Претражи овај блог

четвртак, 12. јануар 2023.

ŽERBO TORTA


                                     


Žerbo torta jedna fina, savršena starinska torta..Uvek je rado, pravim kada se zaželim prave torte sa pravim ukusom čokolade i puno hrskave slatke korice..

Moj stari provereni recpet  iz moje sveske.

Tortu praviti dan ranije da malo odstoji, da se ukusi spoje,sjedine,jer torti daju mekoću i veću slast.Torta je jako ukusna sa puno fila od cokolade i karamelizovanog secera.U ustima pršti, topi se svaki griz a karamel daje puni užitak slatkog zadovoljstva.

POTREBNO JE:
za jednu koru ( ukupno 2 kore)

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 150g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna

fil od karamelizovanog šećera:
  • 300g šećera

čokoladni preliv:
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 150g margarina
fil:
  • 12žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 100g čokolade
  • 1 margarin
još:
  • 200g čokolade
  • 100g slatke pavlake 
ili još ako želite šlagom dekorisati tortu 
  • 200 g šlag od čokolade
  • 200ml gaziran vode

PRIPREMA

Priprema kora
  1. Posebno umutiti 6 belanaca u čvrst sneg sa prstohvatom soli. 
  2. Kada se masa od belanaca udvostruči, dodati postepeno šećer, kašiku po kašiku.
  3. Mutiti mikserom neprestano masu od belanaca sve dok šećer se ne otopi i pena od belanaca bude dovoljna čvrsta.
  4. U snegu od belanca dodati 150g mlevenih oraha, lagano promešati sneg i sjediniti sa orasima.
  5. Zatim dodati 1 kasiku prosejanog brašna i lgano promešati.
  6. Pripremiti cetvrtasti pleh od šporeta, obložiti masnim papirom za pečenje.
  7. U pleh izručiti pripremljenu smesu od belanaca.
  8. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni, zatim smanjiti na180stepeni, peci oko 20 minuta da kore bago požute.

Na isti način pripremiti i drugu koru.


Ako vam šporet nema ventilator i nije u funkciji da peče od jednom 2 kore, tada pecite dve kore 2x od po 6 belanaca .
 ili  možete peći manju od:
ja sam želela ovog puta tortu manju za Božić ispekla je od
10jaja
10kašika šećera
15-20kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna 
u velikom plehu od šporeta i isekla je na tri jednaka dela.
A zatim korice prelila

karamelizovani šećer pravim od
200g šećera
čokoladni preliv
200gčokolae za kuvanje
100g margarina omekšalog
Zatim kuvam fil od
10 žumanaca
10 kašika šećera
100g čokolade
200g margarina


  1. Gotove kore malo prohladiti i skinuti papir.
  2. Obe kore preseći uzduž na dva jednaka dela, tako da se dobiju 4 jednake uzduž kore.
  3. Sve četiri kore poredjati na pamučnoj krpi

Fil od karamelizovanog šećera:

  • U posudu na tihoj vatri otopiti 300g šećera , kada se šećer sav otopi počeće da se karamelizuje.
  • Fil ili otopinu karamel sećer odmah preliti preko pripremljenih kora.

Čokoladni fil:
  • U posudu topiti 200g čokolade za kuvanje sa 150g margarina ili maslaca.
  • Otopljenu čokoladu odmah premazati sve četiri kore preko kramel mase.

Fil od zumanaca
  • Penasto umutiti 12 žumanaca sa 12 kasika šećera, mutiti da masa od žumanaca pobeli.

  • Umućenu masu od žumanaca sa šećerom kuvati na pari.
  • Ako nemate orginal lončić za kuvanje na pari možete i ovako:
  • Fil kuvati na pari (primer- u većoj posudi stavti voda da proključa, drugu posudu sa umucenim
  • zumancima staviti na posudu sa uzavrelom vodom i kuvati)

  • Masu od žumanaca neprestano mešati i kuvti na pari sve dok se masa od žumanaca ne ukuva i počne da se malo zgušnjava ....pazite da ne preterate.. 
  • Zatim dodati čokoladu i mešati da se čokolada sva istopi i sjedini sa filom od žumanaca.( ili ruka vas  zaboli:)šalim se...ovo je ozbiljna stvar..
  • Fil od žumanaca ostaviti da se ohladi.
  • Zatim u fil od žumanaca umešati mikserom omekšalog 250g margarina na sobnoj temperaturi.

