Претражи овај блог

уторак, 25. јун 2019.

ČOKOLADNI KEKSIĆI SA LEŠNIKOM










Domaći  čokoladni keksići sa puno čokolade.....  neodoljivi ..jednostavni  ..i brzo se prave..
Čokoladni keksiči nestanu tako brzo, da morate odmah druge da pravite...Znam da ih deca obožavaju..



Potrebno je:
200g crne čokolade
200g margarina
200g šećera
80g meda
2jaja
400g mekog brašna
50g mlevenog lana
2 kašike kakaa
100g mleveni lešnik
1/2kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice peciva
prstohvat soli
malo cimeta

Od ove mere dobićete oko50kom keksića, skoro tri puna pleha od šporeta..

Priprema:
 U maloj posudi na laganoj vatri otopite čokoladu i margarin, zatim sklonite posudu i ostavite sa strane da se malo ohladi.
Kada se malo prohladila čokolada i margarin dodajte med i lagano izmešajte..
U vanglici za mešenje testa prosejte brašno, sa sodom bikarbonom,prašakom za pecivo, kakaom, cimetom, zatim dodajte so i mleveni lešnik.
U drugoj posudi umutitte jaja i šećer, dodajte umućenim jajima otopljenu čokoldu i margarin, zatim na kraju polako dodajte mešavinu brašna.
Lagano varjačom promešajte i fino sjedinite smesu.
Čokoladnu smesu pokrite prozirnom folijom i ostavite ufrižideru na hladnom 30 minuta.
Ohlađenu čokoladnu smesu izvadite iz frižidera , na masnom papiru oklagijom razvijte smesu ,okruglom modlicom vadite keksiće. Po svojoj želji može i drugi oblik keksića..
Pleh obložite masnim papirom  za pečenje zatim po njemu složite keksiće.
Keksiće poređajte sa malim razmakom,  jer će keksići da malo narastu dok se budu pekli  i da se nebi spojili..
Pecite keksiće u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 10 minuta.

Napomena:
Prilikom pečenja keksića pazite da vam se kesići ne prepeku,jer mogu da vas zavaraju.
Jer kada su keksiči vrući kada ih dodirnete biće meki kao da nisu pečeni u stvari oni su pečeni. zato ih izvadite i ostavite da se skroz ohlade u  plehu na papiru.Keksići kako se budu hladili biće čvrstiji i prhkiji kada ih budete probali..
Prijatno!















среда, 19. јун 2019.

PILETINA U SOSU SA ŠAMPINJONIMA





Potrebno je:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 500g šampinjoni
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika biljnog začina
  • biber zrno po potrebi
  • mleveni biber po ukusu
  • ulje po potrebi
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kašika gustina
  • 2 kašikike brašna




Priprema:
Sitno iseckati:crni luka , 3 čena belog luka, šargarepu.
U dubokoj posudi na zagrejanom ulju povrće propržiti.
Na radnoj površini ,belo meso otkoštičiti od kostiju i iseći na male šnicle.
Parčadi šnicle belog mesa uvaljati u brašno a zatim ih staviti odozgo na prodinstano povrće.
Posudu sa povrćem i mesom naliti sa dve čaše vode po 200ml.sve zajedno dinstati na laganoj vatri oko30 minuta.
Povremeno šerpu protresati -ne mešati varjačom.
Pred kraj, 10 minuta dodati šampinjone,očišćene i isečene na  komade..malo promešati
Kašiku gustina razmutiti u malo vode, dodati  preko mesa i šampinjona a zatim odmah i 2 kašike kisele pavlake.
Malo prokrčkati jedan minut i odmah skloniti sa vatre a zatim začiniti po svom ukusu...
Za prilog skuvati pirinač oko 200g sa malo karija i biljnog začina  ili 500g krompira za  pire..
 Prilog :
pirinač sa kurkumom ili krompir pire
Napomena:
Meso je na ovaj način veoma sočno, meko i ukusno..
Na ovaj način sam probala da pripremim i drugu vrstu mesa, svinjsko, juneće..mekoća i ukus mesa je fantastičan..
Prijatno!







понедељак, 17. јун 2019.

