Potopljeni pirinač ocediti od vode, zatim ga dodati u luk i dinstati sve zajedno jos desetak minuta.

 Skloniti sa šporeta, dodati mešavinu biljnog začina, biber, posoliti po ukusu, izrendani krompir i list pešuna seckanog.  
Sve zajedno promešati, zatim uviti sarmu i napuniti suve paprike.

PRIMER :
 (Na tanjiru staviti ocisceni list kupusa,staviti kasiku smese od pirinca i povrca,sa obe bocne strene list saviti i uviti list u rolnu- sarmu)
 Udubokoj šerpi poredjati nekoliko listova kupusa,poredjati red uvijene sarme pa red punjene suve paprike.

 Ponavljati postupak sve dok ima fila od pirinča, naliti vodom, prekriti listovima kupusa i poklopiti poklopcem.
 Kuvati na srednjoj temperaturi oko2 do 3 sata.

 Kada je prošlo odredjeno vreme,sarmu i paprike skuvane treba ih zapeći u zagrejanoj rerni na 200c oko30 minuta.(skinuti poklopac).

 Za to vreme napraviti zapršku, u tiganju zagrejati ulje dodati kašiku brašna i kašicicu mlevene paprike.
 Zatim izvaditi šerpu sa sarmom i paprikom,  preliti preko zaprsku od brasna i paprike,vratiti nazad u rernu i zapecći još 10 minuta.
 PRIJATNO!





SARMA OD KISELOG KUPUSA I PUNJENA SUVA PAPRIKA - ZAPEČENA U RERNI























Zimski specijalitet i kraljica jela...sarma od kiselog kupusa i punjena suva paprika...
Suve punjene paprike češće kuvam zajedno sa sarmom..jer obožavam njihov miris u jelu..
Moj  način kod spremanja sarme i punjene paprike, da nakon krčkanja na šporetu završe u rerni da se zapeku.....Kuvana sarma i punjena suva paprika, za mene nije jelo dovršeno, ako se ne zapeče u rerni...cela istina ...   Podgrejana sarma i parika..je još lepša i ukusnija ....(ako nešto od nje ostane)
Recept sam nasledila od moje svekrve,  koji ne menjam...Mislim da će svako ko pročita ovaj moj post, a voli sarmu i suve paprike isprobati  ovaj recept ...Prijatno!

POTREBNO JE:

  • 15-10 listova kiselog kupusa
  • 10 suvih paprika
  • 600g mešanog mlevenog mesa
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100g pirinča
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1/2gruvane paprike - malo ljute paprike
  • 10 bibera u zrnu
  • so po potrebi
  • 5 lovorova lista
  • 200 grama slaninice
  • 200g suvih rebarca
  • 100g svinjske masti ili ulje
  • voda po potrebi

Zaprška:

  • 100g svinjske masti ili ulje
  • 1 kašičica mlevene paprike


Priprema jela:

Prvo pripremiti:
Glavicu kiselog kupusa rastaviti na listove.Birati manje listove, velike listove podeliti  na pola.
Očistiti listove od žilica.
Pripremiti suve paprike.
Očistiti suvu papriku od drški i semenki
Papriku potopiti malo u toploj vodi kako bi omekšale.

Fil za sarmu i paprike
Crni luka, šargarepu očistiti, opariti, u secka sitno iseckati.Na malo masnoće izdinstati crni luk i šargarepu,dinstati dok ne omekšaju.
Kada je povrće omekšalo dodati mleveno meso, dobro izmešati i propržiti.Dodati pirinač,začiniti biberom, solju, pola kašike mlevene paprike.Pripremljeni fil podeliti prema potrebi za sarmu i suve paprike.

Uvijanje sarme:
Smesu dobro promešati, po kašiku fila staviti na list kupusa 
Mali primer kako uviti sarmu...
Na dlan staviti list kupusa...
na kupus staviti po kašiku fila... 
saviti jednu stranu lista preko fila... 
zatim saviti i drugu bočnu stranu lista...
 od korena prema vrhu uviti sarmu ...do samog kraja sarmu uviti je u jedan valjak..
Na isti način filom nadenuti ostale listove kupusa..

Zatim ostalim nadevom puniti suve paprike.
Punjenu papriku krajeve pri vrhu lagano pritisnuti i zatvoriti.

Na dno dublje šerpe staviti nekoliko listova kupusa.Složiti uvijene sarme,  pored sarme složiti punjene paprike.Na kraju preko sarme i paprike poređati slaninicu i suva rebarca, malo bibera u zrnu i lovorov list.Ostatak glavice kupusa koji je ostao, iseckati i poređati preko rebarca i slaninice. Zatim na kraju pokriti listovima kupusa preko posoliti gruvanom paprikom, naliti vodom da ogrezne.

Kuvanje sarme:
Staviti poklopac na šerpi i ostaviti da provri, zatim kuvati na laganoj vatri oko 3 h.Kuvane sarme i paprike i sve što je sa njima složeno  preručiti u zemljnoj posudi ili u pekaču.Takođe srmu i pariku pokriti listovima kupusa i staviti u zagrejanoj rerni da se zapeku na 40 minuta.


 Zaprška za sarme i paprike:
Na vreloj  masnoći staviti mlevenu papriku i promešati- zaprškom prelivati sarmu i papriku-tako je zapržavati..Posudu sa sarmom i parikom vratiti nazad u rernu na 10 minuta da se još malo zapeku.


Napomena:
Kupus akoje puno slan, listove  proprati i ocediti od vode pre uvijanja sarme.Birati manje listove, ako je veliki list onda podeliti  na pola.Sarma je puno lepša kada sau manji listovi.Očistiti listove od žilica, zadebljani deo odstraniti nožem.Suvu papriku ne puniti do kraja , da nebi popucala dok se kuva-jer će pirinač nabubreti i popuniti papriku dok se bude kuvala..