Претражи овај блог

среда, 23. новембар 2022.

TORTA LEDENI VETAR












  Torta Ledeni vetar..  kremasta fantazija od torte...
Torta ledi i sladi dah..prava eksplozija ukusa..  koju će te svi obožavati..

Potrebni sastojci:
Za kore: 
  • 18 belanaca
  • 300g šećera
  • 3 kesice vanilin šećer
  • 3 kašike jabukovo sirće

Fil;
  • 18 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 7 kašika brašna
  • 600ml mleka
  • 250g margarina

potrebno je još...

  • 400g šlag kreme
  • voće :banane-jagode-kivi-

po želji mogu- višnje-maline-breskve
Za dekoraciju torte

  • 500šlaga
  • 400ml mleka

Priprema:

  1. Žumanca odvojite od belanaca.
  2. Predhodno dobro umutite belanca sa prstohvatom soli.
  3. Dodajte postepeno 100g šećera, 1kesicu vanilin šećer i 1 kašiku jabukovog sirćeta.
  4. Četvrtasti kalup od šporeta obložiti masnim papirom, predhodno obeležiti na belom papiru promere 24x35cm.
  5. Na masnom papiru isipati umućenu masu od belanaca.
  6. Rernu zagrejati na 200stepeni , zatim smanjiti na 150 stepeni 60minuta peći koru.
  7. Ponoviti postupak za ostale dve kore..trebaju tri iste kore.

  1. Fil:
  • Umutite 18 žumanaca sa 9 kašike šećera, 2 kesice vanilin šećer da pobele , zatim dodajte 7 kašika brašna sa malo mleka.
  • Ostatk mleka stavitite na vatri da provri.U provrelo mleko sipatjte masu od žumanaca, neprestano mešajte dok se masa ne zgusne.
  • Fil ostavite da se ohladi, u hladan fil umutite margarin .
  • Fil podelite na tri dela
  • Šlag krem umutite sa mlekom -podelite ga na dva jednaka dela.
  • Voće ne seći odmah da se ne osuši.. kada krenete sa filovanjem kora tada seći voće na kolutove i ređati na filu.

Finalni postupak torte:

  • Prva Kora-fil od žumanaca- banane na kolutove - 200g šlag krema
  • Druga kora-fil od žumanaca - jagode  - 200g šlag krema
  • Treća kora- fil od žumanaca - kivi isečen na kolutove-

Dekoracija

  • Umućenim šlagom ukrasite celu tortu po svojoj želji

Napomena:
Četvrtasta torta Ledeni Vetar je velika torta , pravila sam je  od 18 jaja.Voće je  banana,višnje,kivi.
Velika je torta i izdašna je, pogodna za sve prilike i veselja.
Okrugla torta Ledeni Vetar je manja torta pravila sam 3 kore od  po 4 belanaca..voće je banana-jagoda, kivi.
Recept  dole za drugu okruglu tortu..
Kremasta je fantazija ukusa , kod jedne i druge torte..

Priprema:
  • 12belanaca
  • 150g šećera
  • 3 kesice vanilin šećer
  • 3 kašičice jabukovog sirćeta


  1. Žumanca odvojite od 4 belanaca.
  2. Predhodno dobro umutite belanca sa prstohvatom soli.
  3. Dodajte postepeno 50g šećera, 1kesicu vanilin šećer i 1 kašiku jabukovog sirćeta.
  4. Okrugli kalup 26cm. obložiti masnim papirom
  5. Na masnom papiru isipati umućenu masu od belanaca.
  6. Rernu zagrejati na 200stepeni , zatim smanjiti na 150 stepeni 60minuta peći koru.
  7. Ponoviti postupak za ostale dve kore..trebaju tri  kore.
 Fil:


  • 12 žumanaca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 1 kašika brašna
  • 400ml mleka
  • 200g margarina
  • 300g šlag krema
  • 200ml mleka
3 kesice šlaga
mleko po pšotrebi..

Za dekoraciju:Finalni postupak torte:

  • Prva Kora-fil od žumanaca- banane na kolutove - 100g šlag krema
  • Druga kora-fil od žumanaca - jagode  - 100g šlag krema
  • Treća kora- fil od žumanaca - kivi isečen na kolutove-

Dekoracija

  • Umućenim šlagom ukrasite celu tortu po svojoj želji
  • Po vrhu torte složite iseckano voće
  • Okolo oboda torte ukrasite iseckanim komadićima čokolade..ili lešnika

Savet :
Tortu ukrasite šlagom ,ili po želji
Pripremite šlag prema upustvu na kesici
Tortu dobro ohladiti, najbolje je da prenoći na hladnom ili u frižideru..
Tako će se ukusi torte spojiti i sjediniti u neodoljivo kremastu tortu..
Postupak priprema kora je isti kao kod prve četvrtaste torte tako i kod  okrugle  torte..
Prijatno!























