PLETENICA PITA
POTREBNO JE:
1 kg MEKOG BRASNA
400ml TOPLE VODE
200 ml JOGURTA
1 KOCKA SVEZEG KVASCA
1 KASIKA SECERA
1 KASIKA SOLI
FIL ZA KORE:
250g SITNOG SIRA
250g SVEZEG SPANAC
Fil od sira:
250 g SIRA
100g KISELE PAVLAKE
3 JAJA
250 g MARGARINA
2 ZUMANCETA(za premazivanje)
MALO SUSAMA ZA POSIPANJE
50 ml ULJA
Zamesiti testo:
U 400ml tople vode razmutiti kvasac,da se sav istopi,u vanglicu sipati brasno i dodati ulje50ml, 200ml jogurta.kasiku soli,kasiku secera.
Rastopljenim kvascem u toploj vodi zamesiti testo.
Testo zameseno pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasta.
Nadoslo testo sipati na pobrasnjanoj radnoj povrsini,razmesiti ga i formirati jufke,(meni je ispalo tri vece jufke,mogu i cetiri).
Jufke ostaviti malo da narastu,dok narasta testo pripremiti fil.
Spanac oprati iseci ga na tanke rezance,i obariti ga u klucaloj vodi oko 5minuta.
Obareni spanac ocediti od vode i umesati ga sa sirom.Izmesati kasikom i sjediniti spanac i sira.
Na rastanjenom testu narendati margarin,(ponoviti postupak sa ostalim korama).
Rastanjene jufke sa margarinom ,presaviti u obliku pisma i ostaviti da odstoje oko10minuta.
Svaku koru(pismo)rastanjiti oklagijom,naneti fil sa sirom i spanacem.Koru sa filom uviti u rolat.
Rolar sa spanacem i sirom preseci po sredini da se dobiju dve jednake trake.
Zatim trake sa filom uplesti u kiku preplitanjem(prebacajuci)sa jedne strane na drugu stranu(sa leva pa u desnu stranu).Ispletenu kiku od testa iseci na jednaku parcad iste duzine.
Sledecu koru premazati filom od sira:
Umutiti jaja viljuskom,dodati mrvljeni sir i kiselu pavlaku,sjediniti u kompaktnu masu.
Oklagijom raszvuci koru,preko kore narendati margarin. Premazati je filom od sira,uviti u rolat i preseci je po sredini(uz duz).
Trake sa sirom uplesti preplitanjem sa jedne strane na drugu stranu(uraditi kao sa predhodnom korom).
Cetvrtasti pleh(veci od sporeta)premazati uljem,pa poredjati pletenice sa spanacem i sirom.
Umutiti zumanca,dodati kasiku ujla pa premazati pletenice,zatim posuti pletenice susamom.Pletenice pokriti krpom ostaviti da narastu oko30 min.
Нема коментара:
Постави коментар