PILECA BELA CORBICA
Uvek sam za dobar tanjir vruce,mirisljave pilece corbice.Zdravom telu budi radost, a iznemoglom telu okrepljuje dusu.Svakog dana kada kuvam rucak,cesto je na stolu topla vitaminska corbica.
Moj unuk obozava corbice ,zbog njega kuvam je sa svezom piletinom i puno povrca ,tada je ono pravo zadovoljstvo,jer izmamim osmeh na njegovom licu.
Vremena su danas takva,nekud se samo zuri,ali kad na stolu zamirise tanjir domace corbice ili supe,tada nas ona spoji i okupi.Najveca moja radost kada pojedu nesto toplo kasikom.Ne oduzima puno vremena ,lako se priprema.Za dobar dan tanjir dobre corbice.PRIJATNO!
Moj unuk obozava corbice ,zbog njega kuvam je sa svezom piletinom i puno povrca ,tada je ono pravo zadovoljstvo,jer izmamim osmeh na njegovom licu.
Vremena su danas takva,nekud se samo zuri,ali kad na stolu zamirise tanjir domace corbice ili supe,tada nas ona spoji i okupi.Najveca moja radost kada pojedu nesto toplo kasikom.Ne oduzima puno vremena ,lako se priprema.Za dobar dan tanjir dobre corbice.PRIJATNO!
POTREBNO JE:
250 g PILECE BELO MESO( sa koskom)
2 SARGAREPE
100g CELERA
100 g PASKANATA
1 GLAVICA CRNOG LUKA
1 -2 KROMPIRA
BELA ZAPRSKA CORBICI PRI KRAJU KUVANJA:
1 CELO JAJE
2 KASIKE KISELE PAVLAKE
2 KASIKE BRASNA
PO POTREBI ULJE
1 KASIKA BILJNOG ZACINA
PO UKUSU BIBERA
1 SAKA SVEZEG PERSUNA
PRIPREMANJE CORBICE
U dubokom sudu ili loncu,staviti pilece belo meso sa koskom,dodati cele oguljene sargarepe ,krompir,paskanat i celera.Lonac sa mesom i povrecem naliti vodom,onoliko koliko treba da prekrije sve ,(da ogrezne)sto kaze nas narod.
Pripremljen lonac staviti na sporetu da se kuva na sredenjoj temperaturi(dok ne omeksa meso zajedno sa povrcem.
Kada je meso i povrce obareno ili skuvano,izvaditi da se prohladi.Povrce-paskanat i celer usitniti na sitnije komadice,krompir izgnjeciti u pire,sargarepu iseci na tanke kolutice.
Pilece meso otkosciti,iseckati sto sitnije,zajedno sa usitnjenim povrcem ponovo vratiti u vodi gde se kuvalo.
Ponovo staviti nedovrsenu corbicu na vatru da prokljuca.Za to vreme u tiganju na vatri zagrejati ulje,umesati brasno uprziti ga,vrelu masu sipati i zaprziti corbicu.
Promesati varjacom,smanjiti temperaturu i pustiti da polako vri.
Za to vreme,u tanjiru viljuskom umutiti jaje,dodati kiselu pavlaku.Sjediniti da nema grudvica,lonac sa corbicom skloniti sa vatre,zatim umesati pripremljenu smesu.
Kasikom promesati da se lepo sve sjedini i pustiti da jos jednom sve zajedno provri.
Pilecu corbicu posoliti i zaciniti biljnim zacinom i biberom.
Zatim na kraju corbicu ukrasiti sakom seckanog svezeg persuna,poklopiti lonac i pustiti persun da corbici da svoju mirisljavu notu pikantnog ukusa.
PRIJATNO!
PRIJATNO!
Нема коментара:
Постави коментар