RAŽANI HLEB






Potrebno je:

  • 200g ražanog brašna
  • 100g speltinog brašna
  • 50g ječmenog brašna
  • 1 kašičica himalajska so
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikabone
  • 400ml gazirane vode
  • 1kašika semenke golice
  • 1 kašika semenke lana
  • 1 kašika semenke suncokreta.

Priprema:


  1. U vanglici za mešenje testa kašikom sve satojke izmešajte sa gaziranom vodom-osim praška za pecivo koje se dodaje pred sam pečenje hleba.
  2. Kašikom mesite testo jer je  lepljivo i gnjecavo.
  3. Testo ostavite da odstoji i fermentiše 4-5h sati, zatim pred samog pečenja hleba dodajte kašičicu praška za pecivo.Varjačom dobro izmešajte i sjedinite testo.
  4. Tepsiju ili pravougaoni pleh obložite masnim papirom za pečenje, izručite testo u pleh a zatim kašikom izravnjajte i zagladite testo  po vrhu .
  5. Po testu pospite semenke lana, suncokreta i tikve golice.
  6. Hleb pokrite  alu folijom, stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 60 minuta,10minuta predkraj pečenja hleba sklonite alu foliju.
  7. Hleb pecite još 10 minuta, isključite rernu i ostavite još malo da bi hleb i korica bili hrskaviji.

Kada je hleb gotov izvadite iz rerne uvijte ga u pamučnoj krpi da se tako potpuno ohladi..

Napomena:
Najbolje je da uveče zamesite hleb, a pečete ujutru..Što duže zamešeno testo odstoji hleb je ukusniji i rupičastiji..

Često pripremam hleb od ražanog brašna, jer je veoma zdrav u ishrani, dugo sam sita a kažu da je dobar za dijetu  da budete vitalni i zdravi..Provereno je probajte ovaj hleb...
Prijatno!






















недеља, 19. мај 2019.

BRZA PITA SA SPANAĆEM









 Veoma ukusna pita sa spanaćem ..za doručak ili večeru..



 Potrebno je.

  • 300g spanaća
  • 1 šolja brašna- pola spelte pola mekog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 1 šolja gazirana voda
  • 1/2 šolje otopljenog margarina
  • 250g tvrdog sira


Priprema:


  • Spanać obarite , zatim ohladite i ocedite od vode.
  • U jednoj posudi pomešajte suve sastojke, speltino brašno, meko brašno, prašak za pecivo i so..
  • U drugoj posudi umutite jaja viljuškom, dodajte gaziranu vodu, otopljeni margarin.
  • Spojite mokre sastojke sa suvim sastojcima, dobro izmešajte da se sastojci lepo sjedine.
  • Pravougaoni kalup 30x12cm obložite masnim papirom za pečenje, zatim isipajte smesu.
  • Po smesi složite obareni spanać i izredani tvrdi sir..
  • Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200c oko30 minuta.
  • Pre služenja pitu ohladite a zatim je seći na šnite..
  • Pitu služite uz kiselo mleko, jogurt ili nešto drugo po svojoj želji..

Napomena:
Mera za brašno, gaziranu vodu i otopljeni margarin koristila sam šolju od -don-kafe..
Umesto margarina može maslac ili  suncokretovo ulje.



















среда, 15. мај 2019.

VAFLI



Slatki..mekani..vazdušast Vafli..
Najlepši miris i ukus mog detinjstva...
Potrebno:
3jaja
200g šećera
200ml ulja
200ml mleka
600g brašna
1kesica vanilin šeċer
1kesica praška za pecivo
Malo rendane korica limuna


Priprema:
U jednoj posudi pomešati suve sastojke, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer
U drugoj posudi posebno umutiti jaja i šećer, dodati pomešane suve satojke a zatim dodati mleko i ulje.Varjačom sve dobro izmešati u finu homogenu smesu..
Pekač zagrejati ,kutlačom sipati smesu na sredinu pekača,poklopiti pekač i peći oko 3 minuta vafle..

Brzo  i jednostavno se pripremaju, obožavaju ga svi..Vafli ili Bakin kolač može se poslužiti u kombinaciji sa svežim ili suvim voćem uz razne slatke i voćne prelive..
Za dečicu je  pravi kolačić..











недеља, 5. мај 2019.