Finalni postupak:

  • Na tacnu za torte poloziti prvu koru premazanu sa karamellom i čokoladom, zatim preko premazati trecćinu čokoladnog fila od žumanaca, opet kora, pa fil od žumanaca, kora preko fila od žumanaca.
  • Nakraju poloziti cetrvrtu koru koja ostaje čokoladna.
  • Zagrejati na vatri slatku pavlaku ali da ne provri, zatim otopiti čokoladu, malo je ohladiti a zatim pristupiti dekorisanju cele torte. 
  • Okolo je po želji kožete ukrasiti čokoladnim šlagom..po željiJa sam ovogputa bez šlaga jer mi je torta ovako izgledala baš lepa...
  • Umutiti 200g cokoladnog slaga sa 200g gazirane vode i dekorisati stranice torte.
  • Tortu dobro ohladiti da bi se fil stego a ukusi spojili i sjedinili, pritom torta će se lakše seći na parčad

NAPOMENA!


Ako vam šporet nema ventilator i nije u funkciji da peče od jednom 2 kore, tada pecite dve kore 2x od po 6 belanaca . ili  možete peći manju od:
ja sam želela ovog puta tortu manju za Božić ispekla je od
10jaja
10kašika šećera
15-20kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna 
u velikom plehu od šporeta i isekla je na tri jednaka dela.
A zatim korice prelila

karamelizovani šećer pravim od
200g šećera
čokoladni preliv
200gčokolae za kuvanje
100g margarina omekšalog
Zatim kuvam fil od
10 žumanaca
10 kašika šećera
100g čokolade
200g margarina
Žerbo torta je stari provereni recpet zapisan iz moje sveske.Tortu praviti dan ranije da malo odstoji, jer se ukusi spoje i daju mekocu i vecu slast.Torta je jako ukusna sa puno fila od cokolade i karamelizovanog secera.Svaki griz se topi  u ustima, a karamel prsti i daje puni uzitak slatkog zadovoljstva.
PRIJATNO!






























понедељак, 9. јануар 2023.

VANILICE SA PEKMEZOM OD ŠLJIVA



Mirišljave vanilice sa pekmezom od šljiva..
..Tako su ukusne, mirisne i male.. kada ih probate, one vas vrate i sete na najlepše detinjstvo.. kako ste igrali i se sladili vanilicama.. i uživali u slatkim zalogajčićima..Mene uvek podsete a vas?

POREBNO JE:

  • 200 g svinjske masti
  • 4 kašike šećera
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  •  sok od limuna
  • nastrugana kora od limuna
  • 500g mekog brašna T.400
  • 1 kesica vanilin šećer
  • pekmez od šljiva
Za posipanje:
  • šećer u prahu


PRIPREMA:
  1. U posudi sipajte  svinjsku mast,dodajte secer, jaja, sok od limuna i narendanu koru od limuna.
  2. Mikserom izmiksajte i sjedinite sastojke, dodajte brašnio  i rukom zamesiti testo.
  3. Zamešeno testo izručite na radnoj površini posutu sa brašnom, zatim oklagijom razvucite testo debljine malog prsta.
  4. Rakijskom čašicom vadite kolačiće.
  5. Vanilice poredjajte u pleh obložen masnim papirom.
  6. Predhodno zagrejte rernu na 180stepeni, pecite vanilice oko15 minuta(paziti da ostanu bele).
  7. Pečene kolačiće premažite pekmezom od sljiva i spojite jedan kolačić sa drugim.
  8. Zatim kolačiće, vanilice uvaljajte u prah sećer.

NAPOMENA:
Vanilice mogu se premazati sa drugim džemom, kao džem od kajsija,jagoda, šljiva i td.
Kolačići mogu dugo , dugo da stoje ako ih zamrznute u zamrzivaču ili odložite u limenoj ili kartonskoj kutiji..Na taj način vanilice  imaće te uvek kada se zaželite da se zasladite..a za nenajavljene goste su tako dobrodošle..
Prijatno!























