Pita od prhkog testa, punjena sa šljivom.... ništa lepše i ukusnije..
Ukus pite sa šljivom je fantastičan, podseća kao da jedeš prhke vanilice ili dobru lenju pitu..
Prosto da nemožeš biti ravnodušan a da je ne probaš, ili samo jednu kocku, zatim ide druga kocka .. i tako redom..
....zarazna je, tera te da jedeš još, još , sve dok se ne pojede..mnjam mnjam..
Pitu sam pravila od svežih zrelih šljiva, zato je pita bila sočna, slatka i prhka..
Umesto šljiva u pitu možete dodati smokve, brusnice, kruške.. ili neko drugo voće.
Sastav i ukus pite se neće promeniti, baš naprotiv pita biće još lepša i boljeg ukusa..
Potrebno je:
- 3 šolje brašna
- 250g svinjska mast
- 200g svežeg neslaog sira
- 2kašike šećera
- 1kesica praška za pecivo
- 16 polutki šljiva-po potrebi
- 100g prezli
- 100g usitnjenih oraha ili badema
- 100g suvog grožđa
- 1kašičica cimeta
- 100g šećera u prahu
Priprema:
- U posudu sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, dodajte mast svinjsku, neslan sira i šećer.
- Zamesite testo, zatim testo podelite na dva jednaka dela.
- Jedan deo testa oklagijom rastanjite veličine pleha u kom će se pita peći.
- Razvučenu koru namotajte na oklagiju i obložite dno pleha.
- Po kori pospite prezli, šljive presecite na pola na polutke.
- Svaku polutku šljive napunite sa suvim grožđem( koje je predhodno bilo popareno vrelom vodom)
- Napunjenu polutku šljive složite poklopljenu na kori gde je predhodno stavljena po kašičica mlevenih oraha.
- Preko složenih šljiva pospite cimet.
- Zatim rastanjite od testa drugu koru , namotajte je na oklagiju i stavite je preko šljiva.
- Prstima pritiskajte po testu pored šljiva praveći trag, kako bi se naznačio red šljiva ispod testa.
- Pitu pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200 stepani, zatim kada stavite pitu odmah smanjite temperaturu na 180 stepeni.
- Pecite pitu 30-40 minuta, da blago porumeni , da je pita bele boje zbog ukusa i lepog izgleda..
- Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар