LISNATA POGACA
POTREBNO JE:
500g MEKOG BRASNA
20g SVEZEG KVASCA
200ml TOPLOG MLEKA
1 KASIKA SOLI
1 KASIKA SECERA
5 KASIKA ULJA
ZA PREMAZIVANJE TESTA:
250g MARGARINA
ZA PREMAZIVANJE POGACE:
1 ZUMANCE
ZA POSIPANJE POGACE SUSAM
PRIPREMA:
Razmutiti kvasac sa secerom,u toplom mleku sa kasikom brasna.Ostavit kvasac malo da naraste.Za to vreme prosejati brasno i dodati so.U brasnu napraviti udubljenje,pa dodati kvasac i ulje.
Umesiti testo i ostaviti ga da naraste,oko40 minuta.
Nadoslim kvascem zamesiti glatko testo,koje se ne lepi za posudu i za ruke.
Umeseno testo ostaviti na toplom da odstoji i udvostruci masu.
Nadoslo testo izruciti na radnu povrsinu posutu brasnom , testo premesiti i podeliti na 5 jednakih loptica.
Loptice ostaviti koji minut da odmore.
Svaku lopticu rastanjiti velicine tanjira.
Rastanjeno testo premazati omeksalim margarinom.Slagati testo jednu na drugu,zadnju ne mazati margarinom.
Rastanjiti oklagijom testo u krugu precnika do 45cm.
Zatim od testa iseci okolo obruc oko
2-3 cm.sirine.
Formirani krug iseci na 16 jednakih delova.
Svaki iseceni deo testa uviti tako da jedna strana ide ravno uz jednu stranu ivice trougla testa.(kao sto je na slici).
Tepsiju velicine precnika 26 cm obloziti masnim papirom,uvijeno testo redjati siri deo uz stranu ivice tepsije.
Deo testa obruc koji je ostavljen, iseci na 10 jednakih delova,uvijati u rolatice ili ruzice,stavljati ih u sredini tepsije.
Pogacu staviti na toplom da naraste(da se udvostruci testo).Naraslu pogacu po vrhu premazati umucenim zumancetom i posuti susamom.
Rernu predhodno zagrejati na 220c,smanjiti tenperaturu na 180 i peci pogacu oko45minuta.
NAPOMENA:
Kada pogaca malo porumeni oko10 min. pokriti je masnim papirom da ne izgori, i peci do kraja n a180c.(Sve zavisi od sporeta kako pece i na koju temperaturu)Ventilator ako ima sporet na kraju ukljuciti ,ali papir ne skidati.Vremenom proveravati kako se pece pogaca.
Pogaca za sve prilike
.PRIJATNO!
Нема коментара:
Постави коментар