Torta Ledeni Vetar  za Mladence










Torta Ledeni Vetar za Vaskrs





















уторак, 22. новембар 2022.

SALATA SA CLEROM, JABUKOM I ORASIMA




Salata sa celerom, jabukom i orasima veoma je ukusna i osvežavajuća..
Salata može kao prilog, jer slaže uz sve..kao predjelo, dobro ide uz meso i sva vrsta pečenja...
Celer salatu pravim je često, volim ovakve vitaminske salate koje krepe i osvežavaju.. sada je bila jedna vrsta salata na našoj slavskoj trpezi..
Gostima na slavi dopala se puno...pitali za recept..ja evo zabeležila je neka se nađe...


NAPOMENA!
Sastojci za celer salatu  ovde sam ispisala duplu meru  jer sam je pravila za slavu, inače kada salatu pravim za nas za 4 do 6 osoba, onda pravim je od pola mere sastojaka.

Probajte je divna je salata i veoma zdrava...

POTREBNI SASTOJCI:

  • 1 veći koren celera
  • 2 jabuke nakisele
  • 2 šargarepe
  • 180ml milerama
  • 180ml kisele pavlake
  • 100 g prepečenih oraha
  • 2 kašike mlevenih oraha
  • peršun sveži naseckani-3 grančice
  • sok od jednog limuna
  • biber sveži mleveni
  • so

PRIPREMA:

  • Očistite celer, šargarepu, jabuku oljuštite i očistite od semenki.
  • Orahe prerpecite, nožem ih grubo iseckajte i usitnite na nejednake komadiće, odvojite za dve kašike mlevenih oraha.
  • U većoj posudi narendajte koren celera, šargarepu, jabuke, zatim dodajte prepečene i mlevene orahe, milerama i kiselu pavlaku, dodajte sveži seckani peršun.
  • Salatu prelijte isceđenim sokom limuna, začinite svežim mlevenim biberom i posolite.
  • Varjačom sastojke za salatu izmešajte i sjedinite.
  • Pripremljenu salatu ostavite u frižideru da se ohladi i sjedini svoje ukuse ..




 

уторак, 8. новембар 2022.

VOĆNE PRINCES KROFNE




Voćne princes krofne veoma ukusne, kremaste i lepe,,u bilo kojoj voćnoj kombinaciji..da li sa višnjama ili sa malinama.. jednako su dobre i ukusne voćne princeze...Princes krofnice neodoljivo osvežavaju i slade ..Probajte ih !



PRIPREMA:
  • 4 do 5 jajeta
  • 250ml vode 
  • 125ml ulja
  • 150g brašna
  • prstohvat soli
  • 3 ravne kašičice šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
FIL OD VANILE:
  • 1l mleka
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 12 kašika šećera
  • 100g slatke pavlake
  • 125g margarina
FOĆNI FIL:
  • 200g višanja
  • 100ml soka od višanja
  • 3 kašike gustina
fil od malina
  • 200g maline
  • 100ml vode ili soka od malina
  • 2-3 kašike gustina
  • 150g šlag kreme
  • 200ml gazirane vode
PRIPREMA:
Smesa za krofne
  • U odgovarajucoj posudi sipajte vodu, ulje, šećer i so , stavite da provri.
  • Sklonite posudu sa ringle, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, zatim promešajte varjačom, sjedinite da se dobije fina kompaktna glatka smesa. Vratite posudu sa smesom da se još malo na laganoj vatri  masa zgusne.(uz neprestano mešanje varjačom)
  • Sklonite smesu sa vatre,  ostavite da se potpuno ohladi.
  • U hladnoj smesi dodajte postepeno jaja,jedno po jedno jaje, mikserom lagano mešajte da se sjedini u kompaktnu masu.
  • Špric za tulumbe napunite pripremljenom smesom. pa istisnite male kuglice nejednakog oblika na pleh obložen pek papirom za pečenje.
  • Formirane krofnice pecite u zagrejanoj reni na 200c oko30 minuta.
  • Rernu ne otvarajte dok se peku krofnice da ne bi spale.
  • Kada jako porumene isključite rernu i ostavite tako da stoje oko 5 minuta, pa ih onda izvadite iz rerne.
FIL:
  • U posudi većoj sipajte 800ml mleka,šećer, stavite da provri, udrugoj posudi sipajte puding u preostala 200ml mleka izmešajte mešavinu  pudinga od vanile.
  • Mešavinu pudinga sipajte u proključalo mleko, neprestano mešajte da se izjednaci mešavina sa mlekom, kuvajte dok se masa od pudinga ne skuva i zgusne, zatim skuvani puding sklonite sa vatre  da se  ohladi.
  • U hladan puding dodajte i umešajte pola margarina, zatim dodajte umućenu slatku pavlaku, fil izmiksajte dobro i sjedinite.
Vocni fil,
  • Višnje očistiti od koštica. Očišćene višnje, šećcer i vodu stavite da provri.
  • Gustin rastvoritieu malo vode, izmešajte kašikom da nema grudvica, zatim mešavinu umešajte u provrele višnje, kuvajte uz neprestano mešanje  dok se voćni žele ne zgusne.
  • Ostavite da se voćni fil  malo ohladi.
FINALNI POSTUPAK:
  • Krofne reckastim nožem isecite kapice pri vrhu, napunite  spric za tulumbe sa trećinom fila od vanile a zatim odozgo stavite kašičicu voćnog fila od višanja ili malina..
  • Princes krofnice ukrasite umućenim šlagom, zatim vratite isečene kapice preko šlaga, po vrhu krofnica pospite šećer u prahu.