LISNATA POGAČA



Najlepša pogača koju sam do sada probala.Pravila sam je za veliki praznik Vaskrs..Pogača je mirisna, lisnata, mekana i veoma je ukusna .
Prijatno!

Potrebni sastojcii:
700g brašna
400ml mleka
20gsvežeg kvasca
1 kašičica šećera
Pola kesice praška za pecivo
2 kašičice soli
3 kašike ulja
1žumanac
100g margarina
Priprema:
Aktivirati kvasac
U toplom mleku rastopite kvasac i šećer,dodajte kašiku brašna ostaviti malo da nadođe.
U posudi za mešenje testa dodajte brašno, napravite malo udubljdnje ,dodajte so i ulje,zatim kvascem zamesite testo..
Ne čekati da testo naraste nego ga odmah podelite na 3 loptice+1veća loptica
Na kuhinjskoj vagi izmerite 3 loptice od testa po 200g
Četvrtu,veliku i poslednju lopticu ostavimo za kraj da se obavije cela pogača.
Pobrašnajti brašnom radnu površinu, zatim svaku lopticu pojedinačno oklagijom razvučite u pravougaonik 21x30
Otopljenim margarinom premazite prva dva testa a zatim ih stavite jedan na drugi, treći pravougaonik stavite ali ne premazivati.
Razvučeno testo zaseći sjedne i sa druge strane na trake debljine po 1cm .
Počnite sa pletenjem testa od donjeg dela, pletete testo naizmenično,leva traka ide preko desne trake testa sve do vrha testa ..
Krajeve upletenog testa savijte u krug i stavite na sred podmazane tepsije 28cm.
 Četrvrtu veliku lopticu rastanjite oklagijom u krugu što više, da može da obavije testo na sredini tepsije.
Koru testa premazite je margarinom i uvijte u rolat i nožem je isečite po sredini i celoj dužini, a zatim je upletite uvijajući kao kiku da se vidi presek na pletenici.
Pletenicu stavite uz same ivice tepsije da obavije celo testo na sredini tepsije.
Pripremljenu pogaču pokrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji oko 30minuta .
Pecite pogaču u zagrejanoj rerni na 200"stepeni oko 10 minuta te je pokrijte pek papirom i nastavite da je pečete još 20 minuta.
Pogaču predhodno je premažite umućenim žumancetom sa kašikom ulja.
..Ptijatno.






субота, 4. мај 2019.

DVORAC NOLLELEND- BELA PLAZMA TORTA






Torta Dvorac Nollelend 
Tortu sam napravila  za rođendan mom unuku Novaku..
Nole bakino prvenče srećan ti četvrti rođendan..
Želimo ti srećno i bezbrižno detinjstvo..sa puno radosti i igre..Živ nam bio sto godina!
Noletova želja je ovako glasila..

"Micka naplavi mi dvolac toltu" -Njegova želja je bila  moja zapovest..

Bela plazma torta jednostavno dobra torta za posebne prilike...
Tortu sam pravila po origonalnom receptu drage kulinarke Slađe.."Slađini recepti ":)
Inspiraciju za dvorac tortu videla sam kod  drage prijateljice kulinarke Dane :) " Danina kuhinja" :)
Bela plazma torta je jako kremasta i finog ukusa..
Tražilo se parče više koliko se dopala deci pa i nama ..
Drago mi je da su svi prisutni na rođendanu bili oduševljeni izgledom torte "Dvorac".
Posebno mi je drago što mom unuku Novaku osmeh nije silazio s lica..
Bilo je to što je on tražio i više od toga..Zajedno je sa sestricom Teom podelio svoju radost..
Ukus torte svima se dopao..tražilo se parče više koliko je torta bila ukusna..topila se u ustima..
Moja preporuka za sve vas, obavezno napravite tortu  i probajte je..
Prijatno!.

Potrebno je:
    za 3 kore

  • 4 belanaca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašika brašna
  • 2 kašika griza

Preliv za kore:

  • 300ml mleka
  • 2 kašike šećera

Fil- 1.

  • 12 žumanaca
  • 700ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 200g prah šećera
  • 250g margarina
  • 200g mleka u prahu

Fil -2.

  • 200ml mleka
  • 100g prah šećera
  • 100g šlaga
  • 150g mlevene plazme

Fil-3.