MAMINE SIPKAVE VANILICE













Mamine vanilice, sipaju se i tope se..mnjam..njihov ukus još pamtim...
Sećanja naviru..kako su bile dobre, mamine vanilice!
Vanilice moje mame, bile su dobre zato što ih je pravila jednostavno, svinjska mast, domaća jaja, šećer  i brašna ..mesila ih je sa puno ljubavi i topline za sve nas.Recept je veoma star od kada  znam za sebe,  prenosilo se sa koleno na koleno... Vanilice na ovaj način pripremljene mogu dugo da potraju, da ostanu sveže i sipkave...
 Verujem da svako ima dobar recept za vanilice  .. ali ovaj recept moje mame je meni najdraži, jer seća me na detinjstvo...sipkave i najlepše...ma tope se u ustima..Tako ih ja pripremam za moje najdraže...!
Prijatno!

POTREBNO JE:


  •  300 g svinjske masti
  • 100g kristal šećer
  • 2 žumanca
  • 1 jaje
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 limun izrendana kora
  • 500g brašna


Za premazivanje:

  • 200g šećer u prahu
  • 1 kesica vanilin šećer
  • pekmez od šljiva-po potrebi 
PRIPREMA:


  1. Penasto umutiti svinjsku mast sa šećerom.
  2. Zatim dodati dva žumanceta i jedno celo jaje, rendanu koru od  jednog limuna, opet mikserom neprekidno mutiti  i sjediniti smesu.
  3. Na radnoj površini isipati brašno, napraviti malo udubljenje, sipati svu umućenu  smesu od masti i jaja.
  4. Rukama zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
  5. Testo uviti u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru na 30 minuta.
  6. Oklagijom razvući koru debljine 5mm, modlicom ili rakijskom čašicom vaditi male krugove.
  7. Testo koje ostaje ponovo premesiti rastanjiti oklagojom i ponovo vaditi male krugove vanilice.
  8. Vanilice poređati na plehu od šporeta,  sa malim razmakom-  jer vanilice malo narastu kad se peku.
  9. Peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni 10-15 minuta ,vanilice da ostanu svetlije da ne požute previše.
  10. Pečene vanilice ostaviti malo da se ohlade i stegnu
  11. Vanilice dok su još mlake premazati sa jedne strane džemom od šljiva ili marmeladom po želji, zatim spojiti sa drugom vanilicom i blago pritisnuti da se lepo spoje jedna za drugu.
  12. Vanilice zatim uvaljati u šećer u prahu, složiti u limenoj kutiji ili kutiji od kartona.

Napomena!
Pleh ne podmazivati i ne oblagati masnim papirom.
Nije  potrebno jer su vanilice same po sebi masne i neće se zalepiti za dno pleha.





























четвртак, 29. децембар 2022.

KOKOS KEKSIĆI





Potrebno je:
  • 1 jaje
  • 80 g prah šećer
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 125g margarina ili maslaca - omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 80g kokosa
  • 180g brašna 
  • 4 supene kašike slatke pavlake
  • 1/2 kašičice praška za pecivo


 Priprema:
  1. Zamesite fino testo od navedenih sastojaka.
  2. Radnu površinu pobrašnite brašnom.
  3. Testo rastanjite oklagijom na debljinu oko5mm.
  4. Modlicom vadite keksiće željene oblike, zatim ih složite u plehu koji je obložen masnim papirom. 
  5. Rernu zagrejte na 200 stepeni, pecite keksiće na 180 stepeni oko 10 minuta da krajevi blago porumene, da po vrhu kesići ostanu beli. 
  6. Keksići se mogu uvaljajti u prah šećer.
  7. Rezultat pečenja keksića zavisiće od vaše rerne,kako peče!

Napomena!
Kesiće odložite u limenoj kutiji, dobro zatvoriti , tako mogu da stoje do 10 dana,da ne promene ukus ni miris.
Možete ovo da uradite kao ja.
Moja mašta ovog puta  se svela da keksiće probušim po sredini ili pri kraju drvenim štapićem.
 Da kesićima mogu da okačim mašne i postanu ukrasi za jelku ili za darivanje deci za Novu godinu i Božić... ..
 Kokos kesiće složila sam u kartonskoj kutiji, ostavila  da ih ukrasim i poslužim dečicu..
Reći ću da su kokos keksići , veoma ukusni,aromatični i zarazni.Kada se zaželiš keksića i želiš da se njima zasladiš na vidiku nema kraja! ....
Opet jedan keksić..drugi keksić..i tako u nizuuu!....
Prijatno!