 NAPOMENA!
Vocni fil moze biti od drugog voća,  od jagoda malina,borovnica, kupina itd. Pravila sam princes krofnice nedavno  sa malinama. Malo sam izmenila redosled.Sada sam stavila prvo fil od vanile, pa onda voćni fil a zatim preko šllag,  zatim sam na kraju krofnice po vrhu posipala sa šećerom u prahu .Predhodne princeze filovane su prvo voćnim filom a zatim vanila kremom, zatim kapica pa oda ukrašene šlagom.....Visnje  i ostalo voće kada nema sveže može i smrznuto ...

PRIJATNO!






















петак, 4. новембар 2022.

DOMAĆE MEKE KIFLICE












Savršene domaće kiflice 🥐 meke kao duša, mogu biti slane ili slatke ..prazne, sa sirom, sa šunkom, ili džemom..ko kako voli i po želji..
Uvek ih pravim u duploj meri, ispečem, kada se ohlade onako budu tople stavim u kesice ili kutije pa i zamrzivaču..
Kada gog poželim izvadimo ih iz hladnjaka za 20 minuta se odlede i budu sveže za dečicu ili za nenajavljene goste..


POTREBNI SASTOJCI:

1kg mekog brašna T-400
1kesica praška za pecivo 
200ml ulje
1čaša jogurta 
1jaje
500ml mleka 
1 kašika soli
1 kašika šećera 
1/2 kocke svežeg kvasca 

ZA PREMAZIVANJE KIFLICA:
1 žumance
2kašika ulja
Margarin 
Susam

PRIPREMA:

U 200ml. mlakog mleka razmutite sveži kvasac sa kašikom šećera, 2kašike brašna i ostavite 10minuta da se aktivira i nadođe.

 

U vanglici sipajte oko 900g brašna, dodajte prašak za pecivo, pa dobro izmešajte brašno a zatim u sredini napravite udubljenje pa dodajte so,ulje, jaje, (jogurt koji je bio na sobnoj temperaturi) sipajte preostalo toplo mleko i zamesite testo sa nadošlim kvascem.
Testo bi trebalo biti meko koje se ne lepi za ruke.
Umešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da narasta i udvostruči svoj volumen 30-40minuta.



Nadošlo testo i sipajte na radnu površinu (nije potrebno pobrašnjivanje ) prenesite testo i podelite na 5 jednakih delova.
Svaki deo testa rukama oblikujte u jufku, lopticu, zatim je rastanjite oklagijom i podelite na 8 ili 16 jednakih delova, ako želite na manje komade potom uvijte kiflice.

Kiflice složite na pleh koji je obložen pek papirom.
Pokrijte kiflice da narastu i pred pečenje ih premažite razmućenim žumancetom sa uljem, potom preko pospite susam i parčićima seckanog margarina.

Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Kiflice pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta da blago porumene.

Savršene domaće kiflice ..mogu biti prazne, slane ili  slatke, punjene sirom, šunkom, džemom..

Kiflice su meke i mirisljave, tope se u ustima.Kiflice prazne po zelji zasladiti ili jesti sa nekim slanim namazom.Sve jedno kiflice su ove jako ukusne i bozanstvene. odu zacas.
PRIJATNO!