SOCNA PITA SA JABUKAMA
Mirisljava,socna pita sa jabukom je prava poslastica za ove praznicne dane.Mirise kuca na vanilu i slatku pavlaku,testo je prhko i puno krema.Brusnica i grozdje joj daju poseban socan ukus,koji se topi u ustima.
POTREBNO JE;
ZA TESTO,
325g MEKOG BRASNA
100g SECERA U PRAHU
1 JAJE-SREDNJE VELICINE
200g MARGARINA(na sobnoj temperaturi)
1 PRSTOHVAT SOLI
PRVI KREM
1L MLEKA
3 KESICE PUDINGA OD VANILE
1 KESICA VANILINOG SECERA
125g SECERA
DRUGI KREM
200ml SLATKE PAVLAKE
1 PUDING OD SLATKE PAVLAKE
3 KASIKE SECERA
1 KESICA VANILINOG SECERA
ZA POSIPANJE PREKO FILA
100g BRUSNICE
100 g SUVO GROZDJE
3 KASIKE RUMA
1,5 kg JABUKA
SOK OD JEDNOG LIMUNA
100g SECERA U PRAHU ZA POSIPANJE
PRIPREMA TESTA:
U odgovarajucu posudu sipati 325g mekog brasna,100g secera u prahu,200g omeksalog margarina.
Dodati 1 jaje sa prstohvatom soli.Sve sastojke izmesati rukom i zamesiti testo.
Zameseno testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frizideru na sat vremena da odstoji
Testo izruciti na radnu povrsinu koja je posuta brasnom,podeliti ga na dva jednaka dela.
Jednu polovinu testa rastanjiti oklagijom odgovarajuce velicine precnika pleha 40 puta 23 cm.
Za to vreme oguliti jabuke, ocistiti od peteljke,iseci jabuke na jednake polutke.
Polutke jabuke preliti ih sokom od limuna( da ne bi oksidisale-potamnele).
Brusnicu predhodno potopiti u rum. Suvo grozdje potopiti u vrelu vodu.
PRIPREMANJE KREMA OD SLATKE PAVLAKE:
U posebnom sudu sipati 200ml slatke pavlake,1 kesicu pudinga od slatke pavlake sa3 kasikesecera.
Sastojke kasikom promesati..
Staviti na vatru i ukuvati masu kao puding uz neprekidno mesanje varjacom.
Kada se masa zgusne,skloniti je sa vatre.
PRIPREMANJE KREMA OD PUDINGA:
Litar mleka staviti na vatru da uzavri.
U posebnom sudu sa malo mleka koji smo odvojili, umesati tri kesice pudinga od vanile,
125g secera sa jednom kesicom vanilinog secera.
Razmuceni puding od vanile sipati u uzavrelo mleko,uz neprestalno mesanje
sve dok masa od pudinga ne postane gusta.
Vrelu masu sipati preko rastanjenog testa,poredjati polutke jabuke,
posuti preko pudinga suvo grozdje i brisnicu.
Kremastu masu od slatke pavlake preliti preko jabuka,posipati je suvim grozdjem i brusnicom.
Drugu polovinu testa rastanjiti oklagijom velicine pleha.
Testo staviti i prektiti preko kreme od pavlake i jabuka.
Rukama malo spojiti krajeve testa.
Prstima lagano pritiskati testo okolo jabuka,ostavljajuci trag da se vide redovi jabuka.
Kolac peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200c oko sat vremena.
Kolac, pitu ohladiti posuti je secerom u prahu ,zatim je seci na jednaku parcad.
Ovako izgleda pita kada separcad sa jabukom presece.
Нема коментара:
Постави коментар