Претражи овај блог

понедељак, 27. фебруар 2017.

RADOSNA TORTA


                                                       

RADOSNA TORTA




POTREBNO JE:

ZA BELU KORU:
4 BELANACA
4 KASIKE SECERA
4 KASIKE OSTROG BRASNA
2 KASIKE GUSTINA
3 KASIKE MLAKE VODE

ZA CRNU KORU:
4 BELANACA
4 KASIKE SECERA
1 KESICA PUDINGA OD COKOLADE
2 KASIKE GUSTINA
3 KASIKE MLAKE VODE



 ZA FIL:
8 ZUMANACA
15 KASIKE SECERA
800ml MLEKA
250 g MARGARINA
200g SECERA U PRAHU
3 KESICE VANILINOG SECERA

VOCNI ZELE
200g VISANJA
100ml SOKA OD VISANJA
200g SECERA
1 KESICA ZELATINA

MLECNI PRELIV:
200ml TOPLOG MLEKA
2 KASIKE RUMA

ZA DEKORACIJU
200ml SLATKE PAVLAKE
50g COKOLADE ZA KUVANJE


PRIPREMANJE KORA:
U odgovarajucoj posudi, razdvojiti zumanca i belanca.Cvrsto ulupati 4 belanceta,
 u cvrst sneg sa prstohvatom soli, uz postepeno dodavanje secera.
 Masu od belanaca miksati mikserom sve dok se secer ne otopi.
U sneg od belanca dodati prosejano brasno,  umesano  sa gustinom.
U smesi dodati 3 kasike mlake vode, drvenom varjacom lagano promesati i izjednaciti masu.
Okrugli kalup za tortu, obloziti masnim papirom, sipati umucenu masu,
 peci u zagrejanoj rerni na 180c oko15-20minuta.
Na isti nacin umutiti sastojke za crnu koru, kao sa belom korom.





















PRIPREMANJE FILA OD ZUMANACA:
U sudu sa zumancima, dodati secer sa vanilinim secerom i mutiti mikserom dok zumanca  ne pobele.
Mleko staviti da uzavri, pa u njemu dodati umucenu masu od zumanaca.
Kuvati na laganoj vatri, sve dok se masa ne ukuva i ne postane gusta.
Skloniti  je sa vatre da se ohladi, pokriti je prozirnom folijom, kako se ne bi stvorila korica.
Margarin umutiti sa secerom u prahu, i umesati ga u hladnu masu od zumanaca.











Fil od zumanaca ostaviti sa strane, za to vreme napraviti vocni zele.Na vatri staviti manji sud sa visnjama,sokom i secerom, pustiti da da provru (kuvati oko 10min.)
U drugoj serpici zelatin potopiti sa 5 kasika hladne vode, da nabubri(oko 10 min.).
Nabubreli zelatin staviti na laganoj vatri, da se istopi,(ne sme da provri).
Otopljeni zelatin skloniti sa vatre i umesati ga u provrele visnje.
Ostaviti vocni zele da se malo prohladi.
Zatim pripremiti mlecni preliv,mleko pustiti da provri dodati mu kasiku ruma,skloniti sa vatre.
FINALNI POSTUPAK:
Koru belu i crnu,iseci odgovarajucim cinijama na krugove(potrebno je 4 cinija,
od najmanje cinije,do vece cinije.
Ciniju poklopiti,zavrteti jednom u krug, i tako iseci krugove sirine obruca oko1,5cm.
.










Zatim isecene krugove  kora,  izmeniti na korama(crni krug umesto belog,
 beli krug umesto crnog), i tako ostale delove kora zameniti.
Kao sto je na slici prikazano.



Koru jednu vratiti po redosledu u kalupu za tortu sa obrucem.
Natopiti koru, toplim mlecnim prelivom.


















Fil od zumanaca,  podeliti jednako u dve iste cinije.



















Koru ravnomerno premazati jednim delom fila, zatim staviti preko fila drugu koru,
natopiti jemlecnim filom, opet drugu koru ravnomerno premazati filom.





















Zatim na kraju, tortu premazati (odozgo) toplim vocnim  zeleom.





Tortu ostaviti u frizideru  preko noci,  kako bi se ohladila i stegla.Tortu izvaditi
 iz frizidera,skinuti obruc  izvaditi tortu.Tortu staviti na tacnu, umutiti slatku pavlaku
 i dekorisati tortu.
Cokoladu za kuvanje otopiti i preliti  tortu, sa strane ivice.
NAPOMENA:
Torta je socna i laganog ukusa.Jednostavna za izradu,samo pratiti tekst i slike,
 i bice veoma lako napraviti je.
Vocni zele se moze praviti sa malinama,kupinama, jagodama,itd.
PRIJATNO!

























Нема коментара:

Постави коментар