COKOLADNA BEZE TORTA
SA SUMSKIM VOCEM
POTREBNO JE:
ZA COKOLADNU KORU:
1 JAJE
60 g SECERA
100 g BRASNA
60 ml ULJA
2 KASICICE PRASAK ZA PECIVO
1 KASICICA NES KAFA
100 ml VRUCE VODE
50 g KAKAA U PRAHU
100 ml MLEKA
1 KASICICA RUMA
ZA BEZE KORU
2 JAJA
1 PRSTOHVAT SOLI
50 g SECERA
30 g SECERA U PRAHU
1 KASIKA GUSTINA
FIL --CRNI COKOLADNI MUS
100 g COKOLADE ZA KUVANJE
50 ml MLEKA
1 ZUMANAC
200 ml SLATKE PAVLAKE
FIL--BELI COKOLADNI MUS
100 g BELE COKOLADE
50 ml MLEKA1 ZUMANAC
200 ml SLATKE PAVLAKE
POTREBNO JE JOS
200g SMRZNUTO SUMSKO VOCE
200g SLATKE PAVLAKE
100 g DZEMA OD JAGODA
PRIPREMA COKOLADNE KORE : Odvojiti posebno belanaca od zumanca, dodati
prstohvat soli i secera, umutiti , zatim mu dodati zumanac i umutiti u penastu masu.
prstohvat soli i secera, umutiti , zatim mu dodati zumanac i umutiti u penastu masu.
Zatim dodati prosejano brasno sa 2 kasicice praska za pecivo, kasicicu nes kafu, dodati
otopljenu cokoladu i mleko, promesati i sjediniti u glatku masu (bez grudvica), na kraju
dodati 100ml vruce vode. Sve zajedno izmesati varjacom i sjediniti masu.
otopljenu cokoladu i mleko, promesati i sjediniti u glatku masu (bez grudvica), na kraju
dodati 100ml vruce vode. Sve zajedno izmesati varjacom i sjediniti masu.
Okrugli kalup za tortu(24cm precnika) obloziti pek papirom za pecenje, sipati
umucenu masu i peci koru u zagrejanoj rerni na 180c oko 20 minuta.
umucenu masu i peci koru u zagrejanoj rerni na 180c oko 20 minuta.
PRIPREMA BEZE KORE:
Odvojena belanca umutiti sa prstohvatom soli, zatim dodati postepeno secer i umutiti
belanca u cvrst sneg.
belanca u cvrst sneg.
Mutiti mikserom sve dok se ne otopi sav secer, zatim dodati secer u prahu pomesan
sa 1 kasikom gustina, mutiti i dalje belanca u cvrstu masu.
sa 1 kasikom gustina, mutiti i dalje belanca u cvrstu masu.
Okrugli kalup obloziti pek papirom za pecenje, sipati pripremljenu umucenu masu od belanaca.
Koru susiti u zagrejanu rernu na 115c oko 45 minuta.Na kraju osusenu koru ostaviti u ugasenoj
rerni jos 15 minuta da odstoji (ne otvarati rernu).
rerni jos 15 minuta da odstoji (ne otvarati rernu).
CRNI COKOLADNI MUS
U posudu zagrejati mleko, staviti izlomljenu cokoladu i otopiti je.Skloniti sa vatre pa dodati
uz stalno mesanje umuceni zumanac.Vratiti nazad na laganu vatru, kuvati jos 5 minuta.
Ohladiti masu.
Umutiti slatku pavlaku i polako dodati hladnu masu od cokolade.
uz stalno mesanje umuceni zumanac.Vratiti nazad na laganu vatru, kuvati jos 5 minuta.
Ohladiti masu.
Umutiti slatku pavlaku i polako dodati hladnu masu od cokolade.
BELI COKOLADNI MUS
Zagrejati mleko,dodati izlomljenu belu cokoladu,otopiti je uz stalno mesanje varjacom.
Umutiti zumanac i dodati ga otopljenoj cokoladi,mesati i sjediniti u sjajnu glatku masu.
Umutiti slatku pavlaku i lagano dodavati otopljenu belu cokoladu i sjediniti varjacom.
FINALNI POSTUPAK:
U kalupu vratiti cokoladnu koru, preliti je mesavinom od mleka sa rumom.
Koru premazati dzemom od jagoda, zatim preko premazati crnim musom od
cokolade, preko cokoladnog musa --beze kora--opet dzem od jagoda--pa beli cokoladni mus.
Nafilovanu tortu sa kalupom ostaviti u frizideru oko2 h.
Izvaditi tortu iz kalupa ,odozgo staviti sumsko voce na belom cokoladnom musu, umutiti
slatku pavlaku i dekorisati celu tortu.
slatku pavlaku i dekorisati celu tortu.
Filovanu tortu vratiti opet u frizideru da se dobro ohladi i stegne.
Tortu ukrasiti komadicima cokolade.
Tortu ukrasiti komadicima cokolade.
Нема коментара:
Постави коментар