  • 200g šlaga
  • 200ml mleka

potrebno je još...

  • 28 čajnih kolutića
  • 4 korneta za sladoled
  • 500g šlag krem
  • 400ml hladnog mleka
  • jestive boje crna-zelena-
  • kamene bombone
  • fondan za figurice-po žeji
Priprema kore:
  1. Posebno odvojiti belanca od žumanaca , zatim 4 belanceta umutiti penasto sa 4 kašike šećera.
  2. Umućenoj penastoj masi dodati 2 kašike brašna i 2 kašike  griza.
  3. Na ovaj način ispeći 4 kore.

Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko 20 minuta.
Gotove kore preliti vrelim mlečnim prelivom-provrelo 300ml mleka sa2 kašike šećera.

Fil-1.

  1. 500ml mleka staviti da provri .Umutiti 12 žumanaca , 2 kesice pudinga od vanile sa 200ml mleka .
  2. Umućenu mešavinu od žumanaca dodati u provrelo mleko, neprestano mešati da se fil ukuva i zgusne.
  3. Fil ostaviti da se ohladi.
  4. Penasto umutiti 250g margarina sa 200g šećerom u prahu i 200g  mleka u prahu, dodati u hladan fil , sve zajedno izmiksati i sjediniti masu.
Fil-2.
  1. Umutiti 100g šlaga sa 200ml mleka, 100g šećera u prahu,zatim dodati 150g mleveni plazma keks.
Fil-3.
  1. Umutiti 200g šlaga sa 200ml mleka
Finalni postupak:
Tortu filovati na sledeći način:

  • Kora fil-1., fil-2. fil-3.
  • kora fil-1.,fil-2..fil-3.
  • kora fil-1
  • Na kraju tortu ukrasiti umućenim šlagom.
Dvorac --Priprema dvorca Nollelenda
  1. Ispekla sam 4 kore u plehu  28x40cm.
  2.  Odvojila tri kore, isekla  na 28x28, na krajeve kore stavila sam čašu za vodu i nožem zasekla u krug, tu sam stavila 4 kule od po 7 čajnih kolutića.
  3. Četvrtu koru isekla na četiri jednaka dela  14x14cm
  4. Od ostataka kore koje sam isekla za kule , od tih parčića sastavila sam treći sprat dvorca.
  5. Na kule stavila sam 4 korneta od sladoleda ukrašena umućenim šlagom.

Finalni postupak.
Na tacni staviti prvu koru i nafilovati je sledećim redosledom: 
 fil-1.,fil-2., fil-3.
kora fil-1.,fil-2.,fil-3.
kora,fil-1.

  • zatim ostale kore poređati za drugi i treći sprat i filovati istim redosledom
  • Na zasečena mesta kore staviti kule od čajnih kolutića 
  • Keks- čajne kolutiće poređati uvis  po 7,jedan na drugi premazajući filom.
  • Drugi sprat
  • Na sredini staviti 4 kore 14x14-za drugi sprat, isfilovati istim redosledom kao kod prvog sprata..
  • Treći sprat
  •  Na kraju formirati treći sprat dvorca.
  1.  Na sredini kore staviti i formirati  mali kvadrat,od okrajaka kora koji je preostao..
  2. Kore filovati takođe istim redosledom..
  • Ostatakom fila premazati i popuniti šupljine cele torte , odnosno dvorca.
  • Umutiti čvrsto šlag krem  sa hladnim mlekom
  1. Šlagom ravnomerno  premazati dvorac tortu,a zatim je ukrasiti šlagom po želji.
  2. Na kraju kornete za sladoled ukrasiti šlagom i postaviti na sve četiri kule.
  3. Prozore okviriti i vrata dvorca  kockama od čokolade..
  4. Još po nešto radila sam..
  5. Razvlačila fondan masu, vadila male pravougaonike i stavljala ih na obodu dvorca,pravila pečurkice , pravila malog dinosaurusa..
  6. ,Zatim sam šlag obojila u zelenu boju , pravila grančice,listiće, i travu okolo dvorca..
  7.  Šlag obojila crvene boje za male cvetiće koje sam stavila  pored zelenih listića..
Pustite maštu na volji... podetinjite ..igrajte se ...  torta je najlepša i najslađa kad se radi od srca..