Претражи овај блог

четвртак, 29. децембар 2016.

SOCNA PITA SA JABUKAMA



SOCNA PITA  SA JABUKAMA 



 

Mirisljava,socna pita sa jabukom je prava poslastica  za ove praznicne dane.Mirise kuca na vanilu i slatku pavlaku,testo je prhko i puno krema.Brusnica i grozdje joj daju poseban socan ukus,koji se topi  u ustima.


POTREBNO JE;


ZA TESTO,
 325g  MEKOG BRASNA
 100g SECERA U PRAHU
 1 JAJE-SREDNJE VELICINE
 200g MARGARINA(na sobnoj temperaturi)
 1 PRSTOHVAT SOLI

  PRVI KREM

1L MLEKA
 3 KESICE PUDINGA OD VANILE
 1 KESICA VANILINOG SECERA
 125g SECERA

  DRUGI KREM
  200ml SLATKE PAVLAKE
   1 PUDING OD SLATKE PAVLAKE
    3 KASIKE SECERA
    1 KESICA VANILINOG SECERA


   ZA POSIPANJE PREKO FILA
   100g BRUSNICE
  100 g SUVO GROZDJE
   3 KASIKE RUMA
    1,5 kg JABUKA
    SOK OD JEDNOG LIMUNA
    100g SECERA U PRAHU ZA POSIPANJE

 

PRIPREMA TESTA:

U odgovarajucu posudu sipati 325g mekog brasna,100g secera u prahu,200g omeksalog margarina.
 Dodati 1 jaje sa prstohvatom soli.Sve sastojke izmesati rukom i zamesiti testo.
 Zameseno testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frizideru na sat vremena da odstoji
Testo izruciti na radnu povrsinu koja je posuta brasnom,podeliti ga na dva jednaka dela.
 Jednu polovinu testa rastanjiti oklagijom odgovarajuce velicine  precnika pleha 40 puta 23 cm.
 Za to vreme oguliti jabuke, ocistiti od peteljke,iseci jabuke na jednake polutke.
 Polutke jabuke preliti ih sokom od limuna( da ne bi oksidisale-potamnele).
 Brusnicu predhodno potopiti u rum.   Suvo grozdje potopiti u vrelu vodu.

 PRIPREMANJE KREMA OD SLATKE PAVLAKE:

U posebnom sudu sipati 200ml slatke pavlake,1 kesicu pudinga od slatke pavlake sa3 kasikesecera.
Sastojke kasikom promesati..
Staviti na vatru i ukuvati masu kao puding uz neprekidno mesanje varjacom.
Kada se masa zgusne,skloniti je sa vatre.



PRIPREMANJE KREMA OD PUDINGA:


Litar mleka staviti na vatru da uzavri.
U posebnom sudu sa malo mleka koji smo odvojili, umesati tri kesice pudinga od vanile,
125g secera sa jednom kesicom vanilinog secera.
 Razmuceni puding od vanile sipati u uzavrelo mleko,uz neprestalno mesanje
sve dok  masa od pudinga ne  postane gusta.
Vrelu masu sipati preko rastanjenog testa,poredjati polutke jabuke,
 posuti preko pudinga suvo grozdje i brisnicu.
 Kremastu masu od slatke pavlake preliti preko jabuka,posipati je suvim grozdjem i brusnicom.
 Drugu polovinu testa rastanjiti oklagijom velicine pleha.
Testo staviti i prektiti  preko kreme od pavlake i jabuka.
Rukama malo spojiti krajeve testa.
 Prstima lagano pritiskati testo okolo jabuka,ostavljajuci trag da se vide redovi jabuka.
 Kolac peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200c oko sat vremena.
 Kolac, pitu ohladiti posuti je secerom u prahu ,zatim je seci na jednaku parcad.





























































 Ovako izgleda pita kada separcad sa jabukom presece.












Нема коментара:

Постави коментар